Olimpia

2012.08.01. 11:28

Olimpia - Mi történt szerdán? (folyamatosan frissítve)

Kövesse velünk a szerdai nap eseményeit, szurkoljunk a magyar sportolókért ma is a londoni olimpián!

MTI


Gyurta Dániel világcsúccsal aranyérmes!

Gyurta Dániel világcsúccsal aranyérmet nyert 200 méteres mellúszásban szerdán a londoni olimpián. További részletekért kattintson!

Cseh a második idővel döntős 200 m vegyesen

Cseh László a második legjobb idővel jutott a 200 méteres vegyesúszás csütörtöki döntőjébe a londoni olimpián.

A 400 vegyes fináléjáról lemaradó Cseh a második elődöntőben volt érdekelt, és magabiztosan, 1:56.74 perces idővel nyerte a futamot.

Csehnél csak a 400 vegyesen diadalmaskodó Ryan Lochte úszott jobb időt - az első futamban -, míg a harmadik, a kedden minden idők legeredményesebb olimpikonjává előlépett, szintén amerikai Michael Phelps volt.

Rebecca Soni világcsúcsa 200 mellen

Az amerikai Rebecca Soni új világcsúcsot úszott női 200 méter mellen a londoni olimpiai szerdai elődöntőjében.

Az erdélyi magyar szülőkkel rendelkező, már az Egyesült Államokban született, 25 éves versenyző 2:20.00 perces idővel diadalmaskodott, ezzel a kanadai Annamay Pierse 2009. július 30-án Rómában felállított 2:20.12 perces rekordját adta át a múltnak.

  

Jakabos hetedik 200 m pillangón

Jakabos Zsuzsanna a hetedik helyen végzett 200 méteres pillangóúszásban szerdán a londoni olimpián.

A magyar versenyző 50 méter után még negyedik volt, ám a táv felénél visszaesett, és később már nem tudott feljebb kapaszkodni.

A számot a kínai Csiao Liu-jang (Jiao Liuyang) nyerte, a második a spanyol Mireia Belmonte Garcia, a harmadik pedig a japán Hosi Nacumi lett.

Eredmények:
női 200 m pillangó, olimpiai bajnok:
1. Csiao Liu-jang (Kína) 2:04.06 perc
2. Mireia Belmonte Garcia (Spanyolország) 2:05.25
3. Hosi Nacumi (Japán) 2:05.48
...7. JAKABOS ZSUZSANNA 2:07.33

Balog és Bernek nem jutott döntőbe 200 háton

Balog Gábor és Bernek Péter nem jutott a 200 méteres hátúszás döntőjébe szerdán a londoni olimpián.

Mindkét magyar a második futamban szerepelt az esti elődöntőben: Balog 1:57.56 perces idővel ötödik, Bernek pedig 1:57.71-gyel hatodik lett, így összesítésben előbbi a 11., utóbbi pedig a 12. helyen zárt.


Detre a 17. helyen

A szörfös Detre Dia négy futam után a 17. helyen áll a londoni ötkarikás játékokon.

A második olimpiáján szereplő versenyző a szerdai harmadik futamban a 13. helyen ért célba, amely az eddigi legjobb helyezése. A negyedik részversenyben 19. lett a 26 fős mezőnyben. Ezzel összetettben a 17. helyen áll.

A szintén szörfös Gádorfalvi Áron a 34., ugyancsak négy futam után.

A vitorlázóknál Berecz Zsombor (Laser) a 22. helyről várja a pénteki folytatást.

Egy góllal győzött a női vízilabda-válogatott

A magyar női vízilabda-válogatott egy góllal legyőzte a kínai együttest kedden, az olimpia női tornájának második fordulójában.

Eredmény, A csoport, 2. forduló:
Magyarország-Kína 11-10 (1-3, 4-4, 4-3, 2-0)
Vízilabdacsarnok, 5000 néző, vezette: Sztavridisz (görög), Dreval (orosz)

Magyarország: Bolonyai Flóra - Czigány Dóra 2, Szücs Gabriella 4, Drávucz Rita, Keszthelyi Rita 3, Bujka Barbara 1, Menczinger Katalin,
csere: Antal Dóra, Kisteleki Hanna, Takács Orsolya, Tóth Ildikó, Csabai Dóra 1, Gangl Edina (kapus)

A kínai góldobók: Sun Huizi, Sun Yujun, Sun Yating, Ma Huanhuan 2-2, Gao Ao, Sun Yating 1-1

Az A csoportban rendezett délutáni összecsapásnak egyformán a nyitókörben elszenvedett vereséggel a hátuk mögött vágtak neki a felek: Merész András januárban Eb-harmadikként zárt csapatát az aranyérem egyik legfőbb várományosaként emlegetett amerikaiak győzték le 14-13-ra, míg a világbajnoki ezüstérmes ázsiai gárdát az olimpiai selejtezőtornán első spanyolok verték 11-6-ra.

