Otthon

2016.10.06. 11:30

Duguláselhárítás házilag? Óvatosan az erős vegyszerekkel! (x)

Az eldugult lefolyó – legyen az a mosogató, a kád, vagy akár mosdó lefolyója - nagy valószínűséggel mindenki számára igen bosszantó tud lenni, kiváltképp, ha nagy a család, és sokan használjuk ezeket a berendezéseket.

Nagy eséllyel ilyenkor rögtön valamilyen lefolyótisztító vegyszerhez nyúlunk, hogy minél előbb letudjuk a problémát – azonban fontos, hogy elővigyázatosan járjunk el, ha ilyen erős kemikáliákat alkalmazunk. Ezek a szerek nem csak környezetünkre lehetnek ártalmasak, hanem szervezetünk is bánhatja, ha nem vagyunk elég körültekintőek használatukkor.

Cikkünk összeállításakor Perényi Sándor, budapesti duguláselhárító szakembert (Budapest 1154 Arany János u. 85 - 06 20 985 4766) kérdeztük meg a lefolyótisztító vegyszerek helyes használatáról.

Ha már túl vagyunk az összes házilag kotyvasztott lefolyótisztító oldat kipróbálásán, és nem tapasztalunk javulást, érdemes lehet a bolti vegyszerekhez folyamodnunk. Lássuk, milyen segítséget találhatunk az üzletek polcain.

A bolti lefolyótisztító szerek lehetnek folyékonyak, illetve kaphatóak granulátum formájában is (utóbbi fő összetevője a nátrium-hidroxid). A tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy – bár a választék igen széles, mind az ár, mind a különböző márkák szempontjából – a folyékony állagú vegyszerek hatékonyabbnak bizonyulnak a dugulás elleni harcban. A két féle szert azonban nagyon hasonlóan kell alkalmaznunk: a folyékony szerből a flakonon feltüntetett mennyiséget öntsük a lefolyóba, a granulátumhoz pedig adjunk kevés vizet, és így juttassuk a dugulás közelébe. Mindkettő esetében torlaszoljuk el a kellemetlen, erős vegyszerszagot a dugóval, illetve nagyon figyeljünk, hogy ne kerüljön bőrünkre, szemünkbe – a konyhában pedig különösen ügyeljünk arra, hogy ne érintkezzen konyhai eszközeinkkel semmilyen erős vegyszer. Minden esetben alaposan szellőztessünk ki, ha ilyen szert használunk, és ne lélegezzük be töményen, hiszen igen káros lehet a nyálkahártyára.

Fontos: Az ilyen jellegű, különösen erős vegyszerek használata nem gyerekjáték – mindig használjunk gumikesztyűt és védőszemüveget is egészségünk megóvása érdekében!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!