Otthon

2015.11.02. 14:29

Gesztenyével is moshatunk

A mosódión kívül vadgesztenyével is moshatunk, szaponin tartalma vetekszik a mosódióéval. A vadgesztenye a szappanfafélék családjának egyik legismertebb nemzetsége.

Tóth B. Zsuzsa

Termését régen mosási, fürdési célokra is használták magas szaponin tartalmának köszönhetően. A gesztenye barna héját eltávolítva, annak sárgásfehér belsejével lehet csak mosni. A továbbiakban használjuk úgy, mint a mosódiót. Mossunk vele 30-95 fok közötti hőmérsékleten, a szaponin gyorsabban oldódik forró vízben. Oldja az általános, nem erősen zsíros szennyeződéseket. Antibakteriális hatású, kiveszi a kellemetlen szagokat, nem roncsolja a textíliát. Lágyítja a vizet, színes ruhák mosására kiválóan alkalmas, nem fakít, élénkíti a színeket. Ha fehér ruhát mosunk, érdemes hozzáadni mosószódát, szódabikarbónát, makacs szennyeződésnél előkezelés, például szappanozás ajánlott.

A termések megfelelő részét vászonzacskóba téve egészben vagy finomabbra feldolgozva használjuk. A főzéssel kinyert oldatot folyékony állapotban adagoljuk. Egy adag ruha mosásához néhány szem gesztenye elég.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!