Otthon

2012.08.14. 04:50

Pénz nélküli ötletek kertje

Perkáta – Sokan küldtek be fotókat Az év kertje 2012. pályázatunkra. A legszebbnek ítélt tíz kertet mutatjuk be sorozatunkban. Végül olvasóink szavazatai döntik el, kié idén a legszebb kert.

Körmendi Erzsébet

Vadregényes paradicsom fogad bennünket Mészáros Zsuzsanna Alkotmány utcai házánál. A pénz nélküli ötletek kertjének nevezi a háziasszony a terciát: nem vesz bele semmit, de nem is dob ki semmit: ágyásszegélyként használja a szép formájú gyökereket, tuskókat, egyik tehénfejet formáz, másiknak a tetején kerámia csiga és kaktusz alkot kompozíciót. Felhasználja a szülőktől maradt edényeket is.

 



– Minden növényt szeretek – mondja Zsuzsanna. – Háromszögletű, négyszögű ágyásaim nincsenek, szabálytalan zugokra osztottam fel a kertet, hogy nagyobb legyen a terület. A zugok között gyalogutak vezetnek. Nincs veteményes, de van itt-ott paprika, paradicsom, mellettük rozmaring, őszirózsa, és a hatalmas nádra felfut a vörösbab. A körtétől a ribizliig minden gyümölcs megterem, közöttük tuja, vagy fenyő díszeleg, tövükben természetesen virágok.

Láthatunk koreai fenyőt és felfedezünk sokféle gyógynövényt, a ginkó fa leveléből teát főz, kenőcsöt készít a háziasszony. A kerti pavilontól nem messze kialakított kicsi tó oázisként hat, a partját szegélyező kövek között most sokféle növény pompázik, tavasszal jácintok és tulipánok bújnak elő. A tavon átívelő kis híd korlátján ládában bazsalikom, csilipaprika, muskátli nő felváltva. Zsuzsa reggel fogja a kávéját, végigsétál a birodalmán, megnézi mi virágzik és mi ment tönkre, leül a híd lépcsőjére, végiggondolja a teendőit. A lépcső mellett kecskerágó nőtt hatalmasra: a szőlőben törte az ágat huszonhárom évvel ezelőtt, amikor Kamilla született, ágáról a lány régi retikülje lóg, virágok csüngnek belőle lefelé.

 



Zsuzsa arra törekszik, hogy tömör csoportok legyenek a kertben, úgy nincs annyi gond velük, és folyamatosan virít valami a sok-sok zöld között. Szerinte a természetet hagyni kell úgy, ahogy van, nem szabad rácsok közé szorítani. Azt mondja: neki növénykertje van, nem virágos kertje. Számára mindegyik palánta jelent valamit, kapta valakitől vagy hozta valahonnan. A bejárati kapunál a fa szelleme fogadja a belépőt, kifelé menet vetünk rá még egy pillantást: szarvai régről, a birkájukról maradtak meg emléknek, a plüss majmot egy vadidegentől kapta ajándékba egy kiránduláson, mert úgy vágyott rá, mint egy gyerek. Visszanézünk a kertre is, amely Zsuzsa asszony lelkét tükrözi – békét áraszt és feltölt erővel tengernyi energiával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!