Otthon

2017.08.21. 14:55

Tanulósarok: Dekoratív kiegészítők és ötletek a könnyebb iskolakezdéshez

Már csak néhány nap, és ismét becsengetnek az iskolák falai között. Szeptembertől sok feladat és tennivaló vár a gyerekekre, így otthon is szükségük van egy olyan helyre, ahol a tanulásra tudnak figyelni.

Benedeczki-Varga Krisztina

Ahhoz, hogy élmény legyen a tanulás, segít, ha olyan környezetet teremtünk, ahol nem nyomásként, hanem kényelmes, motiváló légkörben, felfedezésként élhetik meg az új ismeretek befogadását.

A színes bútor, legyen az szék vagy bármi más, mindig jó választás, hiszen nemcsak a tanulósaroknak, hanem a szoba összképének is egyedi színfoltja lesz Fotó: Vabják Kitti

Mindezekhez nemcsak dekoratív kiegészítőkre, hanem jól megválasztott eszközökre és bútorokra is szükség van. Szőke Péter asztalos szerint az íróasztallal szembeni legfontosabb kritérium, hogy kényelmesen használható és könnyen rendezhető legyen. Rendezett asztal mellett sokkal egyszerűbben megy a tanulás, hiszen a gyereknek nincs, ami elvonja a figyelmét, és megnyugvással tölti el, hogy ő maga is pontosan tudja, mit és hol talál. Ha a tanuláshoz szükséges minden eszköz egy helyen és elérhető távolságon belül van, a gyerek nem tölt plusz időt azzal, hogy keresgélje a feladat elvégzéséhez szükséges tárgyakat. Erre a legjobb módszer, ha az íróasztalt fiókokkal, azokat pedig különböző belső rendezőkkel látjuk el, így az apró dolgok, mit a radír, gémkapcsok stb. áttekinthetően azonnal kéznél vannak. Praktikus megoldás, ha az asztal mellé egy pad magasságú szekrényt vagy polcot teszünk, amelynek alsó része remek tárolóhely. A tetejére pedig egy szivacsot elhelyezve olyan ülőalkalmatosságot kapunk, amelyen kényelmesen elhelyezkedve segíthetünk csemeténknek a tanulásban.

A rendezett tanulósarok kulcsa a szükséges számú tárolóhely, polc biztosítása, hogy a gyerek könnyedén átlássa, mely eszközöket hol találja Fotó: Szőke Péter

Célszerű az íróasztal fölött egy polcot elhelyezni, ahol a napi szinten használatos könyvek, eszközök sorakoznak. A helyes testtartást segíti, ha az asztal lapja dönthető, ám ez az esetek többségében nem jellemző. Ma már egyre több helyen találkozhatunk olyan bútorokkal, amelyek a gyerekkel együtt nőnek, folyamatosan a magasságához igazítható. Az asztal mellett a szék a tanulósarok meghatározó bútora, amelyet a gyerek magasságának figyelembevételével állítsunk be, mindig úgy, hogy a lába a földet érje. A természetes fény fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni, így az asztal elhelyezésénél is törekedjünk rá, hogy az ablak alá helyezzük.

Ösztönző erővel bírnak a színek is, így választásnál helyezzük előtérbe azokat, melyek világos árnyalatukkal barátságossá és vidám hangulatúvá teszik a teret.

A polcok mutatós és hasznos eleme a fából készült natúr színű irat-vagy írószertartó, amelyet festékkel, szalvéta technikával, kagylókkal vagy bármi olyan kiegészítővel díszíthetünk, ami a gyermek számára kedves Fotó: a szerző

Használjuk tudatosan a színek pozitív hatásait, hiszen a különböző tónusokkal segíthetjük a feladatra való összpontosítást, az adott témában való elmélyülést, a lazítást vagy a kreatív gondolatok kibontakozását. Hagyjuk, hogy olyan stílusjegyekkel, részletekkel ruházzák fel a tanulás terét, amitől magukénak érzik majd ezt a sarkot, így kedvezően befolyásolhatjuk az iskolai teljesítményüket, ráadásul az összképen is sokat dob. Nagy Viktória szerint a falra szerelhető mágnes táblák vagy parafatáblák hangsúlyos elemei az inspiráló tanulósaroknak, hiszen a nagy felület látványosan dekorálható. A parafatábla széleinek válasszunk a gyereknek tetsző üde színt, majd az alsó részére helyezzünk el csipeszeket, amikre különböző üzeneteket, feladatokat csíptethetünk. Az íróeszközök tárolásához régi konzervdobozokat használva, a gyerekkel együtt dekorálva készíthetünk ceruzatartót. Saját stílusuknak engedhetnek teret akkor is, amikor a sima, egyszerű füzeteket maguk borítják be scrapbook papírokkal, amit például szalagokkal tovább díszítenek. A lényeg, hogy a gyerekkel együtt alakítsuk ki a tanulósarkot, hiszen mi, felnőttek is akkor vagyunk a leghatékonyabbak a munkában, ha minket inspiráló képek, színek, kiegészítők vesznek körül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!