Otthon

2017.07.10. 17:30

Tanácsok és tudnivalók a szőnyegválasztáshoz

Ha a lakás felújítására szánjuk magunkat, a szőnyeg az utolsó eleme az otthonnak, amire hangsúlyt fektetünk. Mire befejeződik a felújítás, gyakran a rendelkezésre álló keret is megcsappan, és a megmaradt összegből gazdálkodva választunk szőnyeget, amelyet sokan az interneten keresztül szereznek be.

Benedeczki-Varga Krisztina

De vajon tényleg jól járunk így? Vagy egy negatív tapasztalat lesz, amely hozzásegít minket a későbbi tudatos választáshoz? Amíg régen az emberek a szőnyegbe szőtték az életüket, addig a mai, modern otthonokban a szőnyeg az otthon díszeként funkcionál, amely meleg és barátságos légkört teremt. Szőnyeget választani nem könnyű, ám egy jól megválasztott, az érzéseink alapján beszerzett darab nemcsak hangsúlyos része a helyiségnek, hanem boldogít is minket - mondja Miháldinecz Bernadett, a téma szakértője.

A gyerekszőnyegek gazdag szín- és formavilága a tanulásra és felfedezésre ösztönzi a kicsik fantáziáját

Ha szőnyegválasztásra szánjuk magunkat, a funkcionális szempontok mellett érdemes egy kicsit elmélyülni a színek és formák jelentésében, hogy azok pozitív energiáit saját egyéniségünkkel összhangban használjuk. A legtöbb esetben a lakáshoz és nem önmagunkhoz választunk szőnyeget, ezek közül vannak igazán különlegesek és "multifunkciósak", amik minden lakásba beleillenek. Ugyanakkor nem biztos, hogy ami a szomszédban jól mutat, saját otthonunkban is olyan kellemesen hat majd.

A kézzel készített gyapjú szőnyegek előnye nemcsak természetes összetételük, hanem a különböző struktúrák és egyedi formák találkozása is

Miután eldöntöttük, hogy az otthon melyik helyiségébe szeretnénk szőnyeget vásárolni, pontosan mérjük le, hogy mekkora hely áll rendelkezésre a "talpalávaló" elhelyezéséhez. Ez önmagunk és az eladók számára is megkönnyíti a választást, mivel célirányosan a mi méretigényeinkhez igazodó darabok közül keresgélhetünk, így időt és energiát spórolhatunk.

A puha, hosszú szálú shaggy szőnyeg zöld színével olyan hatást kelt, mintha a fűben játszanának a gyerekek Fotók: a szerző

A választásnál alapvető szempont a tartósság és a takaríthatóság kérdése. A ritka szövésű szőnyegek könnyen kikopnak, az igénybevétel hatására a szálak hamar kilapulnak és a megtört szál már nem fésülhető fel eredeti szép állapotára. Az utóbbi évek bézs, barna és szürke árnyalatai lecsengőben vannak, és egyre többen felismerik, hogy a vidám színekkel tarkított darabok változatosságot csempésznek a térbe - mondja a szakértő. A bézs, szürke alapszín mellett a zöld a természettel; a sárga, narancs a vidámsággal; a piros a lendülettel, dinamizmussal; a kék vagy türkiz a tenger tisztaságával tölti meg a teret. A nőies otthonba az íves motívumok, amíg a férfiak számára a szögletes formák számítanak közkedveltnek. A minőségi és időtálló szőnyeg sűrű szövésű. Alapanyaguk többnyire polipropilén vagy poliamid szál, amelyek a könnyebb tisztíthatóságot segítik. Ezek a szintetikus anyagok jó hőszigetelő tulajdonsággal rendelkeznek, valamint a hőrögzített technikának köszönhetően a szálak között a szösz és egyéb szennyeződések nem tudnak beleragadni. Bár az élet egyre több területén figyelmet fordítunk arra, hogy egészséges, öko, bio, természetes anyagokkal vegyük körbe magunkat, a szőnyegválasztásunknál ez a szempont még nem jellemző, pedig a gyapjú alapanyagú szőnyegek természetes, lélegző anyagként jó hatással vannak szervezetünkre. Az ideális szőnyeggel szemben számos elvárásunk van, mint a szín, könnyen kezelhetőség, stílusos megjelenés, kedvező ár, komfortérzet stb., mégis a legjobb ha megérzéseinkre hallgatunk, és hagyjuk, hogy a szőnyeg megszólítson minket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!