Olvasó

2010.02.06. 03:29

Reszkess, Yahoo...

Önként hagyják el bolyukat a halálosan beteg hangyák.

Boda András

Egyre biztosabb vagyok abban, hogy minden élőlény között a hangyáké a legfejlettebb társadalom - ami a miénket illeti, kétlem, hogy az első tízben lenne. A tudósok eddig is tudták, hogy egyes hangyafajok kizárják a fészekből beteg társaikat, a tetemeket pedig gondosan eltakarítják. A regensburgi egyetem kutatói viszont most azt is felfedezték, hogy egy faj halálosan beteg egyedei önként elhagyták a bolyt, s kerülték a többi dolgozóval való érintkezést is, nehogy megfertőzzék őket. Komolyan mondom, lassan már az se lepne meg, ha valamelyik hangyabolyban a tudósok találnának egy tűlevélre írt kisnovellát, Sokan voltunk címmel, közvetlenül mellette pedig egy bicegős hangyát, akit a többiek Ferencnek hívnának, mellső kezében egy levágott végű, indigóba mártott hajszállal... Nagyobb fészkekben egyébként van szakszolgálat : a járőröző hangyák kiszűrik és kitoloncolják a betegeket, s eltávolítják az elhullottakat. Két éve - életem egyik legizgalmasabb élménye volt - jó másfél órán át néztem egy vonuló, több ezres csapatot. Céljukat a fészküktől csaknem száz méterre érték el: akkor derült ki, hogy egy kiflivégért mentek oda, persze célzatosan. Visszafelé - egy pillanatra nem figyeltem - a járdán masírozó, morzsákat szállító karavánba lépett egy figyelmetlen járókelő. Páran azonnal elpusztultak, de sok volt a sérült is, és szinte azonnal előkerültek a felcserek. Ők rohangáltak a sebesültekhez: akinél volt remény, ahhoz odaintettek egy hangyát, aki azonnal lerakta a morzsáját, és felvette a társát - sokan voltak viszont, akiket rövid vizsgálat után magukra hagyott az orvos. Ők már egy morzsát se értek meg - és ebben kivételesen semmi cinikus vagy csúnya nincs: egy morzsa ugyanis alighanem jelentős szerepet tölt be egy kishangya felnevelésében. A boly, a közösség érdeke: ez az, ami mindennél fontosabb. Legalábbis a hangyáknál.

 

Temetéspénzt ígért Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje a nyugdíjasoknak.

Lássuk meg mindenben a szépet: a jelölt úr legalább őszinte. Sok mást ígérni amúgy se nagyon érdemes már itt - mellesleg egy olyan makulátlan pályán száguldó párttól, mint az MSZP (ha elvonatkoztatunk a konkrét esettől, helyesebb lenne talán kipontozni, és ki-ki írja be, amit jólesik - tévedés kizárva), már az is nagyon szép lenne, ha diszkréten az árokba rugdalna minket a megfelelő pillanat eljötte után - mely pillanat persze lehetőleg még azelőtt következzen be, hogy indokolatlan nyugdíjkifizettetéssel rombolnánk tovább a választások közeledtével rohamosan javuló pénzügyi mérleget. Mesterházy egyébként a Nyugdíjas szolidaritás című rendezvényen vett részt, ahol kérlelhetetlen keménységgel ostorozták a svéd nyugdíjmodellt. Teljesen feleslegesen: győzzön bármelyik Fidesz áprilisban, szerény véleményem szerint Magyarországon tartósan marad a Kongóban is alkalmazott nyugdíjrendszer - vagyis öregségi nyugdíjat az kaphat, aki elmúlt kilencvenéves, kettőbe harap egy kókuszdiót, aztán átússza a száguldó folyót, utána eljárja a kozáktáncot, egyébként pedig a nyugdíjkérelmét már mindkét szülőjével aláíratta. Mellesleg elegánsnak találom (mosolygós pirospont a szimpatikus stratégiát kiötlő elnökjelölti stábnak), plusz érdekes üzenete is van, ha egy nyugdíjas rendezvényen temetési pénzről beszél egy mineln-jelölt - miközben, gondolom, vágytól csillogó szemmel nézte az összegyűlt alanyokat: mert bár hetvenötöt sajna ki kell fizetni majd miattuk (már persze ha ez a remekbe szabott ígéret egyáltalán teljesülhet, amire meglehetősen halvány esélyt látok), de legalább a - nem létező - nyugdíjalapot nem emésztik tovább. És az se gyenge épp, hogy ennek az egész kulimásznak a végén még a vastaps is felzúg...

 

A Yahoo Sztálinváros mevét használja.

A cég egyik időjárás-előrejelző programja egyes városok aktuális állapotát mutatja be, illetve hatnapos előrejelzést is ad. A hőmérséklet mellett áll a kiválasztott város neve - esetünkben a Stalinváros. Szép. Nagyon azért ne csodálkozzunk - közismert, hogy az amerikai nép elég sajátságosan kezeli a nem amerikai eseményeket, helyszíneket és minden mást. Jó ideje kering a neten az Okosabb vagy, mint egy ötödikes? című örökbecsű amerikai kiadásából származó részlet, amelyben Kellie Picker amerikai énekesnő, az ottani Megasztár egyik győztese nem találja a választ arra a kérdésre, melyik európai ország fővárosa Budapest. Mi több, hangos morfondírozás közben azt is bevallja, úgy tudta, Európa maga egy ország, és egyéb nyalánkságok... Na, ennyi felvezetés után elmondom, mi a teendő, és nem is annyira viccelek, kivezető út lehet. Tehát: a város vezetése nevében, természetesen a polgármester aláírásával, pecséthegyekkel fel kell adni a Yahoo vezetősége részére egy viszonylag udvarias, ám határozott hangvételű levelet, amelyben közöljük, hogy a cég említett névhasználata több szempontból is súlyos anyagi és erkölcsi károkat okozott és okoz folyamatosan városunknak, ezért Dunaúj(!)- város jogi útra tereli az ügyet (ha jól emlékszem, mintha lenne néhány szakember a testületben) - amennyiben ezt a Yahoo elkerülni óhajtja, arra is teremthetünk lehetőséget: van az a pénz. Én nem is kérek belőle - csak annyit szeretnék, hogy közpénzként kezeljük majd. Lesz hová tenni, nem kell semmilyen zseb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!