Olimpia

2016.08.08. 17:10

Kovács Zsófié a jövő - Az új nehéz elemek sikerültek, a régiek kevésbé

Rio de Janerio - Kovács Zsófia, a Dunaferr tornásza egyedül képviselte a riói olimpián a magyar női tornát. Az első éves felnőtt versenyző - tizenhat éves múlt - kiválóan teljesített

Jankó Árpád

De azt nem lehetett várni tőle, hogy mind a négy szeren hibátlanul tornázzon. A talaj gyakorlatában sikerültek az akrobatikus elemek, sajnos a végén olyan hibát vétett, amit még soha nem követett el. A két ugrásában az új elemekkel sem volt gond. Mindkettő szép volt (14.158 pont). Majd következett a felemás korlát, a kedvenc szere. Itt is becsúszott egy kis ellépés a gyakorlat végén (14.733). Végül a gerenda következett. Zsófi egyszer leesett, és ez a gyakorlata kevésbé sikerült. Abban reménykedett, hogy vagy az ugrásban vagy a a felemás korláton bekerülhet a szerenként döntőbe. Ez a számítás nem jött be, mint ahogy az összetett legjobb huszonnégy közé kerülés sem. Végül harmincharmadik lett.

Mindezek ellenére Kovács Zsófia rengeteg tapasztalatot szerzett, és ahogy a torna szaktekintélyei a helyszínen elmondták: övé a jövő, már a következő olimpián. - Fantasztikus volt ennyi ember előtt versenyezni - mondta Zsófia. Trenka János, Zsófi edzője nyilatkozatát pedig azzal kezdte, hogy boldog, mert az új elemek sikerültek, és sajnálatos, hogy a régiekben adódtak hibák.

Rendkívül nehéz gyakorlatot mutatott be Kovács Zsófia a felemás korláton MTI Fotó: Kovács Tamás

_ Az ugrásban és a felemás korláton magasabb pontszámokat kaptunk, mint az Európa-bajnokságon. A talajon elkövetett hiba váratlan rontás volt, egy pontba került. A gerenda gyakorlatot pedig át kell értékelni - mondta az edző.

Zsófia tehát nem került be az összetett döntőbe, csak a negyedik számú tartalék lett, ám felfigyeltek rá az oroszok a magyar tornászra. Altorjai Sándor, a nyári olimpia helyszínén tartózkodó MATSZ-főtitkár bízik abban, hogy igaza lesz az orosz vezetőedzőnek, Andrej Rodionenkonak, aki külön gratulált Zsófia teljesítményei miatt a magyar sportvezetőnek. Ráadásul Kovácsékban ég a tűz, Trenka János már most azzal foglalkozott, hogy a következő napokban hogyan tudnak edzeni Rióban, nehogy kimaradjon egy nap az őszi programból.

Dr. Magyar Zoltán elnök szerint is komoly reményt ad a következő éveket tekintve, hogy 16 esztendős, még tapasztalatlan versenyzőként két szeren, ugrásban és felemás korláton is kiváló gyakorlatot mutatott be, és képes volt új elemeket megtanulni három hónap alatt. Kovács egyéni pontszáma 54.598 lett, amely most a 33. helyre volt elegendő.

- Zsófia fiatal, kevésbé rutinos tornászként is bizonyított. Ő majd a következő ötkarikás játékokra érik be. Abban reménykedünk, hogy Tokióban már csapattal lehetünk ott az olimpián. Véleményem szerint a talajon múlt minden. Az elmúlt időszakban az állami támogatásnak köszönhetően Zsófi is több lehetőséget kapott a versenyzésere, új szerek, és további lehetőségek is segítették a dunaújvárosiak munkáját. Ennek köszönhető, hogy dinamikusan tudott fejlődni.

Altorjai Sándor, MATSZ-főtitkár: - Most elkezdődik a következő olimpiai ciklus felkészülése, és sok tanulságot kell levonni az elmúlt időkből. Olyan változtatásokat kell bevezetni, amelyek révén döntős helyezéseket tudunk majd elérni. A feltételek adottak, és a minőségi, mennyiségi munka meghozza az eredményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!