Otthon

2014.11.17. 17:55

Kicsit savanyú, de a miénk - Tavasztól késő őszig az erkélyt díszíti a mandarinfa

Dunaújváros - Az Ady házaspár mandarinfája nemcsak a lakás és a korfolyosó dísze: bőséges terméssel hálálja meg a gondoskodást.

Kovács Anita

A lakás asszonya, Adyné Karcsai Valéria már nem emlékszik pontosan arra, mikor kapta a mandarinfát, de körülbelül nyolc éves lehet a növény. Azt viszont tisztán vissza tudja idézni, hogy anyák napjára kapta meglepetésül kislányától és álmában sem gondolta, hogy ez az egzotikus növény hosszú éveken át éke lesz a lakásnak, az erkélynek.

A mandarinfa egyébként nem szereti a hideget, olyan helyen, ahol 15 Celsiusfok alá eshet a hőmérséklet, meg sem marad. Ellenben nagyon jót tesz neki a tűző napfény és naponta legalább nyolc napsütéses órára van szüksége. Lehet, hogy ebben rejlik az Ady család titka, hiszen lakásuk déli fekvésű, így a mandarinfa majdnem egész nap napfürdőzhet az erkélyen. Ettől függetlenül néhányszor már majdnem a kukában kötött ki...

Adyné Karcsai Valéria méltán büszke mandarinfájára, hiszen idén is szakadásig terem a szép sárga déligyümölcs. Az enyhe időjárásnak köszönhetően még nem került be a lakásba, így a szomszédok is gyönyörködhetnek a különleges növényben (Fotó: Ady Géza)

- Egyszer az összes levelét elhullajtotta. Úgy nézett ki, mint egy száraz kóró. Ma sem tudom mi történhetett vele, de az biztos, hogy azután egyik napról a másikra egyszercsak észhez tért és olyan pompájában ragyogott, mint még soha. Akkor végképp eldőlt: itt a helye. Pedig többször felmerült bennem, hogy mivel nehéz és nagydarab, megszabadulok tőle. De most már úgy vagyok vele, ha ennyit kibírt, nincs szívem megválni tőle mondta Valéria, aki nagy figyelemmel gondozza ezt a különleges növényt.

Az egzotikus növény többször megúszta, hogy a kukában landoljon

Idén például olyan sok termést hozott, hogy muszáj volt jónéhány darabot leszedni, mert már majd elhúzta az ágakat a sok-sok mandarin. Megkérdeztük, hogy kilogrammban mégis mennyit lehetett volna szüretelni róla. Ha hiszik, ha nem legalább tíz kiló termett ezen a kis fán. A locsolás és a kellő hőmérséklet biztosítása mellett arra is külön gondot kell fordítani, hogy csak tavasztól késő őszig kapjon helyet az erkélyen, utána ugyanis be kell vinni a lakásba, nehogy megfázzon. Általában ekkor derül ki, mennyit nőtt. A növekedést az ágakon, a lombkorona terebélyességén lehet észrevenni. No, és ilyenkor merül fel ismét a kérdés: van-e még elég hely a lakásban egy ilyen termetű növény számára...? Persze, hogy van! Kár lenne egy ilyen bőven termő fától megválni. Bár amikor a házaspár férfi tagja, szerkesztőségünk fotós kollégája, Ady Géza egy hazai mandarin terméssel lepett meg és én buzgón bontogatni kezdtem, csak annyit mondott: kizárólag tea ízesítésére alkalmas...




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!