Programok

2014.07.27. 20:16

Programok, rendezvények Fejér megyében július 28-tól

Tudja meg, mi történik Fejér megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények július 28-tól. Böngésszen, és válogasson!

AUGUSZTUS 27.

Őszi érettségi vizsgák

Dunaújváros – A Dunaferr Szakközép- és Szakiskola rendezi meg Dunaújvárosban az őszi érettségi vizsgákat. A matúrára a tagiskolában (Apáczai Csere János u. 13.) lehet jelentkezni augusztus 27-től szeptember 5-ig, naponta 8 órától 15 óráig. Fontos tudni, hogy minden írásbeli és szóbeli vizsgát a tagiskolában tartanak majd meg.

AUGUSZTUS 20.

Az új kenyér szentelése

Ercsi – A Szent István-napi ünnepséget augusztus 20-án 9 órakor tartják a Templom téren. Az ünnepség keretében sor kerül az új kenyér megszentelésére.

AUGUSZTUS 17.

A búcsú napján avatják fel

Ercsi – Befejeződött a nagy híd felújítása. Már csak a hidak szentjének, Nepomuki Szent János szobrának felállítása van hátra. A híd avatására várhatóan augusztus 17-én, a búcsú napján kerül sor.

AUGUSZTUS 12.

Summerfest Ercsiben is

Ercsi – Százhalombattán augusztus 12 és 22 között rendezik meg a XXI: Summerfestet. A hagyományoknak megfelelően egy napra Recsibe látogat a fesztivál néhány résztvevője. Idén augusztus 17-én 17 órakor a művelődési házban cseh, grúz, olasz és török csoportok lépnek fel.

AUGUSZTUS 10.

Zenei hetek

Lepsény - A zenei hetek programsorozatában a mezőföldi Gerlice citerazenekar augusztus 10-én lép fel.

Az igazi futballérzés

Mezőfalva – Játékos családi sportprogramokkal és rengeteg focimeccsel szeretnék erősíteni az összetartozást, az igazi futballérzést. Augusztus 10-én 9 órától rendhagyó találkozóra hívja a MEDOSZ SE az egyesületben futballozókat és hozzátartozóikat a mezőfalvi futballpályára. Cseke Ottó elnök lapunknak a hírrel kapcsolatban elmondta, régi dédelgetett vágya egy ilyen típusú összejövetel, amelynek nem titkolt célja a hazai labdarúgás népszerűsítése. Számos korosztályos mérkőzés mellett tervként szerepel egy szülők-edzők közötti találkozó lebonyolítása. A trénerekkel épp most egyeztetik az elképzeléseket. Remélik, a szülők is partnerek lesznek. Az egésznapos programon étellel, itallal kínálják a megjelenteket. Közel 200 literes kondérban főzik majd a gulyást, hogy a lábak mellett a pocaknak is jusson az élvezetből. A remények szerint igazi családi piknikhangulatban telik majd a vasárnap.

Cirbolyával és Gerlicével

Lepsény - Az első alkalommal életre hívott Lepsényi Zenei Hetek rendezvénysorozatán fellépett már a beloianniszi Pyrgos formáció és az Áldás együttes. A sorban augusztus 10-én, vasárnap 17 órakor a lepsényi Cirbolya és a mezőföldi Gerlice citerazenekar következik műsorával a községháza udvarán. A zenei hetek zárásaként augusztus 24-én a világzenét játszó pécsi Brass Dance fúvós együttes koncertezik.

 

AUGUSZTUS 9.

Regénycím kerestetik

Agárd – Betűkereső biciklitúrát rendeznek a Velencei-tó körül augusztus 9-én. A versenyre reggel kilenc és tíz óra között lehet nevezni a Parkerdőben. Az kerékpározók feladata az lesz, hogy az útvonal mentén lévő állomásokról összegyűjtsék az ott talált szavakat, melyekből a célban – helyesen összerakva- Móricz-regények címét kapják meg. A helyes megfejtők között kedvezményes belépőket, és könyveket sorsolnak ki.

Főzők, sütők, figyelem!