A magyar-kínai meccshez további kiindulási pontként kínálkozott, hogy a szerdai rivális a londoni játékok előtti mindkét magyarországi felkészülési meccsén alulmaradt Drávucz Ritáékkal szemben.

A mintegy ötezer - javarészt magyar - néző üdvrivalgása közepette bevonuló csapatok a nyitópercet "kóstolgatással" töltötték, majd emberelőnyből az ázsiaiak szereztek vezetést, de Czigány Dóra tüstént válaszolt (1-1). Újabb kínai fór, újabb kínai gól következett, ráadásul kettő is (1-3).

A második negyed úgy folytatódott, ahogy az első abbamaradt: kínai találattal (1-4). Még mielőtt tovább súlyosodott volna a helyzet, Szücs Gabriella bal felső sarkos góljával szépített a Merész-gárda, egy ellentalálat nyomán azonban megint hárommal vezetett az ellenfél (2-5). A magyarok is kihasználtak egy emberelőnyt Keszthelyi Rita révén (3-5), aki rövidesen ismételt is, csakhogy közben az egyszer kettős fórban is játszó kínaiak sem tétlenkedtek (4-7). A nagyszünet előtt 12 másodperccel Czigány Dóra nagy góljával sikerült szépíteni (5-7).

 

A harmadik játékrész parádés Szücs-góllal rajtolt (6-7). A menetrendszerű emberelőny végén szép húzásból lett 8-6 "oda", Szücs - ezúttal a jobb felső sarkot választva - javította a magyar közhangulatot, majd a szintén triplázó Keszthelyi remek ejtésével meglett az egyenlítés is (8-8). Egy perccel az utolsó szünet előtt - hat az öt ellen - visszavették a vezetést a kínaiak, majd - miközben a változatlanság kedvéért Szücs egalizált - kaptak még egy előnyt (9-10).

A ritka magyar emberfórok egyike kínálta lehetőséggel élve Czigány indította jól a zárónegyedet (10-10). Zúgott a "Ria, ria, Hungária!", de a vezetést nem sikerült átvenni, igaz, a kínai akciók is terméketlennek bizonyultak. Szűk két perccel a vége előtt aztán megtört jég: Bujka Barbara centerből a vízről húzta a kínai hálóba a labdát (11-10). Az utolsó támadást a kínaiak vezethették, de hiába, hatalmas nézőtéri ováció is jelezte: nyert a magyar csapat, többször is háromgólos hátrányból felállva.

Merész András szövetségi kapitány: "Ebben a győzelemben természetesen benne voltak a két magyarországi felkészülési meccsünk tapasztalatai is, de a siker kulcsát a csapategységben kell keresni. Ebben nem akadt hiba, a legkisebb láncszem is a helyén volt, miközben persze nagyon kellettek Gangl Edina védései és Szücs Gabi góljai is. Amúgy meglehetősen rosszul kezdtünk, de kimásztunk a gödörből, és hősies küzdelemben felülmúltuk a kínaiakat. Igyekszünk megverni a spanyolokat is."

Csonka hatodik sportpisztolyban

Csonka Zsófia a hatodik helyen végzett a női sportpisztolyosok között a londoni olimpia szerdai versenynapján.

A pécsi lövő az alapversenyből 584 körrel a hatodik pozícióban jutott be a fináléba, melyben a negyedik helyen is állt, de végül 200,0 körös döntőjével, 784 körös eredménnyel hatodik lett.

A magyar versenyző pályafutása harmadik olimpiáján szerepelt, s most először jutott döntőbe. Londonban a légpisztolyosok között a 16. lett.

Gádorfalvi árboctörése

A szörfös Gádorfalvi Áron árboctörést szenvedett, így nem tudta befejezni a harmadik futamot a londoni olimpián.

Amint Utassy Lóránd szövetségi kapitány az MTI-nek elmondta, az ötödik olimpiáján szereplő Gádorfalvi a 17-20. helyen haladt, amikor eltörött a szörf árboca. A versenyzőt motorcsónakkal menteni kellett. A parton nyolc perc alatt sikerült felszerelni az új árbocot, így rajthoz tudott állni a következő futamban, ahol a 22. helyen ért célba. Ezzel négy futam után a 34. helyen áll.

Szerdán a szintén szörfös Detre Dia és a vitorlázó Berecz Zsombor (Laser) is vízre száll.

Aranyérmet akar Berki legnagyobb ellenfele

Louis Smith, a britek tornásza egyértelműen azzal a céllal száll versenybe a lólengés vasárnapi döntőjében, hogy megkaparintsa az olimpiai aranyérmet - többek között a szer kétszeres világbajnokát, Berki Krisztiánt megelőzve.

