Otthon

2016.10.10. 20:30

Ne az utcát fűtsük!

Dunaújváros (PLT-információ) - - Családi házunk hőszigetelésével akár 50 százalékkal is kevesebb energiát használhatunk el a fűtési szezonban, így a hőszigetelés kitűnő hosszú távú befektetés, amennyiben a kivitelezés is szakszerű.

Nógrádi Dóra

Magyarországon a lakossági épületek nagy része energiahatékonysági szempontból elavult, a háztartások rezsijük 75%-át költik a lakások fűtésére, ami az októberben kezdődő fűtési szezonnal égető kérdéssé válik a családok számára, írja vasi laptársunk.

Egy ötszáz főn végzett friss felmérés szerint 2016 januárjában a magyar családok 54%-a átlagosan 25-30 ezer forintot, 11%-a pedig 30-40 ezer forintot költött fűtésre, 12%-uk esetében viszont ez a kiadás a 45-50 ezer forintot is elérte vagy meghaladta. A most induló fűtési szezonban is ehhez hasonló nagyságrendek várhatók, a meleg jelentős része azonban a falakon, nyílászárókon távozik majd.

Ennek ellenére a felmérésben részt vevők 58%-a még mindig olyan otthonban él, amelynek nem hőszigetelt a homlokzata, tízből mindössze 3 ember házának szigetelt a tetőtere és csak a lakosság negyede gondolja úgy, hogy otthona energia hatékony.

- Pedig a legalább 10 centiméter vastagságú szigetelőanyaggal leszigetelt családi ház fűtésszámlája várhatóan 30-40%-kal csökken majd, amennyiben a tulajdonos figyelmet fordít arra, hogy a szigetelés kivitelezése megfeleljen a tervezett paramétereknek. Egy 90 négyzetméteres ingatlan 42 ezer forintos, átlagos havi fűtésszámlája ilyen módon 15 ezer forinttal csökkenhet - mondta Aszódy Tamás szakértő.

Azt is kevesen tudják, hogy a hőszigetelés környezethatékonysági szempontból sem elhanyagolható. A fűtési szezonban komoly környezetszennyezési tényező a kéményekből a levegőbe kijutó fűtési végtermék. Így a hőszigeteléssel hosszú távon a tisztább levegőért is teszünk.

Miután rászántuk magunkat a beruházásra, a következő fontos kérdés, milyen a jó kivitelezés? A házilagos kivitelezés ugyan számos felújítási munka során beválhat, de a hőszigeteléssel nem ez a helyzet. Ezt feltétlenül szakértő csapattal végeztessük. Hazánkban már több cég is forgalmaz teljes homlokzati hőszigetelő rendszert, így az eligazodás a termékek között sem egyszerű laikusként. Már emiatt is érdemes tanácsot kérnünk azoktól a szakemberektől, akik jónéhány éve foglalkoznak kivitelezéssel. Ám ahhoz, hogy a pénztárcánk se bánja, nem árt tisztában lennünk a hőszigetelés folyamatával, a hőszigetelő rendszerek felépítésével és az árakkal. Feltétlenül olyan hőszigetelő rendszert válasszunk, amely rendelkezik minőségi tanúsítványokkal, valamint jótállással.

Sokan a vakolat színválasztékát tartják az egyik legfontosabb szempontnak vásárláskor, hiszen ez határozza meg majd évtizedekig az otthon stílusát.

Ezért keressünk olyan gyártót, ahol számítógépes színkeverőrendszerrel válogathatunk szebbnél szebb színárnyalatok közül. A legnagyobb gyártók weboldalaikon kivitelezési információkkal, szaktanácsadással, online kalkulátorral várják a vevőjelölteket, így még a kivitelezőkkel való szerződés előtt kellő tudás birtokába juthatunk.

Legyen minőségi tanúsítványa és jótállása




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!