Otthon

2015.02.23. 18:43

Közeleg a tavaszi átültetés ideje

Egyre aktuálisabb kérdés a kertészkedés, azon belül is az ültetés. A szobanövények számára is ez az egyik legideálisabb időszak a nagyobb cserépbe történő átültetésre.

A szobanövények többségét legalább kétévente ajánlatos átültetni, illetve ellenőrizni állapotukat. Ha a gyökérzet alul kilóg, a növény nem fejlődik megfelelően, esetleg sárgulnak a levelei, akkor elérkezett az idő az átültetésre.

A fiatal növényeket néhány centivel nagyobb cserépbe ajánlatos ültetni, az idősebb szobavirágok esetében sokszor a felszíni talajcsere is elegendő. Óvatosan válasszuk le a jelenlegi cserepet, a gyökérzetet véletlenül se feszegessük! Szükség esetén használjunk ollót, amivel levághatjuk a műanyag részt, de ekkor is fordítsunk kiemelt figyelmet a gyökerek épségére! Miután a cserepet eltávolítottuk, ellenőriznünk kell a gyökérzetet. Az elhalt, rothadt részeket figyelmesen vágjuk le! Ha a gyökérzet egészségesnek tűnik, akkor ne bolygassuk, ne lazítsuk meg! Az ellenőrzést követően tegyünk három-négy centiméternyi földet az új cserép aljába, állítsuk bele a növényt, majd töltsük fel a cserepet úgy, hogy a virág biztos tartást kapjon. Ne nyomkodjuk a földet túlságosan, néhány hét elteltével látni fogjuk, hogy szükség van-e a felszín ismételt megerősítésére. Ezután kevés vízzel frissítsük fel a növényt, így egyúttal arról is gondoskodhatunk, hogy a talaj a gyökérzetet kellőképpen körülölelje.

Az átültetés után nem ajánlatos tápoldatot használni. Járjunk utána annak, hogy a növényünk milyen hosszú szünetet igényel! A pihentetés néhány héttől több hónapig is terjedhet. A növényt az ültetést követően ajánlatos a megszokott helyén tartani annak érdekében, hogy ne tegyük ki túl drasztikus változásnak. Hagyjuk, hogy alkalmazkodjon az új földhöz, cseréphez! Ha szükséges, néhány hét elteltével már átrakhatjuk máshová a lakásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!