Vereb – Az augusztus 9-i falunapon főző és sütőversenyt is rendeznek. Ehhez a szervezők várják a négyfős csapatok jelentkezését – nem csak a helybeliekét, de a környező településekről is. A főzéshez szükséges eszközökről és az ivóvízről a csapatok gondoskodnak, nevezési díj nincs. A munka 10-14 óráig tart, aztán kell a zsűrinek egy tál ételt bemutatni a kóstoláshoz. További infók a falu honlapján.

 

AUGUSZTUS 8.

Úrhidai napok, tizenkettedszer

Úrhida – A településen augusztus 8-9-10-én, immár tizenkettedik alkalommal rendezik meg az Úrhida Napokat. Jövő pénteken este hatkor a pince és a harangtorony átadásával kezdődnek a tájháznál a programok. Másnap rendezik meg az Úrhida Vándorkupa futballtornát és idén sem marad el a főzőversennyel egybekötött csülökfesztivál. Lesz veterán autó és motor kiállítás, nyugdíjas találkozó, érkezik Karda Beáta, a Coco Loco és Vincze Lilla. Lesz tűzijáték és utcabál is.

Jurta-napok Kerozinnal

Hantos - A Jurta-napok augusztus 8-ai esti nyitányán a Rock-on és a Groovehouse zenekar hangolja a jókedvet. Másnap reggel kezdetét veszi a pörköltfőző verseny, felállítják a jurtát, solymász bemutatót tartanak. Délután zenés, táncos fellépőkkel benépesül a szabadtéri színpad, este tűzzsonglőrök érkeznek, majd a legendás Kerozin zenekar zúz ezerrel. A vasárnap kispályás focitornát, gyermekprogramokat, íjászatot, zumbát és akrobatikus motor show-t tartogat, kora este a Mephisto zenekar koncertezik.

 

AUGUSZTUS 6.

Kabaré a négyzeten

Székesfehérvár – Gerner Csaba és Várfi Sándor egy egész estét betöltő kabaréval várják a nézőket, augusztus 6-án este nyolc órától, az Öreghegyi Közösségi Házban.

AUGUSZTUS 5.

Új Város Napok

A jövő héten új fesztivállal bővül a helyi programkínálat. Zenés és családi programok a Dózsa Mozi előtti téren.Új programsorozattal jelentkezik idény nyáron a dunaújvárosi Hit Gyülekezete.Az augusztus 5. és 9. között rendezendő Új Város Napok címet viselő gospelfesztiválon számos országosan is ismert előadód is hallgathat majd a közönség. A lapunknak eljuttatott műsortár szerint a jövő héten szerdán este Francis Balogh Jr., csütörtökön Bayer Friderika, pénteken az Új Forrás, szombaton Balogh Mihály, az U-Tone Group, a Zoé Beat, valamint a Second Chance lép fel a Dózsa Mozi téren. Emellett családi programok sokasága is várja majd az érdeklődőket a gospelfesztivál ideje alatt, amely minden nap 15 és 21 óra között várja az érdeklődőket. A fesztivál ingyenesen látogatható.

AUGUSZTUS 4.

Adományra várva

Dunaújváros – Az Útkeresés Segítő Szolgálat idén augusztus végén is megrendezi Játékfesztivál rendezvényét. A Játékfesztiválon válogathatnak a szülők és a gyerekek azokból a tanszerekből, amelyeket addig összegyűjt a szolgálat a hátrányos helyzetű fiatalok megsegítésére. Az intézmény nyitvatartási idejében örömmel fogadják a következőket: tanszerek, iskolaszerek, ceruzák, színesek, filcek, festék, gyurma, színes papírok, origami papír, ünneplő ruha (fehér ing-blúz, sötét nadrág-szoknya, cipő). Címük Bartók B. u. 6/b, nyitva tartás: hétfő, csütörtök 8-16, szerda 8-18, péntek 8-15.30 óra.