"Az aranyat akarom. A csapatdöntőben már sikerült történelmet írnunk azzal, hogy harmadikok lettünk, de ennél többet szeretnék vasárnap" - mondta Smith, aki eddig kétszer adta elő lólengés-gyakorlatát. A selejtezőben 15,800, a csapatfináléban pedig még ennél is magasabb pontszámot, 15,966-ot kapott. Berki a selejtezőben rontott, 15,033-at ért el, míg a másik magyar, Hidvégi Vid 15,100-zal jutott a fináléba.

Smith az első, Hidvégi a harmadik, Berki az ötödik legjobb eredményt érte el a selejtezőben, a végeredmény azonban kizárólag a döntős pontszámok alapján alakul majd ki.

Csonka hatodik helyen döntős sportpisztolyban

Csonka Zsófia nagyszerű teljesítménnyel, a hatodik helyen bejutott a női sportpisztolyosok döntőjébe a londoni olimpia szerdai versenynapján.

A pécsi versenyző - aki vasárnap légpisztolyban 16. volt - a 30+30 lövéses alapverseny első, lassú felét 291 körrel a tizedik helyen zárta, a gyors szakaszban aztán nagyon szép sorozatokat produkált, s 293 kört ért el. Az 584 körös eredmény hatodik helyet ért a számára.

Csonka a 16 órakor kezdődő, 20 lövéses finálét úgy kezdheti meg, hogy van esélye az éremszerzésre, mert ugyan az alapot olimpiai rekordot jelentő 591 körrel megnyerő dél-koreai Kim nagyon messze van tőle, ám a második helyen álló thaiföldi Pruckasorn csupán két körrel előzi meg. A harmadik helyen pedig hármas holtverseny van előtte, 585 körrel.

A kínaiak szerint az amerikaiak sok ördögi dolgot tesznek

Egyre komolyabb indulatokat gerjeszt az egyik amerikai úszóedző, John Leonard korábbi nyilatkozata, mely szerint felettébb gyanús, hogy a 16 éves kínai Je Si-ven (Ye Shiwen) hihetetlen világcsúccsal nyert női 400 m vegyesen a londoni olimpián.

A tréner vádjaira a kínaiak korábbi csapatorvosa, Csen Csang-hao (Chen Zhanghao) - aki három olimpián is közreműködött - keményen válaszolt.

"Az amerikaiak nagyon rosszak, sok ördögi dolgot tesznek, de magukról nem beszélnek. Michael Phelps hét világcsúcsot úszott, ez normális? Nekem is gyanús Phelps, de nincs bizonyítékom."

Csiang Csi-hszüe (Jiang Zhixue), a kínai doppingellenes testület vezetője visszautasította Leonard vádjait, kiemelve, hogy mióta a csapat megérkezett Londonba, több mint száz doppingellenőrzésen estek át a sportolók.

"Mi soha nem kérdőjeleztük meg Phelps teljesítményét, amikor nyolc aranyat nyert Pekingben" - mondta Csiang Csi-hszüe.

Leonard nyilatkozatától egyébként az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága (USOC) is egyértelműen elhatárolódott. A testület arra hívta fel a figyelmet, hogy az edző nem alkalmazottja és nem képviselője az USOC-nak, és nem tagja az amerikai delegációnak, illetve az úszócsapatnak sem.

 

 

OLDALTÖRÉS: A szerda délelőtti események

 

 

 

Cseh "éledezik", Balog és Bernek elődöntős

Az eddig a várakozásoktól messze elmaradt Cseh László végre olimpiai ezüstérmeshez méltó úszással rukkolt ki a londoni olimpián: az úszóversenyek ötödik napjának délelőtti selejtezőjében 200 m vegyesen a teljes mezőnyt tekintve ő érte el a legjobb időt, s magabiztosan került tovább az esti elődöntőbe.
Az eddig gyengélkedő, többszörös világ- és Európa-bajnok magyar - futamát egy testhossznyi előnnyel nyerve brit riválisa előtt - 1:57.20 perc alatt teljesítette a távot. Az ugyanitt próbálkozó Eb-ezüstérmes Verrasztó Dávid sajnos ezúttal nem sok vizet zavart: a 35. lett (2:04.53).
Annál kiemelkedőbbet produkált 200 m háton Balog Gábor, aki hatalmas egyéni csúccsal, az ötödik idővel (1:56.98 p) lépett tovább az esti elődöntőbe. Hozzá hasonlóan a 16 között folytathatja az ifjúsági olimpiai bajnok Bernek Péter  (1:57.52) is, ő a kilencedik lett a teljes rangsorban.
Több továbbjutó magyar viszont már nem akadt szerda délelőtt: 100 m gyorson Dara Eszter - 55.37 másodperces egyéni csúcsa dacára - a 23., 200 m mellen Sztankovics Anna (2:29.67) a 29. pozícióban zárt, és a csattanó is elmaradt, amennyiben a 4x200 méteres váltóban a Mutina Ágnes, Jakabos Zsuzsanna, Hosszú Katinka, Verrasztó Evelyn összetételű kvartett (7:54.58 p) balszerencsés módon két századdal a japánok mögé szorult, s csak kilencedik lett, így pedig éppen nem fért be a nyolccsapatos döntőbe.

