Olvasó

2013.11.22. 08:58

A dunaújvárosi amatőr színjátszás hőskora

Dunaújváros – Hűséges olvasónk, Sárköziné Székelyi Ildikó a Dunaújvárosi Hírlap várostörténeti rovatának múlt szombati számában megjelent cikkre reagált.

Szente Tünde

Az 1960 és 1965 között városunkban működött Ostor színjátszó együttes tagjairól közölt fényképpel kapcsolatban arra biztattuk olvasóinkat, jelezzék, ha felismerik a szereplőket. Így vezetett nyomra Sárköziné Székelyi Ildikó, akinek bátyja, Székelyi János is látható a csoportkép jobb felső sarkában.

Székelyi János 1964-ben került az együttesbe: – Érdeklődtem az irodalom, a film, a színház iránt, a keszthelyi Helikon Vers- és prózamondó versenyen 1963-ban prózamondó kategóriában 3. helyezést értem el. A következő évben szereplőket keresett az Ostor. Elmentem a meghallgatásra, ahol ott volt Somlai Pál, Ősz Ferenc, Plesz József, Nagy Imre, Györgyi Irén, Koós Sándor és Csákányi László. Megfeleltem. Ősz Ferencet már korábbról is ismertem. A Technikum városrészben a hatvanas években működött a Pinceklub, s megjelent rólunk a Magyar Ifjúságban egy cikk, ami felkeltette Feri érdeklődését, és többször eljött hozzánk. Egy évig voltam az együttes tagja, mert 1965-ben megszűnt, minden bizonnyal Ősz Ferenc Budapestre költözésével. Végezvén a technikum kohász szakán, 1966-ban Kecskemétre kerültem, ott ismerkedtem meg Tímár Bélával, akivel együtt készültünk a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, neki sikerült a felvételi, nekem nem. Azonban az irodalom, a film és a színház szeretete a mai napig megmaradt...

A május elsejei felvonulásokról nem hiányozhatott az Ostor sem...

A „Kultúrbonyodalom" előadás főpróbáján készült a kép, jobbról a harmadik Zrupkó Ernő. Fotó: archív

A november 16-án „A Sztálinvárosi Ostor suhintásai" címmel megjelent írásunk Zrupkó Ernő, egykori tag emlékeit is visszaidézte:

– Pálfalvi Jánosék műteremlakásában találtuk ki a nevünket, a sok változat közül Plesz József ötleténél maradtunk, így lettünk Ostor együttes. Amikor Ősz Feri kereste a társulat tagjait, már ismertük egymást a Vasmű út 1. szám alatti fotóüzletből, ahol dolgoztam, s hívott, hogy menjek el az alakuló összejövetelre. Pálfalviéknál volt a találkahelyünk, hallgattuk János Mambó magnóját, Paul Anka volt a kedvencünk. A próbákat a Bartók Béla Művelődési Házban hétfőn és kedd este 6 órától 10 óráig tartottuk, utána mentünk a Vigadóba. Ősz Ferinek a hírlapnál volt egy rovata, az „Ez meg Az", amit nem ritkán kávézgatás közben töltöttünk meg témákkal, közben jegyzeteket készített... A város vezetése büszke volt az együttesre, a külföldi vendégeket az előadásainkra is elhozták. A végére már annyira népszerűvé vált az Ostor, hogy a fél város benne akart szerepelni... A tagok közül még néhánnyal rendszeresen találkozom, így Györgyi Irénnel, Stanga Évával, a Vincze-Hajós duó tagjaival. Hetényi Pál később több filmben is szerepelt, Plesz József sokszori próbálkozás után sem került be a színművészetire, pedig közülünk ő volt a legtehetségesebb. Cserkuti Pál elkerült Budapestre, Zsikla György Apátszállás környékén lakik. Kirschner Péter a Népszabadság szerkesztője lett. Nagy Imre volt az első, aki meghalt, körülbelül két éve Horváth László is eltávozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!