Otthon

2015.03.31. 09:45

Olvasólámpa: praktikus eszköz és stílusos lakberendezési tárgy egyben! (x)

Otthoni munkavégzéshez keresi a megfelelő megvilágítást? Szeretné, ha a papírmunka, vagy az online tevékenység mellett is megfelelő fényviszonyok uralkodnának?

A szakemberek véleménye is megegyezik abban, hogy internetezés mellé is érdemes egyéb fényforrást választani, így ugyanis elősegítheti a látás épségének megőrzését. Nem mindegy azonban, hogy milyen olvasólámpa mellett teszi le voksát, hiszen a falra szerelhető változatok mellett asztali lámpák is széles választékban megtalálhatóak a piaci kínálatban. Az elter.hu szakértői azt javasolják az érdeklődőknek, hogy olvasólámpa választás alkalmával mindig tartsák szem előtt a helyiségben használatos lakberendezési stílust, de a használat célja sem elhanyagolható szempont.

Olvasólámpa asztali tevékenységhez

Ha az otthona falai között kialakított irodáról van szó, akkor az esténként olvasáshoz használatos lámpa az asztalon nappal mindenképpen eleget kell, hogy tegyen a design megkívánta követelményeknek. Amennyiben ebben a helyiségben fogad ügyfeleket, csöppet sem elhanyagolható tényező, mennyire hivatalos közeget teremt ehhez a világítótestek megválasztásával. Helyi világítás lévén azonban az is rendkívül fontos, hogy az esti órákban megfelelő fényviszonyokat teremtsen a berendezés a munkavégzéshez, mégse keltsen zavaró hatást a látás számára.

Olvasólámpa a hálószobába

Az érdeklődők gyakran keresgélnek olyan típusok között, amelyek a falra szerelve, vagy az éjjeliszekrényen elhelyezve teremtik meg a szükséges fényt az olvasáshoz. Mivel a hálószoba a béke szigete, így a nagy fényerősség mindenképpen kerülendő e helyiségben. Ugyanakkor, ha olvasásról van szó, akkor nem mindegy mennyire jó megvilágítást kapnak a könyv lapjai. Hasznos olyan típust választani, amely állítható, így akkor sem zavarja majd a fény az ágy túloldalán fekvőt, ha ő éppen olvasás helyett már nyugovóra térne.

Milyen stílus mellett érdemes dönteni?

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mindig a lakás, vagy az adott helyiség berendezési stílusának megfelelő olvasólámpa választása javasolt. Ha a lakás nem is egyetlen stílus jegyeit viseli magán, akkor is célszerű a falak színe, a bútorok jellege alapján letenni a voksot egyik vagy másik mellett. Ha világításról van szó, akkor napjainkban már nem csak a funkció bír jelentőséggel, hanem bizony a design kérdése mellett sem mehetünk el. Mindegy, hogy a skandináv országokra oly jellemző letisztultság, a keleti stílus színgazdagsága, vagy a természetes hatás kedvelői számára ideális földszínek kapnak helyet otthonában, érdemes az olvasólámpát is ezekre ügyelve megválasztani.

A világítótestek közötti keresgélés alkalmával hasznos körülnézni egyéb lámpa típusok között is. Az olvasólámpa kiválóan alkalmas helyi megvilágításra, ám ez korántsem elegendő ahhoz, hogy a lakás egyes helyiségeiben mindig optimális fényviszonyok uralkodjanak. Bár kétségtelen, hogy a tavasz beköszöntével egyre hosszabbak a nappalok, de az est félhomályában mégis nélkülözhetetlen a világítás a lakásban. Válasszon olyan lámpa típust, amely mind stílus, mind funkció szempontjából maximálisan megfelel elképzeléseinek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!