Mészáros Anett bírói döntéssel kiesett

Az eddig a várakozásoktól messze elmaradt Cseh László végre olimpiai ezüstérmeshez méltó úszással rukkolt ki a londoni olimpián: az úszóversenyek ötödik napjának délelőtti selejtezőjében 200 m vegyesen a teljes mezőnyt tekintve ő érte el a legjobb időt, s magabiztosan került tovább az esti elődöntőbe.
Az eddig gyengélkedő, többszörös világ- és Európa-bajnok magyar - futamát egy testhossznyi előnnyel nyerve brit riválisa előtt - 1:57.20 perc alatt teljesítette a távot. Az ugyanitt próbálkozó Eb-ezüstérmes Verrasztó Dávid sajnos ezúttal nem sok vizet zavart: a 35. lett (2:04.53).
Annál kiemelkedőbbet produkált 200 m háton Balog Gábor, aki hatalmas egyéni csúccsal, az ötödik idővel (1:56.98 p) lépett tovább az esti elődöntőbe. Hozzá hasonlóan a 16 között folytathatja az ifjúsági olimpiai bajnok Bernek Péter  (1:57.52) is, ő a kilencedik lett a teljes rangsorban.
Több továbbjutó magyar viszont már nem akadt szerda délelőtt: 100 m gyorson Dara Eszter - 55.37 másodperces egyéni csúcsa dacára - a 23., 200 m mellen Sztankovics Anna (2:29.67) a 29. pozícióban zárt, és a csattanó is elmaradt, amennyiben a 4x200 méteres váltóban a Mutina Ágnes, Jakabos Zsuzsanna, Hosszú Katinka, Verrasztó Evelyn összetételű kvartett (7:54.58 p) balszerencsés módon két századdal a japánok mögé szorult, s csak kilencedik lett, így pedig éppen nem fért be a nyolccsapatos döntőbe.

Mészáros Anett bírói döntéssel kiesett

Mészáros Anett bírói döntéssel kikapott a német Kerstin Thielétől a nyolcaddöntőben a londoni olimpia cselgáncstornájának szerdai versenynapján, ezzel kiesett és helyezetlenül zárt.
Az ötperces alapidőben nem volt értékelhető akció, s mindkét dzsúdóst megintették egyszer. A háromperces ráadásban sem született pont, de a német versenyző végig aktívabbnak és frissebbnek tűnt, így az idő lejárta után mindhárom bíró őt látta jobbnak.

Kilencedik lett a női 4x200 méteres magyar gyorsváltó

A Mutina Ágnes, Jakabos Zsuzsanna, Hosszú Katinka, Verrasztó Evelyn összeállítású női 4x200 méteres gyorsváltó kilencedik helyen végzett a londoni olimpia szerdai versenynapján.

A magyar négyes a második futamban indult, az első ember, Mutina kissé lemaradt, de Jakabos feljött a harmadik helyre, s ezt a pozíciót Hosszú megtartotta, míg Verrasztó negyedikként csapott célba 7:54.58 perccel. Ez az idő két századdal volt gyengébb, mint a még éppen döntős, nyolcadik helyezett japán stafétáé.

"Mind a négyen mindent beleadtunk, végül két század hiányzott. Iszonyú balszerencse így lemaradni a döntőről, kegyetlenül rossz érzés..." - nyilatkozott a társak nevében is Hosszú Katinka.

 

Cseh elődöntős 200 m vegyesen, Verrasztó 35.

Cseh László elődöntőbe jutott férfi 200 m vegyesen a londoni olimpia szerdai versenynapján, ugyanebben a számban Verrasztó Dávid a 35. helyen végzett.

Cseh a harmadik előfutamban úszott, s korábbi, balul sikerült londoni úszásaiból okulva - 400 m vegyesen és 200 m pillangón se jutott fináléba - végig nagy elánnal tempózott, fokozatosan erősítve viszonylag nagy előnnyel, egy testhosszal elsőként csapott a célba 1:57.20 perces idővel. Ennél jobbat a későbbi két nyolcasban sem ért el senki, így legjobb idővel került az esti elődöntőbe.

   "A reggeli időponthoz képest nem volt rossz, sőt..., de mellen még kell javítanom" - mondta az MTI-nek Cseh. "Úgy érzem, hogy kezd visszajönni az önbizalmam..."

Verrasztó az ötödik, utolsó futamban szerepelt, s végig utolsóként tempózott, ennek eredményeként nagyon gyenge eredménnyel, 2:04.53 perccel ért célba, így a szám 36 indulója közül mindössze egyet előzött meg.

Kiesett a 16 között a párbajtőröző Imre Géza

Imre Géza kikapott második asszójában, így kiesett a legjobb 16 között a férfi párbajtőrözők szerdai egyéni versenyében a londoni olimpián.

