Otthon

2014.08.25. 17:13

A sokoldalú som - Ősi receptek szerint

Akármilyen is volt az idei nyár, a sombokroknak tetszett. Úgy megrakodtak gyümölccsel, mint még soha.

Fincza Zsuzsa

A somnak legalább 60 fajtája ismert, nálunk a húsos som, a Cornus mas honos, – európainak is nevezik, megkülönböztetésül az amerikaitól, amely mérgező és az ázsiaitól, amely viszont hivatásos herba. A Cornus officinalis, a Shan Zhu Yu a hagyományos kínai orvoslás fontos gyógynövénye, de ne pironkodjunk, a mi mezítlábas somunknak is van gyógyereje, csak szelídebb – mentségére szolgál, hogy C-vitaminban rendkívül gazdag és tannin tartalmának köszönhetően összehúzó, vérzéscsillapító hatású.

Miként minden zöldség és gyümölcs, a som is frissen tesz legtöbbet az egészségünkért: nem veszít a vitaminkészletéből és teljes erőbedobással kifejtheti antioxidáns hatását. A szárított, aszalt gyümölcsből angol népgyógyászok receptjét követve hasmenés elleni teát készíthetünk: 2 teáskanál somot két és fél deci vízben lassú tűzön 15 percen át főzzünk. Hasmenés, gyomorfájás kúrálására somlevélből (még ebből is szedhetünk és száríthatunk!) is készíthető gyógy-ital: 1 teáskanál összezúzott levelet egy csészényi vízzel leforrázunk és 15 percig lefedve állni hagyjuk. A som kérgéből aranyér borogatására kotyvaszthatunk hatásos gyógyírt: 4 evőkanál somkérget 1 liter vízben fél órán át forralunk majd leszűrjük.

A tinktúrakészítés sem ördöngösség, előnye, hogy nem kell naponta bíbelődni vele. Gyárthatjuk akár friss, akár szárított gyümölcsből: egy dunsztos üvegbe 5 deka somot pakolunk, leöntjük 2 és fél deci 70 százalékos tiszta, gyógyszertári alkohollal. Az üveget lezárjuk és szobahőmérsékleten, időnként felrázva, 15 napig érleljük, végül leszűrjük. Vízzel hígítva egy nap háromszor 15 cseppet is bevehetünk belőle. A levélből és a kéregből ugyanilyen arányokban és módon nyerhetünk tinktúrát. A javas emberek évszázadokon át ilyen cseppekkel küzdöttek a gyomorfájdalom, a hasmenés, a bélhurut, a hasi görcsök, a bélférgek, a különböző májbetegségek, a köszvény és a bőrbajok ellen. Olvastam: a somfa levele jó óborban főzve halványítja a májfoltokat.

Persze mindenféle gyógyászati célzat nélkül, a konyhánkba is beereszthetjük a somot. Főzhetünk belőle például lekvárt. Erre kétféle módszer ismert, az egyik szerint ki kell magozni a gyümölcsöt – macerás eljárás, mondhatom – a másik inkább magvastól főzi és átpasszírozza.

Tegyünk így! A jól megmosott somot pároljuk – elég hozzá a gyümölcsön mosás után rajtmaradt víz – , míg a hús könnyen le nem válik a magról, majd nagy lyukú szűrőn átpasszírozzuk. Újból feltesszük főni , ízlés szerint teszünk bele cukrot – ajánlom, kóstoljuk meg! – és 15 percig kis lángon állandóan kavargatva főzzük. A forró lekvárral színültig töltjük az üvegeket, celofánt teszünk rá, azon elmázolunk egy késhegynyi szalicilt, rá a csavaros tetőt, 5 percre fejre állítjuk majd száraz dunsztba tesszük.

A somszörp különleges, fanyarkás ízű ital. Általában ezt is főzik, én viszont úgy bánok vele, mint a más gyümölccsel: szétnyomkodom, ugyanannyi vízzel felengedem, kevés citromsavat és tartósító szert teszek rá, pár napig állni hagyom, majd kap egy masszázst, leszűröm és kóstolgatva cukrot teszek hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!