Otthon

2015.04.06. 05:59

A fényűző csillogás a divat a falakon is

Ha lakásfelújításról van szó, visszatérő a kérdés: fessük a falakat vagy inkább tapétázzuk?

Munkatársunktól

Erről persze, mindenki maga dönt. Ha viszont a tapétára szavazunk, nem árt tudni: ma már igen korszerű anyagok közül választhatunk. Majoros Péter és Majorosné Szalai Katalin, az egyik tapétacentrum tulajdonosai azt mondják, a tapétának számos előnye van:

- A festett fal ridegebb, a tapéta olyan hatást kelt, mintha becsomagolnánk a falakat, kibélelnénk a lakást: ettől nagyobb a komfortérzetünk is. A mai, habosított tapéták struktúrája ezt a puha fészek-érzést tovább fokozza - mondják. Ráadásul olyan hatást keltenek, mintha textíliákkal vonnánk be a falat: felületük a brokátra vagy a szaténra emlékeztet.

Majoros Péter és felesége, Katalin Haralad Glööckler kollekcióját mutatja. Jobbra fent: népszerű a türkiz, barnával. Jobbra: az aranyos mintához ugyanolyan struktúrájú, egyszínű tapétát társíthatunk
Fotó: Molnár Artúr

Majorosék hangsúlyozzák: a néhány éve népszerű fűrészporos tapéta, nem tapéta! Az egy hordozó anyag, amit lefestettek, ám a rücskös felület az átlagnál hamarabb porosodik. Ráadásul ezt a tapétát nem könnyű eltávolítani, ha újat szeretnénk. Márpedig a korszerű tapétákkal már jóval könnyebb bánni.

- Lényeges, hogy mi a tapéta hordozóanyaga hangsúlyozza a Majoros-házaspár. Forgalomban vannak az egyszerű papírtapéták, és a papíralapú habosított tapéták is. Előnyük a festékekkel szemben, hogy így biztosan azt a színt választjuk, amit elterveztünk. Hiszen a festékek, felkenve, olykor csalódást okoznak. De a papírtapéta alatt simára kell glettelni a falat, mert minden kis hiba átüt rajta. A legkorszerűbb tapéták hordozófelülete ma már nem papír, hanem gyapjú, azaz vlies. A strukturáltabb felületű, habosított vlies-alapú anyagok szakítószilárdsága kiváló. Csak a nagyobb falhibákat kell eltüntetnünk a munka előtt, és legfeljebb alapozásra lehet szükség. A vlies-alapú tapéta felhelyezéséhez mindössze a falat kell ragasztóval bekenni: az erős tapéta a falon keletkező apró dilatációs repedezéseket is összetartja. Ráadásul igen könnyen, egyben eltávolítható ez a tapéta: sőt, akár át is helyezhető. Portaszító anyaggal is bevonják a korszerű tapétákat, amiket idővel át is festhetünk igaz, így elveszítjük a portaszító réteget is.

Ami a divatot illeti: óriási a választék. A gyártók egész kollekciókkal segítik a döntést. Mintakönyvek készülnek egy-egy jellegzetes lakberendezési stílushoz. Ez azért is lényeges, mert a mai trend szerint a négy falból egy központi felületet szokás jellegzetes motívumú tapétával borítani: a mintás anyaghoz pedig azonos struktúrájú, a minta alapszínével megegyező anyagot is kínálnak. Így lesz egységes, harmonikus az összhatás. Majorosék azt mondják: divatos lett az aranyos, bronzos, ezüstös csillogás a tapétában is: a minta közepére egy-egy csiszolt üvegkövet is tesznek. Akad dizájner - például Harald Glööckler - aki fényűző kollekciókat tervez. Persze, ez csak egy irányzat a sok közül. Majorosék azt mondják, akad, ami sose megy ki a divatból. Ezek közé tartozik például a vidéki stílusú otthonok nélkülözhetetlen eleme: az apró, finom, virágmintás tapéta...



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!