A 37 éves, 1996-ban, Atlantában bronzérmes, csapatban ötkarikás ezüstérmes és kétszeres világbajnok magyar vívó, a viadal hetedik kiemeltje a marokkói Abdelkarim el-Hauari magabiztos kiejtése után a norvég Bartosz Piaseckivel csapott össze. A 25 esztendős északi versenyző az első körben nagy csatában, 14-13-mal búcsúztatta a franciák háromszoros vb-aranyérmesét, Gauthier Grumier-t, s ez mutatta, hogy - bár a nemzetközi porondon nincsenek kiemelkedő eredményei - semmiképpen sem szabad lebecsülni.

A nyolcaddöntő első szakaszában gyorsan potyogtak a találatok, s a három perc letelte után a hórihorgas, Imrénél majd egy fejjel magasabb rivális vezetett 9-5-re. A magyar a folytatásban sem érzett rá, hogy mit is kellene csinálnia, így pillanatok alatt 12-5, majd 13-6 és 14-7 lett "oda". Ekkor már csoda kellett volna a magyar továbbjutásához, de a BHSE hatszoros Európa-bajnok párbajtőrözője nem tudta megtörni ellenfele lendületét, s megszületett a győztes norvég találat is.

"Próbáltam kivédeni a szúrásait, de gyakorlatilag mindenhol eltalált. Egyszerűen nem tudtam felvenni a ritmusát" - nyilatkozott a meccs után a láthatólag nagyon csalódott magyar vívó, aki elárulta: eredetileg úgy tervezte, hogy a jövő évi, budapesti világbajnokságig folytatja a pályafutását, de mostani produkciója után elgondolkozik a jövőről.

Eredmények:

férfi párbajtőr, egyéni:

a 16 között:

Bartosz Piasecki (norvég)-Imre Géza 15-7

korábban:

a 32 között:

Imre - Abdelkarim el-Hauari (marokkói) 15-8

Imre Géza volt az utolsó, aki a mindössze négyfős magyar vívóküldöttségből pástra lépett az olimpián: korábban a kardozó Szilágyi Áron aranyérmet szerzett, a tőröző Mohamed Aida a nyolcaddöntőben, a párbajtőröző Szász Emese pedig a 32 között búcsúzott. Magyar csapat nem szerzett kvótát az ötkarikás játékokra.

Madarász Tamás kikapott, ezzel kiesett

A 90 kg-os Madarász Tamás kiesett a 16 között szerdán a londoni olimpia cselgáncstornáján, miután ipponnal vereséget szenvedett üzbég ellenfelétől.

Madarász, aki már felhagyott a versenyzéssel, a kvalifikációs rendszer bonyolultsága révén váratlanul, kontinentális szabadkártyával jutott ki az ötkarikás játékokra. Az első körben erőnyerő volt, a 16 között a 2009-ben világbajnoki ezüstérmes Dilsed Csorijev ellen lépett tatamira. Az üzbég dzsúdós első meccsén svéd ellenfelét verte vazarival.

Madarász bátran kezdett, az első percekben ő kezdeményezett, két szép akciót is indított. A meccs második felére láthatólag elfáradt, a vezetőbíró mindkét versenyzőt intette. Egy perc volt hátra, amikor Csorijev ippont érően eldobta a debreceni cselgáncsozót, ezzel megnyerte a találkozót.

"Az első percekben jobb voltam, biztos vagyok benne, hogy volt egy jukót érő akcióm is" - nyilatkozott Madarász Tamás. - "Tudtuk, hogy az üzbég lassú, az volt a feladat, hogy gyors, agresszív támadásokkal próbáljuk megdolgozni, ez működött is. Kis dolgok hiányoztak a ponthoz."

Madarász hozzátette, két és fél hónapot tudott készülni az olimpiára, miután megtudta, hogy indulhat. Arra a kérdésre, hogy folytatja-e pályafutását, nem tudott válaszolni.

"Ha nem, akkor is mindent megkaptam ettől a sportágtól, amit lehet" - mondta.

Csonka tizedik sportpisztolyban 30 lövés után

Csonka Zsófia 291 körrel a tizedik helyen áll a sportpisztolyosok alapversenyében az első 30 lövés után a londoni olimpia szerdai versenynapján.

A pécsi versenyző - aki vasárnap légpisztolyban 16. volt - jól kezdett, az első tíz lövés után a negyedik helyen állt (98 kör), ám a következő sorozatban négyszer is hibázott (96), így visszacsúszott a 12. helyre. A záró harmadban is volt három rontása (97), így tizedik az első 30 lövés után.

Az alapverseny második szakasza 13 órakor kezdődik.

Sztankovics Anna 29. női 200 m mellen

Sztankovics Anna a 29. helyen végzett női 200 m mellen a londoni olimpia szerdai versenynapján.

A magyar úszó az első előfutamba került, s ott másodikként csapott a célba 2:29.67 perces idővel.

