Női kézilabda

2015.12.29. 15:39

A Kohásznak egyre komolyabb a varázsa

Dunaújváros - Immár ötödik éve figyelhetjük a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia munkáját, és tapsolhatunk a sikereinek.

Jankó Árpád

Szemenyei István ügyvezető igazgató kis tutajhoz hasonlította a kezdeti időben próbálkozó Akadémiát, amelynek az volt a célja, hogy minél több magyar tehetséges fiatal kézilabdázó lányt juttasson el az első osztályba, akár a válogatottba is.

- Öt év után a tutajból tengerjáró lett. A tisztek, a legénység képzett, az utasok pedig, hol jobban, hol gyengében érzik magukat. Egy biztos: az útirány megfelelő, a sebességet kell fokozni. Természetesen a fiatalok felkarolása nem jelenti azt, hogy ne foglalkoztassunk érett, rutinos játékosokat, hiszen csak ilyen közegben fejlődhetnek az ifjak. Triscsuk, Bulath, Triffa olyan egyéniségek, akik példaképek lehetnek. Összefoglalva: az óvatos építkezést tükrözik a jelenlegi tárgyalások is, amiket januárban, február elején le akarunk zárni. De nem feledjük, hogy az Akadémia jelmondata az induláskor a következő volt: Tanulni, küzdeni, tisztelni!

A floorball is fárasztó, ha keményen, élesben játsszák mint az edzés egyik műsorszámát

- Az eredmények tudatában is elmondható, hogy az Akadémia teljesíti eredeti céljait, a feladatait...

- Az utánpótlásunkban töretlen a fejlődés. György László edző belépésével szakmailag stabilabb lett az ágazat. A junior csapatunk bajnok lehet, az ifisták is a felső házban tanyáznak. Sikeres volt a mély vízbe dobás, azaz az NB I B-ben indítani a fiatalokat. És ne feledjük! A Rudas középiskola a Diákolimpia országos döntőjébe került.

- Nézzük a kirakatcsapatot, a felnőttek együttesét!

- Róluk annyi pozitívumot nem tudok mondani, mint az utánpótlásról. A 2015-ös évet én kicsit az elvesztegetett esztendőnek tartom. Tavalyhoz képest nem léptünk előre. Újabb fájó bronzcsatát tudhatunk magunk mögött. Egy intenzív nyári felkészülés után sem változott a kép. Idegenbeli teljesítményünkkel _ Fehérvár, Debrecen _ nem lehettünk elégedettek. A Mosonmagyaróvár, a Budaörs elleni játék sem volt meggyőző. A fiatalok beépítésénél én is kicsit türelmetlen voltam, de rá kellett jönni arra, hogy az bizony időt igényel. Egy-egy szakasz csak a zseniknél ugorható át. A Fradi elleni egy pont, valamint a Siófok legyőzése dicséretes eredménynek számít. De utána Érden kudarc következett. Az új vezetőedzővel, Zdravko Zovkoval jött egy másfajta szemléletmód, habitus, ám az is kiderült, hogy ő sem tudja pótolni a hiányzó minőségi játékosokat. Vagyis minőségi kézilabdázókat kell igazolnunk. A horvát szakvezető és György László alkotta páros a jövőre nézve is bizalmat kap. Nagyon szoros a felső ház az 1.-6. helyen álló csapatokat illetően. Rendkívül kemény téli felkészülésen vagyunk túl, de a január igencsak megterhelő lesz. Kamper, Triffa meggyógyultak. Most Bulath és Triscsuk bajlódik sérüléssel. Már dolgozik a csapatnál egy gyógytornász és egy fizikoterapeuta is.

Szemenyei István ügyvezető igazgató

- Szavaiból eddig is kitűnt: a Kohásznak egyre komolyabb a varázsa. Miért is választják egyesek a dunaújvárosi egyesületet?

- Először is azért, mert látják, hogy a szakmai munka színvonalas, Másodszor kiszámítható anyagi biztonságot nyújt az egyesület a játékosoknak. Megjegyzem: ezt nagyon kevés klub mondhatja el magáról. Harmadszor pedig rendkívül családias, vidám a légkör. De itt azért elmondom, a jókedv, a családias hangulat nem zárja ki azt, hogy a pályán harciasabb, jó értelemben vett agresszív, keményebb mentalitást várjunk el a szakmai igazgatóval Radulovics Bojanával együtt. Erre a dániai vébén több jó példát is láthattunk.

- 2016! Talán a csarnoképítés kezdetét is jelenti?

- Dr. Szabó Tünde államtitkárasszony látogatása is a zöld jelzést jelentette. Május végén várható az első kapavágás, előtte a terveknek, a közbeszerzési ügyeknek is be kell fejeződniük.

- Meg sem kérdezem: a négybe kerülés a cél...

- Természetesen, összekötve a nemzetközi szerepléssel, Január 3-án kezdés Budaörsön, hatodikán érkezik a Mosonmagyaróvár, tizedikén jön a Siófok EHF Kupa-mérkőzésre, majd az MTK otthonában játszunk, tizenhatodikán Siófokon kupavisszavágó.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!