Otthon

2012.07.03. 06:50

Legszebb kert-pályázat - Sziklavirág és cukorsüvegfa

Székesfehérvár - Sokan küldtek be fotókat Az év kertje 2012 pályázatunkra. A legszebbnek ítélt tíz kertet mutatjuk be sorozatunkban. Végül olvasóink szavazatai döntik el, hogy kié a legszebb kert.

Gábor Gina

A Ráchegy egyik kis utcájában  olyan érzésünk támad,  mintha  üdülőövezetbe csöppentünk volna: nem hallani a nagyvárosi zajokat.   Menyhárt Lászlóné Márti és családja 16 éve él itt. A telek korábban barackos volt, a fák   amik az építkezés után megmaradtak, finom gyümölcsöket teremnek.
 
- A kertet folyamatosan alakítottuk a családdal: 13 éve telepítettük a kerítés mellé a tujákat, a másik kerítést pedig borostyánnal futtattuk be. Arra törekszem, hogy  mindig legyen valami virágzó látnivaló: több egynyári növényt is ültetek - meséli  Márti, aki mindig nagyon szerette a földet,  amióta pedig nyugdíjba  ment, több idő jut a hobbijára. A  lánya, Kovácsné Menyhárt Edit azt mondja, a kerti munkákat a mamája irányítja, de persze, mindenkinek van reszortja.

 


         
- A vejem gondozza a füvet, s a sziklakertet is öntözi - teszi hozzá Márti. A másik vejem pedig kertész: tőle kérdezem meg, hogy mivel permetezzek, ha valamelyik növény betegeskedik...


  A kert egyik éke a sziklakert: a betontéglákkal megtámasztott területre termőföld került, abba ültették a szebbnél szebb növényeket, amelyek között akad, amelyik bordó levelével, és van,  amelyik gyönyörű lila virágaival díszít. A sziklákat is egyenként válogatták össze: majd az egész területet kaviccsal borították, ami megtartja a nedvességet is. A  sziklakert két oldalán gyönyörű formájú cukorsüveg fenyők vonják magukra a tekintetet. De van a kertben díszalmafa, ami tavasszal lila virágokat hoz.  


Illatával hívogat most a jázmin, de még a levendula sem virágzott el, hatalmas fejű, fehér és rózsaszín  hortenziák nyílnak az árnyékosabb területeken, a díszcsalán és a szivarvirág  viszont a naposabb kertrészben pompázik. Márta kedvencei a muskátlik (amikkel az ablakokat öltözteti fel) és a leanderek, amelyek hatalmas cserepekben állnak a teraszon. A kamrában telelteti át őket.  Hátul van egy kis konyhakert, ahol megterem a paradicsom, hagyma, sárgarépa: a területet alacsony fallal választották el, bízva abban, hogy Murhy nem ugorja át. Murphy kutya persze, átugorja. De az apró bolognese nem csinál kárt a kertben,  kijön a macskákkal is, és a fotósnak is szívesen pózol. Egy darabig, aztán a modellkedést megelégelve megugatja a fotóst. Magabiztos, hiszen tudja: ebben a családban nem csak a növényeket, az állatokat is nagyon szeretik... 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!