Olvasó

2010.11.20. 03:29

Az a hiányzó, dúsan barázdált

A kormánypalotában álló antik szobrokat restauráltatott Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök.

Boda András

A kormánypalotában álló antik szobrokat restauráltatott Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök.

Vénusz és Mars szoborkettőse időszámításunk szerint 175-ből származik - Vénusznak a karja, Marsnak pedig a férfiassága vált az eltelt idő martalékává. A két istent most egy harmadik, Silvio mentette meg: potom 70 ezer euróért teljes restaurálást rendelt el számukra, s most tényleg olyanok lettek, mint az új.

Gondolom, nincs megállás: régóta figyelem, milyen elhanyagolt, nem túlzok, szinte romokban hever az a régi sportcsarnok ott, Róma közepén, a Kolosszus vagy mi a neve; meg van arra valami pár ezer éves vízvezeték is - szerintem emberemlékezet óta egy liter vizet nem tudnak rajta átnyomni a lakótelepekre: itt az idő, hogy Berlusconi végre ott is rendet tegyen. Egy közepes szaki egy hétvégén rendbe is vághatja, kis réz, kis kóc, rendes háromnegyed collos csatlakozások, golyóscsap... egye fene, tőlem az a kőszerű burkolat maradhat, csak rendesen csempézzék fel legalább derékmagasságig. Komolyan, úgy néz ki ez az egész hülye Róma, mint valami múzeum...

Pompeiben (bocs, csak elfelejtem, az megvan, hogy Ozzy Osbourne azt mondta a pompeiekről: Ha annyit ittak volna, mint én, nem érezték volna a lávát...? ) ellenben összedőlt minap egy házikó - na, ott nem lett volna rossz az a 70 pénz, oda viszont nem adnak. Bozóki András egykori kulturális minisztert (az általam ismert egyetlen normális ember, akinek volt köze politikához) pár éve egy interjúban megkérdeztem, tényleg torzítja-e a személyiséget a hatalom, ő azt felelte, nem, ellenben készséggel elmesélte, milyen volt először őszintén, tisztán, érdek nélkül elhinni, hogy ő tényleg tesz annyit a világ jobbra fordításáért, hogy jár neki a fekete sofőrös BMW reggelente, sőt. Csak neki volt egy felesége, aki ennél a pontnál megkérdezte, Bandi, te normális vagy, bakki? Berlusconinál talán ez a szegmens hiányzik. És egy dúsan barázdált agy.

 

Börtönbe küldené a graffitiseket az I. kerületi polgármester.

 

És ha már a hiányzó agyak témakörét említettük, maradjunk is ezen a soha nem halványuló csapáson - bevallom, különlegesen szerencsésnek tartom az új kurzus fáradhatatlan alkotmányozó tevékenységét: legfőbb ideje, hogy kiigazítsák azt a csomó baklövést, amit Szent István óta elkövettek a mindenkori kommunisták. És nekem azzal se jöjjön senki, mit mondott Orbán Viktor 2007. június 29-én az alkotmánybíróságról (Magyarország olyan ország, ahol az Alkotmánybíróság döntései mindenkire kötelezőek. Nincs kibúvó, kiskapu, ez a magyar demokrácia egyik vastörvénye. ) - egyrészt több mint három éve mondta, másrészt ő szava, ő vonja vissza, ennyire egyszerű.

De hogy hasznosabban töltsük az időt, kanyarodjunk inkább vissza az alaphírhez, polgártársak: jó példával járunk elöl, biztos kézzel korrigáljuk az Alkotmányt, a gazdasági és hétköznapi élet törvényeit, ha köll, kölcsönzünk némi pénzt a dolgozóktól - de mindenért vállaljuk a felelősséget és a garanciát. (Garancia: ki tudja itt tíz év múlva, ki, mit, hová...) Jó polgártárs biztos kézzel bármikor bármihez hozzányúlhat - Nagy Gábor Tamás történetesen nem kedveli a Várat összefirkálókat, amit én megértek, nagyon is, őszintén szólva még azokat is szívesen felrugdosnám a Holdba, akik a frissen festett házakra nyomják bájos monogramjukat.

Az viszont a fentiekből értelemszerűen következik, hogy Jupiter után kisökör a Btk. módosítását óhajtja, akképpen, hogy a graffitizés értékhatártól függetlenül legyen bűncselekmény. Jó lesz. Jövő héten pedig jöjjön valamelyik aktuális Táncsics, és rendezze el, hogy visszaállítsuk végre a jó kis halálbüntetést - na, akkor majd átgondolja a spraysdobozzal a hülyegyerek... És innen már tényleg csak egy aprócska lépés, hogy mindenért, de tényleg mindenért akaszthassunk, ami nem tetszik - és akkor végre rend lesz itt. Bolgári.

Bélsárral szennyezett csirkét találtak a helyi nagyáruházban.

Ez esetben talán mérsékelt direktmarketing, ha leírom, hogy a történet a Tescóban esett meg. A csirke egyébként színmagyar volt, és a tisztánlátás kedvéért (miközben jó étvágyat kívánok a szombati ebédhez) elárulom, nem pont arról szól a mese, hogy a Tesó alkalmazottai ki szerették volna próbálni, tényleg meg(v)eszünk-e náluk minden szart (bevallom, elég tanulságos időnként megvizsgálni ezt-azt mondjuk a nagyszabású húsáru-leértékelések polcán), és ezért konkrétan bekenték barnával a grillcsirke mellét és combját - nem, nem ez történt. Tudomásom szerint egy beszállító nem megfelelően vágta fel a csirkéket, ezért maradt rajtuk a végbél - ez okozta a bajt. Ami nem kicsi.

A Tesco egyébként jó sebességgel megkapta a bírságot, 850 ezret, nem kezdett jogászkodásba, hanem fizetett - ez eddig tulajdonképpen rendben is. Csak egyet kérdeznék csendben, ha szabad: hány millió évre zárná be, hány tucat dózerral tüntetné el a föld színéről özvegy Karpfensteinné húsboltját a kérlelhetetlen hatóság, ha - nem három mázsa - három gramm szaros húst rakna - nem a pultra - a raktár elé? És az esélyegyenlőség jegyében megúszhatná-e ő is akkora bírsággal, ami úgy viszonyul a profitjához, mint a Tescóéhoz a nyolcszázötvenezer? Mert ha igen, köbö harminc forintot kéne becsöngetnie...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!