Otthon

2017.07.03. 15:40

Textúrák és technikák csodás találkozása

Aki szeret alkotni és kísérletezni, biztosan kedvelni fogja azt az új technikát, amely néhány éve jelent meg a hobbiművészek palettáján. A kreatív trendekben az anyagok jellegében jelentős változás nem történt ám az anyagok felhasználhatósága új szintre emelkedett.

Benedeczki-Varga Krisztina

A mixed media egy olyan új megoldás, amelyet, ha röviden szeretnénk jellemezni, azt mondhatnák, hogy az anyagok összekeverése rétegeket alkotva. Persze a történet ennél sokkal árnyaltabb, amelynek rejtelmeibe Nagy Viktória avat be minket, aki maga is több alkalommal készített már látványos kiegészítőket a mixed media használatával.

A munka során mindenféle anyagot összevegyítünk, legyen az papír, szalvéta, fém, fa, műanyag vagy akár gipsz. A felhasználhatóságnak csak a képzeletünk szab határt. Leggyakrabban képek, dobozok vagy noteszek készülnek e technikával, de a bátrabbak és az igazán egyedi megoldások szerelmesei akár a szekrény frontját is újragondolhatják e technika szellemében. A színek, a formák és a textúrák gazdagsága szinte életre kel a felületen, amelynek eredményeképpen egy különleges vizuális élmény együttese születik meg.

Az alkotások karakteres vonásait a felhasznált kiegészítők és alapanyagok jellege befolyásolja, ám nem árt, ha bizonyos alapkellékeket beszerzünk, amelyekkel élmény lesz a munka. Ilyen a stencil (festősablon), amivel különleges mintákat készíthetünk. Ugyanakkor egyre népszerűbb a 3D érzet és a rusztikus hatás kialakítása, ezt a repedőpasztával érhetjük el.

Viktória szerint mielőtt nekilendülnénk az olykor 3-4 órát is igénybevevő kreatív kikapcsolódásnak, tervezzük meg az anyagok és kiegészítők felhelyezésének sorrendjét. A szép és esztétikus kompozíció érdekében célszerű kiválasztani, hogy mit szeretnénk a középpontba helyezni, mi legyen a kiemelkedő része az összeállításnak. A fő motívum elhelyezése után elnyújtva kezdjük el felépíteni a körülötte lévő képi világot. Miután minden részlet a helyére került, ragasztópisztoly helyett egy speciálisan e technikához használható gél állagú ragasztóval rögzíthetjük fel az egyes elemeket. A ragasztó rugalmassága, színtelenre száradó jellege és vízálló tulajdonsága miatt könnyen alkalmazható. Bármilyen munkát is végzünk, az időtálló és igényes látvány kulcsa a megfelelő alapozás. Nincs ez másként a kreatív önkifejezés világában sem. Ha tartós és szépen kivitelezett alkotást szeretnénk, a megfelelő alapozásra fokozottan ügyeljünk. Ehhez a kreatív boltokban fehér vagy fekete színben többféle alapozó típus közül választhatunk. A homogén réteg száradását követően jöhet a legizgalmasabb rész, amely a színekkel való játék. Enyhén vizezzük be a felületet, hogy a technikához kifejlesztett permet spray-vel felhordott színek szépen fussanak a felületen.

A mixed media technikával tehát szabad a vásár, bármit és bárhogyan harmonikus egységgé formálhatunk, a lényeg, hogy megtaláljuk az egyensúlyt, amelyben ízlésesen érvényesülnek a részletek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!