Otthon

2014.11.24. 15:53

A szív dolgai

Zsombók-Hatos Zsuzsanna, állatorvos tanácsai.

A kutyák dilatatios cardiomyopathiája, azaz magyarul a szívizomzat olyan megbetegedése, amikor a szív üregei kitágulnak, az izomzat elvékonyodik, és csökken a szív pumpafunkciója. Felmérések szerint a magyarországi szerzett szívbetegségek 9 százalékát adja ez a betegség. Főleg nagytestű kutyafajtákban fordul elő.

Fontos tisztázni, hogy a szívbetegség és a szívelégtelenség nem azonos. Szívbetegségről akkor beszélünk, amikor a szívben van morfológiai elváltozás (például pitvar tágulat). De ez a morfológiai elváltozás nem mindig jár együtt funkciózavarral, mert a szív az elváltozások egy részét kompenzálni tudja. Szívelégtelenségről akkor beszélünk, amikor funkciózavar is bekövetkezik, ekkor jelennek meg a tünetek is (kisvérköri-, nagyvérköri pangás). A szívelégtelenség tünetei pedig a következők: csökkent fizikális aktivitás, nehezített légzés, köhögés, kitelt has, súlycsökkenés. A szívelégtelenség terápiája rendszerint több gyógyszer kombinációját foglalja magába, és minden esetben a kutya élete végéig tart.

A megfelelő terápiához elengedhetetlen a pontos, kardiológus szakállatorvos által felállított diagnózis. A pontos diagnózishoz pedig sok vizsgálat kell: szív hallgatózásos vizsgálata, kétirányú mellkas RTG felvétel készítése, a szív ultrahangos vizsgálata, EKG vizsgálat és vérvizsgálat. A terápia során az alkalmazott gyógyszerek javítják a vérkeringést, csökkentik az ödémaképződést a tüdőben és a test egyéb részein, fokozzák a szív összehúzódását, védik a szívet és a vérereket a káros hatásoktól. A gyógyszerek napi szedése mellett kerülni kell a kutya intenzív igénybe vételét, a meleget, a stresszt, a túlsúlyt, és a túlzott só bevitelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!