Otthon

2017.05.12. 17:50

Eszterlánc - Takarítás vegyszerek nélkül

Klári miután elolvasta Ökoanyu tanácsait a tavaszi nagytakarításról, összevetette azokat Forbáth Róbert 1963-ban második kiadást megélt „Vegyészet a háztartásban” kötetében leírtakkal.

Szente Tünde

Réka hivatkozik arra a felmérésre, amelynek eredményeként a pormacskákban és a lakások levegőjében összesen 89 különböző vegyszer maradványait találták meg.

Ezek közül 67 olyan volt, amelyek befolyásolják az ember hormonális rendszerének működését. Ilyenek a ftalátok és a parabének. Az előbbiek a szaporodási képességre és a gyermekek fejlődésére hatnak kedvezőtlenül, amíg az utóbbiak az ösztrogén hormon hatását utánozzák. Már komoly szakirodalma van „a beltéri levegő minősége” témának, amelyet sok összetevő határoz meg, a felhasznált építőanyagoktól kezdve a takarításhoz használt szerekig bezáróan.

Réka szerint a takarításnál természetes szerekkel - szódabikarbóna, ecet és citrom hármasával - kiváló eredményeket lehet elérni. Jelentősen csökkenthetők a lakásunkba kerülő kemikáliák hígítással is, a mosásnál pedig mosószódát, mosódiót javasol.

A hatvanas évek szakirodalma a szintetikus mosószereket népszerűsíti: a mosógép elterjedése gyorsítja az új szerek győzelmét a szappanok felett. Róbert fél évszázaddal ezelőtti érvelésében a szintetikus mosószerek egyik gyakorlati előnye, hogy a háziasszony nem is tudja olyan gazdaságtalanul alkalmazni, mint a szappant, mert előbb oldatot kell készítenie, viszont a szappannak a mosandó ruhára dörzsölése nagy pazarlással jár. A ruhák áztatását szódával vagy trisóval ajánlja, sőt, „Habzószóda” áztatószerrel még eredményesebb a művelet, mivel a szerben foszfát és metaszilikát is van.

„A nagytakarítás fegyvertára” fejezetben Róbert sorra veszi az egyes műveleteket, a meszeléstől kezdve a tűzhelyek karbantartásán keresztül eljutva egészen az ablakok tisztításáig. Ehhez mosóoldatként 1 vödör langyos vízbe 1 deci szalmiákszeszt (ammónia-oldat) és fél liter denaturált szeszt önt. Megemlíti a legújabb innovációt: az Elida szappangyár Tükör nevű készítményét. A polietilén-palack megnyomásával rápermetezik az ablakra, amit utána szárazra kell törölni újságpapírral, avagy szarvasbőrrel.

Molytalanításhoz a Globol molyriasztót javasolja, amely para-diklór-benzol: klórból és benzolból állítják elő. A naftalinnál tízszer gyorsabban párolog. A molyok távoltartásához használatos még dohánypor, kámfor és levendula is. A ruhásszekrényt DDT-porral, Matadorral kívánatos beszórni. Ennél a résznél Klári emlékeiben feldereng, hogy azt a bizonyos diklór-difenil-triklóretánt, a DDT-t a világban elsőként nálunk tiltották be a hatvanas évek végén, egészségkárosító hatása miatt. Ami nem zárja ki, hogy a mai napig alkalmazzák - például Afrikában - a malária elleni küzdelemben.

Ami pedig a „beltéri levegő minőségét” illeti, már arra is szolgált ötletekkel Róbert: Nem éppen tökéletes fertőtlenítő, de javítja a levegőt és kétségtelenül csíraölő hatású az illóanyagokból készített légtisztító lemez. 10 dkg naftalint forró vízfürdőn megolvasztunk, majd 2 dkg kámfort, 1 dkg paradiklorbenzolt és néhány csepp eukaliptuszolajat keverünk bele. Az olvadt anyagba tenyérnyi kartonlemezeket mártunk, és kihűlés után WC-be, várószobába stb. kiszögezzük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!