Otthon

2014.08.04. 13:55

Legszebb kert Fejér megyében (5.) - A szépség és funkció harmóniája

Előszállás - Sokan küldtek be fotót az Év kertje pályázatra. A legszebbnek ítélt tízet mutatjuk be sorozatunkban. Olvasóink szavazatai döntik el, kié idén a legszebb kert.

Körmendi Erzsébet

Nyúl Mihályék előszállási kertjét lenyűgöző egység és harmónia jellemzi: a nyugalom és a szépség szigete. Az apró részletek is kidolgozottak. Példa rá a kapun belüli, fémből készült kutyus, amit stílusosan Bádognak kereszteltek el a készítői, illetve néhány méterrel odébb, a férj által készített filagória tartóoszlopára felszerelt fa harkály kopogrató, amelynek erős hangját a házban, csukott ajtók mellett is meghallani. A bandita névre hallgató házőrző náluk családtag, a kert kialakításánál is figyelembe vették az igényeit.

- Átsegített bennünket ez kis kert azon az időszakon, amit sokan nehezen élnek meg, mert az aktív munka után, a nyugdíjas évek elején sokan úgy érzik, a tennivalók nem töltik ki a napjukat. Tavaly mentünk a férjemmel nyugdíjba, és ebben a kis hobbi kertben próbáltunk elfoglaltságot keresni magunknak. Férjem szabadidejében, girbe-gurba fákból virágtartókat faragott, én lefestettem azok a és virágokat tettem rájuk. Maradék kőből virágtartót készítettünk, ezekbe petúniát, pistikét ültettem. A kő virágtartó a földből kiemeli a virágágyást és így a család berni pásztor kutyájától védi meg a virágokat, hogy ne lépjen rájuk, mivel szabadon járva vigyáz a portára. Így a házőrző és a szép virágok is jól megférnek egy helyen - mondja Nyúlné Marika.

A férje, Mihály szerint így is előfordul időnként, hogy Bandita kitör egy-két virágot, de nem haragudnak rá, ennyi belefér. Viszont nagyon intelligens állat, a szőlőben végzi a dolgát. Gazdája úgy fogalmaz, hogy ketten dolgoznak ott, övé a gondozás, a kutyus pedig a tápanyagutánpótlásért felel. A végeredmény önmagáért beszél: a szép lugassoron hatalmas fürt szőlők mosolyognak vissza az érlelő napsugarakra. A pincébe nem mentünk le, csak az igényesen kialakított környezetét befüvesített tetejét láttuk (bejáratánál Mihály által készített szép kutyaház), de biztosak vagyunk, hogy boroshordók sorakoznak ott. Marika saját aszalású szilvával kínál bennünket, megtudjuk, befőzött lekvárt is, a maradék pedig a cefrébe kerül. A szőlő melletti kis zöldségeskertjében is megtermel mindent, ami a konyhára kell. Nála minden bio, figyelnek arra, hogy egészségesen táplálkozzanak már alig várták a saját paradicsomot, imádják a szabadföldi termés összetéveszthetetlen, isteni illatát.

A hátsó kertből visszakanyarodunk a virágbirodalomhoz. Megcsodáljuk a vas rácsok közé ömlesztett kőből épített egyedi ágyásokat. Egyikben tuja magasodik, másikban kokárda- és kardvirág, kála, eper, a következő csúcsában örökzöld, alatti petúnia, pistike vonzza a szemet virágpompájával. A filagóriát futómuskátli szegélyezi, nyugati oldalára szőlőt futtattak fel, így a lemenő nap fénye, melege nem bántsa az ott pihenőket. Lenyűgöző természetesség, színpompa, harmónia, amelynek része a bejárat melletti, kőből készült csobogó, madáritató, de Bandita is szívesen oltja ott a szomját.





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!