Olvasó

2015.12.14. 19:29

50 év után találkoztak a szobatársak

Dunaújvárosi Felsőfokú Kohóipari Technikum kollégium egykori diákjai találkoztak. Szobatársak...

1965. szeptemberében az akkori Dunaújvárosi Felsőfokú Kohóipari Technikum Dózsa György út 33. szám alatti kollégiumának 504-es szobájában hat szobatárs kezdte meg felsőfokú tanulmányait. Pankotai Ferenc Mátészalkáról, Papp András Szekszárdról, Puskó László Magyarpolányból, Rotschadt Péter Bonyhádról, Szabó József Adorjánházáról, Szabó Zoltán Kaposszekcsőről érkezett. A hat szobatárs 50 évvel később, 2015. október 17-én ismét találkozott, hogy számot adjanak egymásnak életük alakulásáról, arról, hogyan valósultak meg akkori álmaik, mennyiben tudták hasznosítani a főiskolán megszerzett tudásukat.

A dunaújvárosi kispályás labdarúgó bajnokságát 1966-ban megnyert főiskolai labdarúgó csapat.

Állnak balról jobbra: Pankotai Ferenc, Nagy István, Tóth Vilmos, Kósa Zoltán, KrajsekKamil, Vadász Árpád, Szabó Zoltán, guggolnak: Vidosa János, Szabó József, Béres Ferenc, Balajthy Ferenc

Pankotai Ferenc a főiskolát követően nappali tagozaton folytatta tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetemen és szerzett műszaki tanári oklevelet. Ezután visszatért Mátészalkára, ahol az Esze Tamás Gimnázium és Szakközépiskolában kezdett el tanítani. Két év után műhelyfőnökként, 1975-től műszaki igazgatóhelyettesként, majd 1985-től nyugdíjazásáig igazgatóként irányította a későbbi Mátészalkai Gépészeti Szakközépiskolát. Közben az Eötvös Loránd Tudományegyetemen számítástechnikai tanári oklevelet szerzett. A főiskolán kapott műszaki, az egyetemen elsajátított pedagógiai ismeretekre építve fejlesztette fel a Gépészeti Szakközépiskolát a megye egyik legnagyobb műszaki, informatikai, közgazdasági középiskolájává. Munkájáért 2009-ben megkapta a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet. Feleségét, Szabó Annát a főiskolán ismerte meg, akivel 46 éve élnek házasságban, mely házasságból két gyerek született. Pankotai Ferenc tagja volt a dunaújvárosi kispályás labdarugó bajnokságot pontveszteség nélkül megnyerő főiskolai csapatnak.

Papp András a főiskola elvégzése után Szekszárdon kezdett el dolgozni a Mechanikai Mérőműszerek Gyárának akkor alakult szekszárdi telephelyén, mint gyakornok. Később a szerszámszerkesztő, majd a gyártóeszköz gazdálkodó csoportot irányította, mint középszintű vezető. Tizenegy év termelőüzemi tevékenység után átváltott a tanácsi irányítási területre és a Tolna Megyei Tanács Mezőgazdasági Osztályán kezdett el tevékenykedni, mint munkavédelmi felügyelő. Munkavédelmi és tűzvédelmi mérnöki diplomát szerzett és az 1984-ben alakult Országos Munkavédelmi Felügyelőség vezető főtanácsosaként ment nyugdíjba. Munkája elismeréseként 2008-ban miniszteri dicsérő oklevelet kapott. Hosszantartó házasságában két gyermeke született. Papp András egyik alapító tagja és kiemelkedő tudású játékosa volt a főiskola 1966-1968 -as évadbeli NB II-es kosárlabda csapatának.

Puskó László a sorkatonai szolgálat letöltése után került Szabó József katonatársával együtt az akkori Felsőfokú Kohóipari Technikumba, illetve az 504-es szobába. Két hónap után részben érzelmi, részben egészségügyi okok miatt felsőfokú tanulmányait megszakította, hazautazott és megházasodott. Feleségével 2016-ban ünneplik aranylakodalmukat. Házasságukból két gyermek született. Puskó László az érettségiét hasznosítva kezdett el dolgozni Ajkán a 15. sz. Volánnál, ahol a kirendeltség vezető helyettesi szintig jutott. Dolgozott Ajkán a bányánál, majd a rendszerváltás után alakult TRANSZ Kft ügyvezető igazgatójaként ment nyugdíjba.

Rotschadt Péter a főiskola elvégzése után Dunaújvárosban maradt és a Beton és Vasbetonipari Művek Dunaújvárosi Gyárában kezdett el dolgozni a műszaki osztályon, majd a minőség ellenőrzési osztályon, ahol osztályvezető helyettesi szintig jutott. Ezután különböző vállalatoknál, a MÁV-nál látott el középszintű, vezetői beosztásokat, majd a Dunai Vasműből ment nyugdíjba. Feleségével Kovács Ingeborg Mária Viktóriával a főiskolán ismerkedett meg, hosszan tartó házasságukból három gyerek született.

Szabó József főiskolán tanultak birtokában a Ganz Mávag budapesti gyárában kezdett el dolgozni. A gyakornoki beosztástól kezdve végigjárta a különböző szinteket, míg eljutott a Ganz Mávag Központi Termelési Osztályának vezetői posztjáig. A közel negyvenéves munkaviszonya alatt, mint műszaki vezető bejárta Európa országait, eljutott Nigériába is, ahol az általa képviselt gyár termékeit népszerűsítette. Szakmai, műszaki tevékenysége mellett mindég kivette részét a közösségi munkából is. Egy gyermek édesapja. Szabó József tagja volt a dunaújvárosi kispályás labdarugó bajnokságot pontveszteség nélkül megnyerő főiskolai csapatnak.

Szabó Zoltán Dunaújvárost követően Dombóváronhelyezkedett el a Dombóvári Vasipari Szövetkezetnél. Katonai szolgálatának teljesítése után, mint termelésiosztályvezető irányította a szövetkezet termelését. Közben az Egyesült Arab Emirátusba is eljutott, ahol részvett egy erdőtelepítési programhoz szükséges kiszolgáló épület felállításában. A rendszerváltást megelőzően a szövetkezet elnöki tisztét töltötte be, majd részvett a privatizációjában, és mint egyik tulajdonos vezette tovább a DOVAS Kft-ét. Élete során végig magas szintű közéleti szerepet vállalt szűkebb környezetében. Évtizedekig játszott Kaposszekcső labdarugó csapatában, tagja volt a község képviselő testületének, húsz éven át a település alpolgármestereként vett részt a közéletből. Ma is tartó hosszú házasságából két gyermeke született. Szabó Zoltán tagja volt a dunaújvárosi kispályás labdarugó bajnokságot pontveszteség nélkül megnyerő főiskolai csapatnak.

A szobatársak a találkozón felidézték főiskolai emlékeiket, nagy hálával és szeretettel gondoltak vissza zömében már nem élő tanáraikra és arra a megállapításra jutottak, hogy a felsőfokú képzést elindító Felsőfokú Kohóipari Technikum, FKT, megadta számukra azokat a műszaki alapokat, amellyel eleget tudtak tenni az élet kihívásainak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!