Képviselői fogadóórák

Dunaújváros – Gál Roland a 4-es körzet önkormányzati képviselője augusztus 4-én hétfőn, 15 és 16 óra között várja az érdeklődőket a polgármesteri hivatal „A” épületének 9. emeleti, 915-ös számú képviselői irodájában. Kismoni László a 6-os körzet önkormányzati képviselője augusztus 6-án szerdán, 16 órától a Bartók színházban tart fogadóórát. Lőrinczi Konrád a 2-es körzet önkormányzati képviselője pedig augusztus 7-én csütörtökön, 17 órától, a városháza 9. emeleti, 915-ös irodájában várja a polgárokat.

Csökkentett üzemben

Dunaújváros  – Minden hónap első hétfőjén szirénapróbával tesztelik a szakemberek a Monitoring és Lakossági Riasztó rendszert. Dunaújvárosban, a soron következő csökkentett üzemű (morgató) próbára augusztus 4-én, a jövő héten hétfőn 11 órakor tartják. A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak ezúttal sincs teendője. Ez a rendszer próbája.

Nyílt nap a főiskolán

Dunaújváros – Elindult a felsőoktatási felvételi szezon. Elérhetők a felsőoktatási intézmények által a pótfelvételi eljárásban meghirdetett képzések. Jelentkezni kizárólag elektronikus úton, legkésőbb augusztus 12-ig lehet, és csak egyetlen képzés jelölhető meg. A pótfelvételi során azok jelentkezhetnek, akiket egyetlen általuk megjelölt képzésre sem vettek fel a július 24-én zárult általános eljárásban, vagy idén egyáltalán nem is felvételiztek. A Dunaújvárosi Főiskola augusztus 4-én, azaz a jövő héten hétfőn 10 órától nyílt napra várja az érdeklődőket.

Tüntetés lesz a Hankooknál

Dunaújváros – Augusztus 4-én, hétfőn délután két órától tüntetést szervez a VDSZ Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezete a Hankook Tire Magyarország Kft. parkolója előtti téren a helyi szakszervezet elnökének, Bognár Ferencnek július 21-i rendkívüli felmondással történt kirúgása miatt.

Hétfőig még lehet nevezni

Dunaújváros – A Markó Lajos városi kispályás labdarúgó-bajnokság IV. és V. osztályára való nevezés augusztus 4-én, hétfő jár le. Ezen a napon 17-19 óra között lesz szövetségi nap. A nevezési díjat a szövetség irodájában a fenti időpontokban lehet befizetni, vagy az alábbi számlaszámra átutalni: OTP Bank 11736037-20543068 A megjegyzésben a csapat nevét feltétlenül fel kell tüntetni.

Felkészülési találkozó

Dunaújváros – A futsal NB I-be felkerült DF Renaplin FC együttese hétfőn edzőmérkőzést játszik az első osztály egyik élcsapata, a MVFC-Berettyóújfalu ellen. A találkozó 19 órakor kezdődik a Dunaújváros Sportcsarnokban. A belépés ezúttal is ingyenes.

 

AUGUSZTUS 3.

Az egyik legjobb

Mór – A Nyári Zenei Estek keretében lép fel augusztus 3-án, 18 órakor Steve Taylor Szabó pánsíp művész, akit 2007-ben Svájcban a világ tíz legjobb pánsíp művészei közé választották. A koncertet a Lamberg-kastély parkjában, a Zenepavilonban rendezik.

Nagylóki napok

Vasárnap, 9 óra: Borverseny. 12 óra: Jó ebédhez szól a nóta. 13 óra: Nagylóki Bakakórus, népdalkör, citerazenekar, Szöszölő néptáncegyüttes, Hantosi Dalkör, Üdítők műsora. 15.15 óra: Eredményhirdetés: Virágos Nagylókért, utcák bajnoksága, borverseny. 16 óra: Varga Viktória műsora, a Pyrgos együttes előadása, Első Magyar Skótdudás, Tóth Szilárd énekel. 19 óra: Koncertek: Erős Testvérek, Dred & Doris, Farkas Jenser Balázs.