"Túlságosan is korai volt a mai úszás, én jobban szeretek délután versenyezni. Azt akartam, hogy 2:30-on belül legyek, ez sikerült is, bár az egyéni csúcsomtól jó egy másodperccel elmaradtam" - mondta Sztankovics.

A további négy futamban még 27 riválisa bizonyult gyorsabbnak nála.

Balog és Bernek elődöntős 200 m háton

Balog Gábor és Bernek Péter elődöntőbe jutott férfi 200 m háton a londoni olimpia szerdai versenynapján.

Balog a második előfutamot hatalmas egyéni csúccsal és nagy fölénnyel nyerte meg, 1:56.98 perces idővel. Bernek a következő nyolcasban jól hajrázva harmadikként csapott célba, 1:57.52-vel.
   
Balog az ötödik, Bernek a kilencedik idővel került az esti elődöntőbe.


Dara Eszter 23. lett 100 m gyorson

Dara Eszter a 23. helyen végzett női 100 m gyorson a londoni olimpia szerdai versenynapján. A magyar úszó a harmadik előfutamba került, s ott elsőként csapott a célba 55.37 másodperces idővel. 
A további négy futamban 22 riválisa bizonyult gyorsabbnak nála.

Nyolcaddöntős a párbajtőröző Imre Géza

Imre Géza megnyerte első asszóját, ezzel bejutott a legjobb 16 közé a férfi párbajtőrözők szerdai egyéni versenyében a londoni olimpián.

A 37 éves, 1996-ban, Atlantában bronzérmes, csapatban ötkarikás ezüstérmes és kétszeres világbajnok magyar vívó a viadal hetedik kiemeltjeként a marokkói Abdelkarim el-Hauarivel találkozott az első fordulóban, s a papírformát igazolva magabiztosan győzött. Az első szakaszban tízszer is megszúrta nála egy fejjel alacsonyabb riválisát, a második három percet pedig nem is küzdötték végig a felek: Imre már az idő lejárta előtt elérte a 15 találatot, így vége is lett a meccsnek.     

A BHSE hatszoros Európa-bajnok párbajtőrözője a következő körben, a legjobb nyolc közé kerülésért a norvég Bartosz Piasecki és a francia Gauthier Grumier párharcának továbbjutójával csap össze magyar idő szerint 12:15 órától.
 
Eredmény:

férfi párbajtőr, egyéni, a 32 között:
    -------------------------------------
Imre Géza - Abdelkarim el-Hauari (marokkói) 15-8

Imre Géza az utolsó, aki a négyfős magyar vívóküldöttségből pástra lép az olimpián: korábban a kardozó Szilágyi Áron aranyérmet szerzett, a tőröző Mohamed Aida a nyolcaddöntőben, a párbajtőröző Szász Emese pedig a 32 között búcsúzott. Magyar csapat nem szerzett kvótát az ötkarikás játékokra.

Gyurta napja lehet a szerda

Az előzetes esélylatolgatások során is úgy tűnt, és a londoni formája alapján is valószínűsíthető, hogy Gyurta Dániel napja következhet az olimpián: a szerdai versenynapon rendezik a férfiak 200 méteres mellúszásának döntőjét, melynek ő a fő esélyese.

A szám kétszeres világbajnoka eddig kirobbanó formában szerepelt a brit fővárosban, 100-on háromszor döntötte meg az országos csúcsot úgy, hogy már az előfutamban sikerült - életében először - áttörnie a bűvös egyperces határt, s a fináléban elért 59.53 mp-es eredményével mindössze négy századmásodperccel szorult le a dobogóról.

Gyurta Dániel a második legjobb idővel jutott a szerda esti döntőbe 200 m mellen a londoni olimpia keddi versenynapján.

A szám kétszeres világbajnoka a második elődöntőben szerepelt, s 100 méterig - szokásának megfelelően - közvetlenül az élboly mögött tempózott, majd a táv második felében mindenkit lehagyva elsőként csapott a célba 2:08.32 perccel.

A 100-on negyedik Gyurtánál jobb időt (2:08.20) csak az első elődöntőben győztes brit Michael Jamieson ért el. Érdekesség, hogy a címvédő japán Kitadzsima Koszuke - éppen a Gyurta melletti pályán úszva - mindössze az ötödik idővel került a fináléba.

Az ötkarikás játékok negyedik versenynapjának egyértelműen Hosszú Katinka lett a nagy vesztese: egyrészt mert egy órán belül kétszer is medencébe szállt, másrészt mert a 200 m pillangó elődöntőjéből nem jutott tovább, a 200 m vegyes fináléjában pedig az utolsó lett. Nem jött be az eleve kockázatos duplázás, pillangón - melyben vb-bronzérmes és kétszeres Európa-bajnok is Hosszú - éppen kiszorult a döntőből a csak a kilencedik helyet érő, 2:07.69 perces eredményével. A vegyesdöntőben a magyar lány, aki 400-on negyedik volt a nyitónapon, nem tudott érdemben beleszólni a küzdelembe, s nyilvánvalóan csalódottan és óhatatlanul fáradtan úszva nyolcadikként végzett (2:14.19 p).

