Otthon

2014.08.14. 16:04

Értékeinket védelme a szabadság ideje alatt

Az előre betervezett szabadság alatt számos családnál előfordul, hogy nyaralásukat nem otthonukban kívánják eltölteni, hanem már egy előre befizetett vakáció okán otthonukat elhagyják.

Sajnos manapság már arra sincs szükség, hogy az illető ingatlan tulajdonos hosszútávon őrizetlenül hagyja lakását, mert így is könnyen válhat betöréses lopás (lakásbetörés) áldozatává. A média egyre többet foglalkozik a különböző biztonság technikai és egyéb más őrző-védő módozatokról, de úgy tűnik a régi klasszikus mondhatni jól bevált őrzési módok is újfent reneszánszukat élik. Ilyen lehet például az, ha a szomszédunkkal jó kapcsolatot ápolunk és távol maradásunk idején rendszeresen üríti postaládánkat és így a kötegnyi ládából kikacsingató postai küldemények nem hívják fel a figyelmet arra, hogy az adott ingatlan felügyelet nélkül van. Ha csak rövid időre, akár egy bevásárlás erejéig hagyjuk távol otthonunkat, ilyenkor praktikus tanács lehet, hogy egy asztali rádió bekapcsolt módban történő működtetése, vagy a téli időszakban egy világítótest használata. Néhány szót említenék család házas övezetben lakóknak, ahol nagy hasznát vehetik egy jól képzett őrző-védő kutyának. Továbbá itt is nagy segítségünkre lehet, az otthon tartózkodó szomszéd, akinek legalább egy kertkapu kulcsot kölcsönadva, ellenőrizheti az adott ingatlan érintetlenségét. Megjegyzem, hogy nekünk, mint városlakók és az agglomerációban élőknek növeli a biztonság érzetét a mára már hatékonyan működő polgárőrség. S ne feledkezzünk el megemlíteni modern korunk biztonságtechnikai a különböző szolgáltatók által kínált modern technikájú és igen nagy hatásfokkal rendelkező riasztó berendezéseket sem.  Ezek a biztonságvédelmi technikák mára már összeköthetők, úgynevezett kivonulásos személyi védelemmel. Véleményem az, hogy az az ingatlan, melynek védelmére minél több gondot és lehetőségeink szerint pénzt fordítunk, az az ingatlan kevésbé válhat bűncselekmény „áldozatává”.

Dr. Unger Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!