Otthon

2016.01.25. 21:00

A nappalitól a gyerekszobáig

Dunaújváros - Unalmassá és megszokottá vált falfelületek frissítéséhez nem kell mindig nagy volumenű, költséges megoldásokban gondolkodni.

Dunaújvárosi Hírlap

Egy különleges és egyénreszabott falfestés bármely teret egyediséggel és élettel tölt meg legyen szó nappaliról, gyerekszobáról vagy akár otthonunk egyik központi részéről a konyháról. A mindennapi, egyhangúvá vált helyiségek felpezsdítéséhez elegendő, ha otthonunk egy-egy részletét változtatjuk meg, például egy kreatív faldekorációval. Kis kézügyességgel és kreativitással bármilyen falfelületet különlegessé varázsolhatunk. A faldekorációs megoldások tárháza a falmatricától, habszivacs térbeli elemektől kezdve a falra festett egyedi motívumokon, mintákon át számtalan megoldást kínál az otthonszépítők számára. A DIY, magyarul „Csináld magad” trendnek köszönhetően számos ötlet és inspirációközül választhatunk, melyekkel a szürke falakat a megálmodott képi világ méretétől függően viszonylag rövid idő alatt élettel tölthetjük meg. A színek és formák játékával teljesen új stílusban pompázhat otthonunk. A kézzel festett minták, figurák, motívumok az egyediség értékével gazdagítják lakásunk minden zugát, hiszen kétszer ugyanolyan falfestés nem készül. A falfestés legnépszerűbb „alanyai” a gyerekszobák, hiszen ki ne szeretné, ha gyermeke Alice, vagy kedvenc hőse varázslatos meseországában cseperedne fel, ami nemcsak a szoba hangulatát teszi egyedivé, hanem a kicsik fantáziáját is fejleszti.

A minták, színek,formák és textúrák tárháza határtalan, éppen ezért kérjünk bátran segítséget szakembertől vagy egy kreatív és ügyes kezű barátunktól. Ha megvan az ötlet a kivitelezés első lépéseként szerezzük be és válasszuk ki a megfelelő kellékeket: ceruzák, radír,festékek, ecsetek, takarófólia stb. Célszerű, jó színtakarású vízálló festéket (pl: akrilfesték) használni a későbbi maszatolódás elkerülése végett, hiszen kisgyermekes családoknál a kicsik lelkesen simogatják új barátaikat. A megfelelő minőségű festékek mellett célszerű többféle vastagságú ecsettel dolgozni. A vékonyabb típusúak az elegáns kontúrok és az apró részletek kidolgozását, míg a vastagabb ecsetek a nagy felületek gyorsabb kezelését, a térbeliség érzetét keltő árnyékolást segítik. Ha már megvannak a megfelelő eszközök fő kérdés, hogyan vigyük fel a falfelületre a kiválasztott képet. A gyakorlott szakemberek a képet szabad kézzel viszik fel a falfelületre, míg ha első alkalommal próbálkozunk falfestéssel, egyszerűbb megoldás a projektorral vagy diavetítővel kivetített kép, ahol a kontúrokat átrajzolva képezünk pontos lenyomatot. Ha elkészült a falfestés és szeretnénk tovább barangolnia kreativitás nem létező határain ,akkor számos kiegészítővel tovább alakíthatjuk nappalink vagy a gyerekszoba hangulatát, például a színekkel ,formákkal összhangban lévő mintás függönnyel, ágytakaróval, bútor fogantyúkkal vagy lámpákkal. Ne feledjük otthonunk az a hely, ahol feltöltődhetünk,így bátran ragadjunk ecsetet, ha némi változatosságra vágyunk. Elő az ötletekkel, hiszen a falfestés nem pénztárca,hanem hangulatunk és fantáziánk függvénye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!