Otthon

2014.07.14. 09:59

Nyári felújítási tippek panellakásokhoz (x)

A jelenlegi ingatlanárak mellett panellakásokhoz már viszonylag olcsón hozzájuthatunk. Akik azonban ilyenben élnek, jól tudják, hogy sem a felújítás, sem a korszerű, igényes belsőépítészeti megoldások nem valósíthatóak meg könnyen, főként a kis terek miatt sem.

Leggyakrabban 55-60 négyzetméteren kell megoldani mindazt, amire családi házak esetében jóval nagyobb alapterület áll általában rendelkezésre. A feladat azonban nem lehetetlen, és az ingatlantájoló is úgy véli, megéri körülnézni az eladó panellakás kínálatban, hiszen ezek a kis lakások sokszor több lehetőséget rejtenek magukban, mint azt elsőre gondolnánk.

Legtöbbször a nyílászárók állapotával akad probléma. Napjainkban már a legtöbb helyen igyekeztek megoldani a szabályozható fűtési rendszert, ám a szigetelés hiányosságai bizony igen magas fűtésszámlákat képesek okozni a téli időszakban. Míg a homlokzat felújítása és szigetelése általában pályázati úton megszerzett pénzekből valósítható meg, addig a legtöbb társasház esetében ingatlanonként kivitelezhető az ablakok cseréje. A korszerűtlen kialakítású ablakok helyett ma már tökéletes szigetelést megvalósító változatok szerezhetőek be, fa, vagy műanyag keretekkel. Ez utóbbiak mellett azért érdemes dönteni, mert nem igényelnek semmiféle utólagos karbantartást, és hosszú éveken át változatlanul igényes állapotban szolgálják majd az otthon melegét.

Az alapterület növelésének érdekében érdemes elgondolkodni azon, hogy a beépített szekrényeket kivetesse, vagy akár az erkélyt is beépítse. Napjainkban nagyon trendinek számítanak a beépített erkélyek, vagy más néven loggiák. Az erkély kialakításától függően azonban érdemes meggondolni, hogy az egyébként is betonrengetegnek számító panelből még ezt a kis levegős részt is el kívánja-e tüntetni. Az ablak ide történő beépítésével gyakorlatilag az érhető el, hogy télen hideg, nyáron pedig túlságosan forró lehet ez a kis helyiség. Felújítás során azonban mindenképpen érdemes az erkély burkolatait megváltoztatni, ezzel modern, vagy éppen nagyon is természetközeli hatást elérve, s kis természetes szigetet teremtve otthonához kapcsolódóan. Némi lakberendezési ízléssel, növényekkel olyan békés sarok lehet ez, ahol a nap végén új energiákkal töltődhet fel.

Panellakások esetében nagyobb tereket nyerhetünk például a konyha egyik falának félig történő lebontásával, és így gyakorlatilag amerikai típusú helyiségnek örvendhetünk akár a hatodik emelet magasságában is, arról nem is beszélve, hogy egész más érzet lesz így belépni a lakásba. Az ingatlantajolo.hu szakemberei is úgy vélik, hogy ha ingatlan vásárlás alkalmával panel mellett teszi le voksát, akkor sem kell lemondania a modern elrendezésű és kialakítású otthon álmáról, pusztán a megfelelő szakembereket és tervet kell megtalálnia az átalakításhoz.

Gyakran okoz problémát a fürdőszoba, ugyanis a helyhiány miatt nem minden esetben oldható meg a zuhanykabin beszerelése, vagy a tágas, mégis komfortos helyiség kialakítása. Sok helyet nyerhet azzal, ha a mosógépet ki tudja vinni a fürdőből, és esetleg a konyhában kerülhet az elhelyezésre. Természetesen a lakók számától és a konyha méretétől is függ ennek kivitelezhetősége, de kreatívan hozzáállva a feladathoz nincsen megvalósíthatatlan ötlet még panellakások esetében sem.

Ha figyelmet fordít a belső terek ízlésének megfelelő alakítására, azzal közérzete is jobb lehet a lakásban tartózkodva. Nem érdemes lemondania az átalakításról pusztán arra hivatkozva, hogy a panellakás korlátozott lehetőségekkel bír. Ízlés, kreativitás, és persze anyagiak függvénye a minden szempontból ideális otthon kialakítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!