Otthon

2017.03.27. 14:55

Kerttervezési, gyepgondozási tippek és trendek 2017-ben

Dunaújváros – Éledezik a természet, végre egyre többször élvezhetjük a napsugarak simogató melegét, és alig várjuk, hogy a mindennapokból kiszakadva feltöltődjünk a természet erejéből. Kezd el felébreszteni kertedet téli álmából, és a 2017-es év kerttervezési trendjeiből merítve rázd fel a szürkeségből.

Benedeczki-Varga Krisztina

Mint az élet számos területén az álomkerthez vezető út alapja is a tervezés. Mielőtt a tavaszi lendületben nekirugaszkodnánk kertünk teljes átalakításához, álljunk meg egy pillanatra, és gondoljuk át, milyen funkciót szánunk udvarunknak. Ezzel ugyanis megkíméljük magunkat a későbbi extra munkától, és kertünk is egy harmonikusan kialakított oázist tükröz majd. Gondoljuk át, hogy „csak" díszkertet szeretnénk, vagy a családi élet mindennapos gyűrődéseit jól viselő környezetre vágyunk. Milyen elemekkel szeretnénk színesíteni a teret? Van-e gyerek, akinek játszóteret, homokozót alakítunk ki? A kerti partik hangulatát biztosító grill, kemence, sütögető hely legyen-e? Vágyunk-e kerti szobrokra, saját kerti tavacskára vagy grandiózus növényre, amely a környék valamennyi látogatójának figyelmét azonnal a kertünkre vonja? Ha tisztáztuk céljainkat, kérjük kertépítéssel foglalkozó szakember segítségét, hogy minden elem a kertünk adottságainak megfelelő helyre kerülhessen.

A homokozó helyét úgy jelöljük ki, hogy az ablakból, teraszról rálássunk a kicsikre; valamint használjuk ki a nagy lombkoronájú fák árnyékát, és ne telepítsünk apró bogyós növényeket a homokozó közelébe, mert az könnyen elcsábíthatja a kicsiket Fotó: Shutterstock

Egy vonzó kert arculatának legmeghatározóbb része a szép, zöld gyep. A kora tavaszi kerti munkák kihagyhatatlan része a gyep felfrissítése és későbbi folyamatos ápolása. A szép fűhöz vezető út bizony sokféle kerti munkával van kikövezve, de megéri, hiszen a tavasszal befektetett energiát a fű meghálálja, és nyáron üde zöld színével teszi színesebbé napjainkat. Ragadjunk gereblyét, és az elhalt fűmaradványokat távolítsuk el a talajból. A szép pázsit megújulásának kulcsa a gyepszellőztetés, amihez számos gép közül választhatunk, de a szakemberek azt tanácsolják, hogy 2-3 cm-es mélységnél tovább ne hatoljunk a földbe, ellenkező esetben kárt teszünk a fűszálak oldalhajtásaiban. A gyep trágyázásával biztosíthatjuk a megfelelő tápanyagot, amely serkenti a növekedést és ellenállóbbá teszi azt. A jó idővel a fűnyírás is legyen a heti program része, mivel a rendszeres nyírással erősebbé és dúsabbá válik a pázsit.

A természetet megidéző kényelmes kerti bútorok mindenkit a szabadba csábítanak. A színes párnákkal, kiegészítőkkel igazán meghitt kerti zugot alakíthatunk ki családunknak

A meleg nyári hónapokban a csapadék mennyisége nem elegendő a növényeknek, így a kiszáradás megelőzése érdekében gondoskodjunk a rendszeres öntözésről. Akár öntözőrendszert, akár kézi locsolást választunk a forró nyári napokban időzítsük hajnalra e tevékenységet, amikor az alacsonyabb hőmérséklet miatt kisebb a párolgás és növényeink jobban képesek magukba szívni az éltető vizet.

Az erős és élénk színű gyep rendszeres fűnyírást igényel. Hetente legalább egyszer nyírjuk pázsitunkat, de a fűszálak hossza ne legyen 5 centiméternél rövidebb, különben a növény nem tud regenerálódni

Ha kellőképpen előkészítettük kertünk összképének alapját jöhetnek a kiegészítők, amelyek különlegessé és személyessé varázsolják a kertet. A kerttervező szakemberek szerint a 2017-es év slágere a természetesség és a nappalit idéző kertek kialakítása lesz. A természetes anyagok, mint a kő, kavics és a fa mindenhol visszaköszön. A természet ihlette formák felerősödnek, akár bútorokról, akár dekorációs elemekről legyen szó. A baráti, családi összejövetelekre csábító kanapék és fotelek, mintha nappalinkból költöznének ki a természetbe. A 2017-es év kerti bútorait a tervezők az időtállóság, a natúr jegyek és a külső hatásokkal szembeni ellenállóság tulajdonságaival ruházzák fel. Népszerűek lesznek a kavicsos, virágokkal szegélyezett ösvények. Jöhet hát minden, ami természetes, élettel teli és pihentető látványt nyújt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!