A 200 m pillangó döntőjének egy másik magyar érintettje is volt: a számban vb-hatodik, kétszeres Eb-ezüstérmes Jakabos Zsuzsanna, aki viszont élete második legjobbját produkálta 2:06.82-vel, miáltal összesítésben az ötödik lett, s biztosan került be a szerda esti fináléba.

A szerdai programban nem csak az úszóktól lehet jó eredményt várni, az ExCeL központban ugyanis pástra lép majd a párbajtőröző Imre Géza, illetve az eddig egészen kiválóan szereplő cselgáncscsapat két tagját, Mészáros Anettet (70 kg) és Madarász Tamást (90 kg) is tatamira szólítják majd.

Csonka Zsófia vasárnap légpisztolyban a 16. helyen végzett, szerdán pedig a 25 méteres számban, sportpisztolyban próbál majd meg a döntőbe jutni.

Az amerikaiakkal szemben 14-13-as vereséggel kezdő női vízilabda-válogatott Kína ellen játssza második csoportmeccsét.

 

A szerdai műsor

Budapest - A londoni olimpia keddi versenynapján 20 számban osztanak érmeket, köztük Gyurta Dániel erős számában, a 200 méteres mellúszásban.

augusztus 1., szerda (éremosztás 20 számban):

GYEPLABDA (Riverbank Aréna)
férfiak, 2. forduló:
A csoport:
9:30 ó: Spanyolország-Ausztrália
17 ó. Dél-afrikai Köztársaság - Nagy-Britannia
20 ó: Pakisztán-Argentína
B csoport:
11:45 ó: Belgium-Hollandia
14:45 ó: Új-Zéland - India
22:15 ó: Koreai Köztársaság-Németország

ÍJÁSZAT (Lord's krikettpálya - Lord,s Cricket Ground)
10 ó: férfi egyéni, a 32 közé jutásért, a nyolcaddöntőbe jutásért, női egyéni, a 32 közé jutásért, a nyolcaddöntőbe jutásért
 
TOLLASLABDA (Wembley Aréna)
10 ó: férfi és női egyes, nyolcaddöntő, vegyespáros, negyeddöntő

KOSÁRLABDA (Kosárlabdacsarnok)
nők, 3. forduló:
A csoport:
12:15 ó: Kína-Angola
21 ó: Horvátország-Csehország
23:15 ó: Egyesült Államok-Törökország
B csoport:
10 ó: Kanada-Franciaország
15:30 ó: Ausztrália-Brazília
17:45 ó: Nagy-Britannia - Oroszország

STRANDRÖPLABDA (A királyi lovastestőrség laktanyája - Horse Guards Parade)
10 ó: férfi és női selejtező

VÍVÁS (ExCeL) - 2
10 ó: férfi párbajtőr egyéni, 32-es tábla a negyeddöntőig - 10 ó: IMRE GÉZA-Abdelkarim el-Hauari (marokkói)
14:10 ó: női kard egyéni 32-es tábla a negyeddöntőig
18:30 ó: férfi párbajtőr egyéni, elődöntő, DÖNTŐ (21 Ó)
19:30 ó: női kard egyéni, elődöntő, DÖNTŐ (21:30 ó)

SPORTLÖVÉSZET (Királyi Tüzérségi Laktanya - The Royal Artillery Barracks) - 1
10 ó: női sportpisztoly 30+30 lövés, alapverseny - CSONKA ZSÓFIA
16:30 ó: NŐI SPORTPISZTOLY 30+30 LÖVÉS, DÖNTŐ

CSELGÁNCS (ExCeL) - 2
10:30 ó: férfi 90 kg, előcsatározások a negyeddöntőig - MADARÁSZ TAMÁS (a nyolcaddöntőben kezd)
11:20 ó: női 70 kg, előcsatározások negyeddöntőig - MÉSZÁROS ANETT (a nyolcaddöntőben kezd)
17 ó: NŐI 70 KG, DÖNTŐ
17:10 ó: FÉRFI 90 KG, DÖNTŐ

EVEZÉS (Eton Dorney, Buckinghamshire) - 3
10:30 ó: férfiak: kormányos nélküli kettes, elődöntő, egypár, helyosztó futamok, elődöntő,  könnyűsúlyú kétpár, helyosztó futamok, négypár, elődöntő,
11:10 ó: NŐI KORMÁNYOS NÉLKÜLI KETTES, DÖNTŐ, helyosztó futam
11:20 ó: NŐI NÉGYPÁR, DÖNTŐ, helyosztó futam
11:30 ó: FÉRFI NYOLCAS, DÖNTŐ, helyosztó futamok

