Otthon

2016.01.18. 10:25

Leginkább a műanyag ablakokkal tudunk energiát megtakarítani (x)

A műanyag ablak megoldások energiahatékonysága jól ismert tény, de kevesen veszik számba az ilyen jellegű nyílászásók további előnyeit és esetleges hátrányait.

A műanyag ablakok mellett a műanyag bejárati ajtók, balkonajtók és tetőablakok is több pozitív tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek előnyössé teszik a használatukat. Elsődleges és legfontosabb tulajdonságuk a kivételes hőszigetelő képesség, amelynek köszönhetően jelentős megtakarításhoz segíthetik a háztartásokat.

A műanyag ablak kivételesen hatékony megoldás a gazdaságos otthon megteremtésében – mondja a muanyagnyilaszaroarak.hu szakértője. A hőszigetelő képesség jelentőségét akkor tudjuk felmérni, ha megvizsgáljuk egy-egy lakóingatlan hőveszteségének mértékét. Ha a téli fűtési időszakban hőkamerás vizsgálatot végzünk, egyértelműen látni fogjuk, hogy a legtöbb hő a nyílászárókon keresztül távozik. A falak és a mennyezet vastagsága, illetve hőszigetelő tulajdonsága is meghatározó, de a hőveszteség zömét mégis a nyílászárókon szenvedjük el. Ez alapján bátran kijelenthetjük, hogy a jó hőszigeteléssel rendelkező ablakok komoly mértékben csökkentik a szükséges energiafelhasználást a téli időszakban.

A szakember véleménye szerint a műanyag ablakok hőszigetelésének mértékét mutatja az a tény is, hogy az ilyen lakások páratartása a kívánatosnál is nagyobb. A műanyag ablakok olyannyira jó szigetelők, illetve olyan jó légzárással rendelkeznek, ami már megnehezíti a lakás természetes légzését. Emiatt rendszeres szellőztetésre van szükség, amit az energiamegtakarítás érdekében tágra nyitott ablakokkal rövid ideig végzünk. Ennek köszönhetően távozik a lakásból a túlzottan párás és elhasznált levegő, helyére pedig frissebb és egészségesebb légtömeg kerül. Rendszeres szellőztetéssel, illetve az egészséges környezet fenntartásával elkerülhető a penészesedés és más párásodásból adódó kellemetlenség.

Az utóbbi éveket és évtizedeket az energiaárak növekedése határozta meg. Ma Magyarországon a gáz és a villamos energia jelenti a két fő energiaforrást, ha fűtésről beszélünk. A gáz világpiaci ára folyamatosan és jelentős mértékben növekedett, a villamos energiáé pedig folyamatosan, de kisebb mértékben. Az alapvetően olcsóbb gáz, illetve a némileg drágább villamos áram költségei ilyen módon közelebb kerültek egymáshoz. Ma már egyáltalán nem egyértelmű, melyik fűtési megoldás jelent olcsóbb választást. Ha az extra energiatakarékos elektromos fűtési megoldásokat is figyelembe vesszük, akkor komoly kiadás csökkenésekkel számolhatunk.

Összegzésként érdemes összefoglalni az energiatakarékos otthon három alappillérér; mindenekelőtt energiatakarékos fűtési megoldást kell alkalmaznunk, másodsorban megfelelő mértékű homlokzati és külső hőszigetelésre van szükség, harmadsorban pedig a rosszul szigetelő nyílászárónkat kell újakra cserélünk. Ezek együttes költsége bizony komoly terhet jelenthet a családok számára, de szerencsére az esetek többségében nincs szükség a mindhárom pillér javítására. Az állapotok felmérése után a megtérülés várható időtartamát kell meghatározni, illetve számba kell venni a korszerűsítés egyéb pozitív hatásait.

A jobb energiakihasználás érdekében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, illetve az Otthon Melege Program időszakosan segítséget biztosít a családok és a háztartások részére vissza nem térítendő támogatás formájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!