Vasárnap próbálnak

Székesfehérvár – Augusztus 3-án délután tartják az idei koronázási szertartásjáték első próbáját: az esemény 16 órakor a színházban kezdődik, itt az idei 200 fős szereplőgárda ráhangolódásképpen megnézi a tavalyi műsorról készített filmet, majd utána Szikora János direktor bemutatja az idei liturgia szereplőit, közreműködőit. A résztvevők közösen átvonulnak a romkerti Osszáriumhoz egy-egy szál virágot elhelyezni, és 18 órakor valóban megkezdődik az előadás első próbája.

 

AUGUSZTUS 2.

Gárdonyi emlékére

Gárdony – Kétnapos rendezvénnyel emlékezik a szülőváros híres írójára augusztus 2-án és 3-án. A programokra, a Gárdonyi Géza Emlékházban, a Velencei-tavi Galériában, a Rönkvárban és az Emlékház közelében található Szent Anna-kápolnában kerül sor. Augusztus 2-án, pénteken este 7 órakor kortárs magyar dalest várja az érdeklődőket Sáry Bánk, Megyeri Krisztina és Orbán György dalait hallhatjuk, kortárs művészek előadásában.

Önkénteseket várnak

Rácalmás – Szombaton reggel folytatódik a Rácalmási Izraelita Temető rendbetétele. Várják az önkénteseket. A Rácalmási Izraelita Temető munkálatai a végéhez közelednek. Augusztus 2-án, szombaton reggel kilenc órai kezdettel ismét önkéntesek dolgoznak majd a temető rendbetételén. A jelentkező önkénteseknek semmi másra nincs szükségük, csak egy gereblyére, hogy az addigra már újjávarázsolt és felállított sírkövek közét egyenletessé tegyék. A szervezők kérik, aki ráér és részt kíván venni a munkálatokban az Nagy Viktornál jelentkezzen az alábbi telefonszámon: 06-20-2088-058.

Érkezik a Jesus Loves Electro

Vajta - A hazai fesztiválok nem kívánatos velejáróiból (pl. alkoholfogyasztás) kiábrándult fiataloknak, családoknak szerveznek első alkalommal keresztény könnyűzenei fesztivált az idén, a Fejér megyei Vajtán. Az augusztus 1-3 között rendezendő Crossound elnevezésű eseményre több neves nemzetközi zenei csapat érkezik majd, többek között ott koncertezik majd a Jesus Loves Electro, az ötfős norvég banda, de érkezik az amerikai Bellarive, vagy a holland Young and Free is, amely holland rajongótáborát is magával hozza a magyar községbe.

Út a sanzonok világába

Székesfehérvár – Chanson Expérimentale címmel sanzon estet tartanak a Városi Képtárban, augusztus 2-án, szombaton este hat órától. A rendezvényen Tóth Evelin és Mózes Tamara kalauzolja a műfaj kedvelőit.

Fesztivál Szabolcson

Pusztaszabolcs – Idén második alkalommal rendezik meg a Szabolcs Nyári Fesztivált, mely több hétvégén nyújt kikapcsolódási és szórakozási lehetőséget. Szombaton sok zenével és táncos bemutatókkal folytatódik fesztivál. A gyerekprogramok, szűrések és véradás mellett, lesz még felnőtt és ifjúsági kispályás labdarúgás is. A kastélykertben lép fel a Pyrgosz görög táncegyüttes és ezen a helyszínen lesz az utcabál is.

 

FELHÍVÁS

Ismét nagyszabású adományosztást szervez az Ifjúság a Jövő Családjaiért Kulturális és Közhasznú Egyesület. A rászorulókat szombaton délután a Felsővárosi Közösségi Házba várják. Az újabb akcióra augusztus 2-án 15 és 17 óra között kerül sor a Felsővárosi Közösségi Házban. Ezúttal nagy mennyiségű új és használt, felnőtt és gyermek ruhaneműt, tartós élelmiszereket és tejterméket biztosítanak a rászorulóknak. Az ICSKE közel 3000 főt gondoz Székesfehérváron és környékén, rendszeresen szervez számukra adományosztást.