RÖPLABDA (Earls Court)
nők, 3. forduló:
A csoport:
10:30 ó: Dominikai Köztársaság-Japán
12:30 ó: Algéria-Oroszország
17:45 ó: Nagy-Britannia - Olaszország
B csoport:
15:45 ó: Szerbia-Törökország
21 ó: Egyesült Államok-Kína
23 ó: Brazília-Koreai Köztársaság

KÉZILABDA (Copper Box)
nők, 3. forduló:
A csoport:
12:15 ó: Montenegró-Angola
17:15 ó: Nagy-Britannia-Brazília
22:15 ó. Oroszország-Horvátország
B csoport:
10:30 ó: Norvégia-Koreai köztársaság
15:30 ó: Franciaország-Svédország
20:30 ó: Spanyolország-Dánia

ÚSZÁS (Vizesközpont) - 4
előfutamok:
11:00 ó: női 100 m gyors - 11:06 ó: DARA ESZTER (3. futam)
11:25 ó: férfi 200 m hát - BALOG GÁBOR (2. futam), 11:29 ó: BERNEK PÉTER (3. futam)
11.43 ó: női 200 m mell - SZTANKOVICS ANNA (1. futam)
12:14 ó: férfi 200 m vegyes - CSEH LÁSZLÓ (3. futam), 12:21 ó: VERRASZTÓ DÁVID (5. futam)
elődöntők, döntők:
20:30 ó: FÉRFI 200 MELL, DÖNTŐ - GYURTA DÁNIEL
20:38 ó: női 100 m gyors, elődöntő
20:49 ó: férfi 200 m hát, elődöntő
21:12 ó: NŐI 200 M PILLANGÓ, DÖNTŐ - JAKABOS ZSUZSANNA
21:20 ó: FÉRFI 100 M GYORS, DÖNTŐ
21:27 ó: női 200 m mell, elődöntő
21:41 ó: férfi 200 m vegyes, elődöntő
22:04 ó: NŐI 4x200 M GYORSVÁLTÓ

ASZTALITENISZ (ExCeL) - 1
11 ó: férfi egyes, negyeddöntő
15:30 ó: női egyes, bronzmérkőzés
16:30 ó: NŐI EGYES, DÖNTŐ

SÚLYEMELÉS (ExCeL) - 2
16:30 ó: NŐI 69 KG, A CSOPORT
20 ó: FÉRFI 77 KG, A CSOPORT

TENISZ (Wimbledon)
12:30 ó: férfi és női egyes, 3. forduló, vegyespáros, 1. forduló

VITORLÁZÁS (Weymouth and Portland, Dorset)
13 ó: férfiak: 49-es, Laser (5. és 6. futam: 13:05 ó) - BERECZ ZSOMBOR, szörf (3. és 4. futam: 13 ó) - GÁDORFALVI ÁRON, nők: szörf (3. és 4. futam: 15 ó) - DETRE DIÁNA, Elliott 6m, Laser Radial

KERÉKPÁR (Hampton Court Palace) - 2
13:30 ó: NŐI IDŐFUTAM
15:15 ó: FÉRFI IDŐFUTAM

ÖKÖLVÍVÁS (ExCeL)
14:30 ó: férfi 56 kg, nyolcaddöntő, férfi 91 kg, nyolcaddöntő, férfi plusz 91 kg, nyolcaddöntő

KAJAK-KENU, SZLALOM (Lee Valley vadvízi központ, Hertfordshire) - 1
14:30 ó: férfi K-1, elődöntő, döntő
16:30 ó: FÉRFI K-1, DÖNTŐ

VÍZILABDA (Vízilabdacsarnok)
nők, 2. forduló:
A csoport:
15:10 ó: MAGYARORSZÁG-KÍNA
19:20 ó: Spanyolország-Egyesült Államok
B csoport:
16:30 ó: Olaszország-Oroszország
20:40 ó: Nagy-Britannia - Ausztrália
 
LABDARÚGÁS
férfiak, 3. forduló:
A csoport:
20:45 ó: Szenegál-Egyesült Arab Emírségek (Coventry Városi Stadion)
20:45 ó: Nagy-Britannia - Uruguay (Cardiff, Millenium Stadion)
B csoport:
18 ó: Mexikó-Svájc (Cardiff, Millenium Stadion)
18 ó: Koreai Köztársaság-Gabon, London, Wembley Stadion)
C csoport:
15:30 ó: Brazília - Új-Zéland (Newcastle, St. James' Park)
15:30 ó: Egyiptom-Fehéroroszország (Glasgow, Hampden Park)
D csoport:
18 ó: Japán-Honduras (Coventry Városi Stadion)
18 ó: Spanyolország-Marokkó (Manchester, Old Trafford)

MŰUGRÁS (Vizesközpont) - 1
16-17:15 ó: FÉRFIAK, SZINKRON, 3 M, DÖNTŐ

TORNA (North Greenwich csarnok) - 1
17:30 ó: FÉRFI EGYÉNI ÖSSZETETT, DÖNTŐ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!