szponzorált tartalom

2018.04.25. 10:44

Mik a követelmények egy gépjármű adásvételi szerződéssel szemben? (x)

Napjainkban is megállíthatatlanul növekszik a forgalomban részt vevő gépjárművek száma, ezzel együtt egyre több esetben képezhetik átruházás tárgyát is. Egy ilyen megállapodásnak azonban számos formai, illetve tartalmi követelménynek is meg kell felelnie ahhoz, hogy a szerződő felek akarata a járműnyilvántartásba is bekerüljön.

Ami a formai jellemzőket illeti, a szerződést teljes bizonyító erejű magánokiratba kell foglalni – emelte ki a polgári jogi szakértő ügyvéd. E forma részletes szabályairól a polgári perrendtartásról szóló törvény rendelkezik. Leggyakrabban alkalmazott eset az, hogy az okiraton két tanú aláírásával igazolja azt, hogy a felek az okiratot előttük írták alá, vagy előttük a felek aláírásukat sajátkezű aláírásuknak ismerik el. A szerződésen ezen esetben fel kell tüntetni a tanúk lakóhelyét, címét is. Másik gyakori eset, hogy az okiratot megszerkesztő ügyvéd ellenjegyzésével látja el a dokumentumot.

Adásvételi szerződésről lévén szó, a tartalmi előírásokra vonatkozó legfontosabb szabályokat a Polgári Törvénykönyv kötelmi jogi könyve tartalmazza. A Ptk. szabályai mellett, kifejezetten jármű tulajdonjogát átruházó okiratok számára tartalmaz kötelező előírásokat a 304/2009. (XII. 22.) Korm. rendelet. Első körben a szerződő felek személyazonosító adatait kell rögzíteni; ide tartozik a név, születési hely és idő, anyja neve, állampolgárság, vagy éppen a személyazonosságát igazoló okmány száma természetes személy esetén. Szükség van a szerződés tárgyát képező jármű részletes adataira is, így a jármű gyártmányára, típusára, rendszámára, alvázszámára, a forgalmi engedély illetve a törzskönyv sorszámára. Utóbbi okmányok átadásának tényét és időpontját is fel kell jegyezni. Egyértelműen utalni kell továbbá arra is, hogy a felek jogügylete ingyenes vagy visszterhes. Pontosan meg kell határozni azt, hogy mikor kerül a jármű a vevő birtokába, illetve hogy ekkor a jármű kilométer-számláló műszere milyen értéket jelez. Meg kell még állapodni a szerződésben arról, hogy a tulajdonjog változása mikor hatályosul. Továbbá nyilatkozniuk kell az adásvételi szerződést kötő feleknek arról, hogy bejelentési kötelezettségüknek a közlekedési igazgatási hatóságnál eleget tesznek. Szintén fontos eleme a szerződésnek a felek nyilatkozata arról, hogy tisztában vannak a nyilvántartásba történő bejegyzéshez fűződő joghatásokkal, illetve a bejegyzés elmaradásának jogkövetkezményeivel. Ilyen lehetséges jogkövetkezménye lehet akár a bejelentés elmaradásának a jármű határozattal történő kivonása a forgalomból.

Mindezek hiányában, azaz ha az adásvételi szerződés nem felel meg az előírásoknak, a hatóság a nyilvántartásba történő bejegyzést el fogja utasítani. Figyelemmel a követelmények összetettségére, valamint a szerződés tárgyát képező nagy értékekre, ügyvéd segítség igénybevétele indokolt lehet nagyobb értékű adásvételek esetében, ugyanis sok esetben komolyabb gépjárművek esetében a végösszeg elérheti az ingatlan adásvételek értékét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában