Otthon

2017.04.10. 14:55

Mire figyeljünk, hogy a kerítésfestés tartós és szép legyen

Dunaújváros - Lassan, de biztosan beköszönt az igazi kellemes tavaszi időjárás. A kert körüli munkák már néhány hete elkezdődtek.

Benedeczki-Varga Krisztina

A növénygondozási teendőink mellett ideje felmérnünk, hogy milyen egyéb feladatok várnak ránk, hogy házunk külső látványa is megkapja a tavaszi nagytakarítást. Családi házak esetében az otthon összképének fontos eleme a kerítés, mely védelmi funkciója mellett keretbe foglalja portánkat. A kovácsoltvas kerítések rendkívül mutatósak, ugyanakkor nem olcsó beruházás. Kevesebb anyagi ráfordítással a fából készült kerítésünket is egyedivé tehetjük néhány ötletes formával, színnel.

A fakerítés meleg, otthonos hatást kelt akár lazábban állnak a kerítéslécek, akár tömören teljes takarást adva a kíváncsi tekintetek elől. A fakerítés időtállóságát megnöveli, ha minden évben ellenőrizzük és felfrissítjük, hiszen az időjárás viszontagságait (erős UV sugárzás, heves esőzések, fogcsikorgató mínuszok) jól kell tűrnie. A fakerítést fenyegető legnagyobb veszély a korhadás, így évente kezeljük fakonzerválóval - tanácsolják a szakemberek - mivel ezzel tovább megőrizhetjük élettartamát.

A lécek vastagságától függően ecsettel vagy festőhengerrel is felhordhatjuk a választott festékeket

A kerítésfestést, kezelést száraz időben végezzük, mert a felkent anyagok így tudnak biztosan beszívódni és kifejteni a kívánt hatást. A tavaszi kerítés felújítás előtt érdemes megnézni az időjárás előrejelzést és olyan időpontot kijelölni a munkára, amikor várhatóan csapadékmentes napokra számíthatunk. A festőszakemberek szerint az alábbi lépéseket elvégezve biztosan ellenálló és szép kerítésünk lesz, mely dekoratívan szegélyezi majd otthonunk határait.

Első lépésként tisztítsuk meg a fafelületet a szennyeződésektől, majd ahol a festék málik, az idő megrongálta a fát csiszoljuk meg a felületet szálirányban. Mivel ez a folyamat porral jár a keletkező porszemeket töröljük le, ellenkező esetben nem tapad meg a festék. Alapozóval kenjük le a felületet, annak érdekében, hogy penészedéstől, gombásodástól megóvjuk. Ez azért lényeges, mert a roncsolódott, megrepedezett rétegekbe a víz könnyebben bejut kedvező táptalajt biztosítva a gombák szaporodásának. A felkent rétegek között hagyjunk néhány óra száradási időt, hogy megfelelően beszívódjanak a fa pórusaiba.

Az alapozó rétegre kerül a kültéri lazúr festék, mely nem fedi el a felületet, így természetes hatást kölcsönöz a faléceknek. A fa erezetét különböző intenzitással engedi láttatni attól függően, hogy milyen színt és összetételt választunk. Végül, ha nem natúr hatást szeretnénk, kenjük fel a kiválasztott színes fedőfestékréteget. A fa felületek nagyon mutatósak és kellemes érzetet keltenek, de rendkívüli odafigyelést és ápolást igényelnek. A külső hatásokra érzékenyen reagál, így a tartósság megőrzése érdekében forduljunk szakemberhez, aki a fa tulajdonságaihoz leginkább illeszkedő alapozó, lazúrfesték kiválasztásában segít majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!