Kiábrándító adatok

2024.05.01. 21:00

Keresztény-ellenesség Franciaországban: rengeteg támadás történt egyetlen hónap alatt

Megdöbbentő gyűjtést tett közzé a Gatestone Institute arról, hogy márciusban mennyi keresztény-ellenes cselekmény történt Franciaországban.

MW

Rendőrök járőröznek Párizs központjában 2023. július 2-án (illusztráció)

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Olivier Matthys

Habár Franciaországban nagyon gyakoriak a keresztényellenes cselekmények, a március hónap a szokásosnál is drámaibb volt – írja gyűjtésében a Gatestone Institute, amely nemrég kiadta új jelentését. A márciusi adatokat – részben – összegezve megdöbbentő kép rajzolódik ki – írja a V4NA Hírügynökség.

Március 5-én a rendőrség meghiúsított egy iszlám összeesküvést a párizsi Notre-Dame-székesegyház felrobbantására. Egy 62 éves egyiptomi származású muszlim férfit tartóztattak le. A jelentés megjegyzi, hogy ez csak egy a tervezett és meghiúsított terrortámadások közül, erről Gérald Darmanin francia belügyminiszter beszélt:

Soha ennyi támadást nem hiúsítottunk még meg Franciaországban. Az Iszlám Állam lett volna a legutóbbi nyolc meghiúsított franciaországi támadás elkövetője.

Március 5-én letartóztattak egy másik 62 éves férfit, aki „egyértelműen a dzsihadista ideológia elkötelezettje”, és március 8-án terrorista összeesküvés, valamint „egy katolikus vallási épületben elkövetett erőszakos cselekmény tervezése” miatt emeltek vádat ellene.

Március 30-án, húsvét estéjén egy Szenegálból származó, büntetett előéletű illegális muszlim bevándorlót tartóztattak le terrorizmus pártolása és a Notre Dame de la Voie templom felgyújtásával való fenyegetés miatt Athis Monsban, Essonne-ban. Egy jelentés szerint

Nem sokkal este 7 óra előtt bement a templomba, megszólította az egyik hívőt azzal, muszlimnak nevezte magát, és azt mondta neki, hogy látomásai vannak, és figyelmeztette, hogy a vallási épület három hónapon belül le fog égni, majd távozott.

Amikor egy másik templom közelében letartóztatták, a muszlim férfi azt mondta, hogy csak viccelt.

Március 28-án egy albán származású muszlim férfi bement egy templomba, miközben a mise zajlott, és azt kezdte kiabálni, hogy „Allahu akbar”.

Március 10-én a Saint-Mesin-i Notre Dame de Partout kápolnára úgy találtak rá, hogy arra több muszlim feliratot festettek, többek között a „térjetek meg”, „utolsó figyelmeztetés” és „a kereszt el fog törni” feliratokat. A kápolnával szemben lévő keresztet is megrongálták. Másnap a közeli, mindössze néhány száz lakosú Clermont d’Excideuil községben további templomokat, kereszteket rongáltak meg és egy temetőben is pusztítást végeztek. Az egyik jelentés szerint

Az iszlámra utaló feliratokat találtak sírokon, a háborús emlékművön, a templom ajtaján, egy kálvária emlékművön és egy szökőkúton. Néhány felirat így szólt: „Franciaország már Allahé”, „Isa [Jézus] összetöri a keresztet” és „Engedelmeskedjetek az iszlámnak”.

Összesen több mint 50 sírt firkáltak össze. Két sírra a ’GWER’ betűket írták festékszóróval. A ’gwer’ kifejezés fehér emberre, nyugati emberre vagy nem muszlimra utal. Egy másik sírra a ’Kouffar’ kifejezést írták, amely a hitetleneket jelöli.

Egy helyi lakos azt mondta, hogy a fenyegető üzenetek miatt futkos a hátán a hideg. „Ez egy trauma a településünk számára” – fogalmazott.

Az év eleje óta legalább öt másik nagy, nyilvános keresztet (vagy kálváriát) jelöltek meg hasonló iszlám figyelmeztetésekkel és fenyegetésekkel Franciaországban. „Ez furcsa egy ilyen kisvárosban” – mondta a legutóbb megtámadott Clermont d’Excideuil polgármestere: „Azt hittem, hogy ez csak máshol történik.”

Március 1-jén egy másik, fresselines-i temetőben mintegy 40 sírkövet gyaláztak és rongáltak meg. Március 26-án egy fontos köztéri keresztet, amely több generáción át állt Lias faluban négy darabra törve találtak.

„A 21 éves Leila azt tervezte, hogy húsvét napján karddal támad egy béziers-i templom híveire, amikor letartóztatták. Párizsban terrorista bűncselekmények elkövetésére való összeesküvés miatt áll bíróság elé” – írja egy másik jelentés, amely hozzáteszi, hogy

a rendőrség lefejezett holttestekről készült fotókat és lefejezésekről, valamint savas bombák készítéséről szóló videókat talált az otthonában.

A 21 éves nő füzetében a következő feljegyzést találták:

egyre erősebb vágyam, hogy kimenjek az utcára, elvágjam az első járókelő torkát, a holttestét az erdőbe vonszoljam, és egy vasrúddal vagy kalapáccsal szétverjem a koponyáját, majd visszatérjek, hogy keressek valaki mást. Megtanultam elvágni a torkokat, úgyhogy valószínűleg nem lesz gond.

Március 12-én egy másik, 39 éves, ismeretlen nő a reggeli mise alatt berontott egy templomba, ahol késsel hadonászva fenyegetőzött. Skizofréniát diagnosztizáltak nála, és kórházba szállították. A templomot már érte gyújtogatás, és olyan terület közelében áll, ahol három tinédzser egyszer könnygázzal erőszakosan megtámadott két másik tinédzsert, miközben „mocskos keresztényeknek” nevezték őket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában