Gipszkarton - mindenütt beválhat

2012. március 13., 04:28 szerző: Gábor Gina
Székesfehérvár - A gipszkarton egyaránt jó szolgálatot tehet a családi házak és a társasházi lakások, panelotthonok újjávarázsolásánál. Segítségével szinte néhány nap alatt teljesen átalakítható a lakás belső tere.
Ezt az anyagot bármilyen belső térben használhatjuk, csak pontosan tudnunk kell, hogy miféle környezetbe kerül, és mire használjuk majd a gipszkarton falat - állítja Lendvai Ferenc, egy kft. tulajdonosa.

Eszerint kell kiválasztanunk, hogy a gipszkarton különféle változatai - a normál, az impregnált és a tűzálló közül melyiket alkalmazzuk. Az impregnált (zöld színű) gipszkarton ideális a fürdőszobába, vagy éppen a konyhába: azokon a helyeken célszerű használni, ahol a páratartalom magas, több mint 90 százalékos. Lendvai Ferenc arra figyelmeztet, hogy ha ezt a páraálló változatot használjuk, feltétlenül tartsuk be az előírásokat. Az impregnált gipszkartonra ugyanis kenhető szigetelőanyagot kell felvinni, és ezután lehet felrakni a csempét.

- A gipszkarton nagyszerű szolgálatot tehet egy-egy belső tér leválasztásánál. Térelválasztó szerkezetként saját súlyát és a rá nehezedő terheket jól bírja: hiszen egy masszív fém vázszerkezetre épül rá a gipszkarton fal. A kisebb (30 kilónyi) terheket a gipszkartonokra szerelt műanyag konzolok kiválóan megtartják. Akkor kell előrelátóbbnak lennünk, ha a gipszkarton falra súlyosabb szekrényeket szeretnénk felszerelni: például a konyhában. Ezekben az esetekben sűrűbbre kell építeni a vázszerkezetet, és már abba bele kell fogatni a konzolokat.

Természetesen gondosan meg kell tervezni előre a gépészeti és villamosvezetékek helyét is: a gipszkarton mögé mindez elrejthető, és még a sok munkával járó vésést, falfúrást is megspórolhatjuk. Ezért szokták alkalmazni előszeretettel még a panellakások mennyezeti világításának kialakításánál is. Ráadásul igen izgalmas megoldásokat lehet így kialakítani: sokan szeretik a süllyesztett mennyezetet, amelybe szpotlámpákat helyeznek.

Gyakran előfordul, hogy gipszkartonnal akár bútorokat is helyettesítenek: megesik, hogy tárolószekrényt alakítanak ki belőle, vagy a könyvszekrényt helyettesítik vele. Lendvai Ferenc azt is hozzáteszi, hogy egy sima, egyenes vonalú, teherbíró könyvszekrény hagyományos, normál gipszkartonból könnyedén megépíthető. De már létezik, olyan, speciális, kissé vékonyabb gipszkarton-fajta, amit akár nagyobb ívekre is rá lehet hajlítani... Ennek segítségével szinte teljesen átalakítható, megváltoztatható a belső tér jellege is: erre igen szép megoldásokat találhatunk manapság. Ha pedig azt szeretnénk, hogy a gipszkarton fal ne csak jelképesen válasszon el egymástól beltéri területeket, hanem azt is elvárjuk tőle: legyen jó hang- és hőszigetelő is, akkor ajánlott mögé üvegszövet-filcet tenni - javasolja Lendvai Ferenc.

Ami pedig az anyag tűzálló változatát illeti: azt elsősorban azokon az ipari területeken használják, ahol magasabb tűzvédelmi előírásoknak kell megfelelni - tudom meg Lendvai Ferenctől. Valójában a normál gipszkarton sem éghető anyag, legfeljebb a papírborítása melegedhet át. Ezért aztán még a kandallók környékét is szokták ezzel borítani.

A rózsaszínű gipszkartont - amelybe üvegszövet darálékot is kevernek - inkább ipari körülmények között használják, és ritkábban a családi házakban - tudom meg.

Bár megesik, hogy valaki biztosra akar menni: az én egyik ismerősöm a kandalló építésénél például ragaszkodott hozzá, hogy a csövek eltakarásához a tűzálló változatot használja a szakember...

Gábor Gina

Facebook