Rajtol a megyei Magyar Kupa

Dunaújváros – Szombaton a Nagyvenyim – Kulcs találkozóval kezdődik a labdarúgó Magyar Kupa megyei selejtező sorozata. A körzetünkhöz tartozó többi csapat vasárnap a következő párosításban lép pályára: Rácalmás – Pusztaszabolcs, Perkáta – Mezőfalva, Kisapostag-DASE – Adony, Nagykarácsony – Nagylók, Előszállás – Baracs. Minden összecsapás 17 órakor kezdődik. A továbbjutás egy mérkőzésen dől el, döntetlen esetén az alacsonyabb osztályú együttes jut a következő körbe.

Megyei írók emlékfala

Huszonkét Fejér megyei költő és író emlékfalát avatják fel szombaton Gárdonyban, Gárdonyi Géza szülőházának falán, az író születésének 151. évfordulóján. A Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány saját forrásból valamint támogatók felajánlásaiból készíttette el az emlékfalat, amelynek felállítása összesen mintegy 10 millió forintba került. A kezdeményezés részeként 22 kortrás magyar szobrászművés s egy-egy bronz domborművel járult hozzá a különleges emlékfal létrejöttéhez. Az alkotók között van a Dunaújvároshoz kötődő Cyránski Mária, és a városunkban élő képzőművész Rohonczi István is.

Az emlékfalon helyet kapott Wathay Ferenc (1568–1609), Virág Benedek (1752–1830), Ányos Pál (1756–1784), Vörösmarty Mihály (1800–1855), Eötvös József (1813–187), Vas Gereben (1823–1868), Vajda János (1827–1897), Eötvös Károly (1842–1916), Gozsdu Elek (1849–1919), Bársony István (1855–1928), Radó Antal (1862–1944), Gárdonyi Géza (1863–1922), György Oszkár (1882–1944), Széchenyi Zsigmond (1898–1967), Kodolányi János (1899–1969), Németh László (1901–1975), Jankovich Ferenc (1907–1971), Csanádi Imre (1920–1991), Takács Imre (1926–2000), Keszei István (1935–1984), Sobor Antal (1933–2010) és Bella István (1940–2006).

Szurkoló busz Fehérvárra

Dunaújváros – Szurkolói busz indul Székesfehérvárra a szombaton 16.30 órakor kezdődő Videoton elleni első osztályú bajnoki labdarúgó mérkőzésre. Megfelelő létszámú jelentkező esetén – mely minimálisan 20 főt jelent –, 2014. augusztus 2-án 14.15 órakor indul a gépjármű a Dunaújváros Stadion elől. Ennek költsége a klub szurkolói számára csak 1.000 forint, mely összeg nem tartalmazza a belépő jegy árát, melyet a helyszínen 900 forintért, vagy az MLSZ honlapján – az online jegyvásárlásra kattintva – is meg lehet vásárolni. Fontos, hogy a személyi igazolványát a beléptetés miatt mindenki vigye magával. Jelentkezni pénteken 12 óráig lehet, az alábbi telefonszámokon: Petrás Gábor +36 70 616 59 41 és Gergelyfi Erzsébet +36 30 505 83 87.

Megyei rangadó következik

Székesfehérvár – Szombaton délután, 16.30-tól kerül sor a Sóstói Stadionban a Videoton FC–Dunaújváros PASE NB I-es labdarúgó-mérkőzésre. A 2014-15-ös őszi Vidi-bérletek természetesen érvényesek a szombati bajnokira! A mérkőzésnapi sorban állás elkerülése érdekében javasolt elővételben, személyesen vagy online megvásárolni a belépőt az találkozóra. A 14 éven aluli gyermekeknek ingyenes a belépés a hazai szektorokba, de 0 forintos jegyet nekik is kötelező váltani a jegypénztáraknál! A Sóstói Stadion kapui és a jegypénztárai 14.30-tól nyitnak augusztus 2-án.

Jegyértékesítési helyszínek:

– Sóstói Stadion (Csíkvári út 10.)

– Stadion főpénztár: péntek (aug. 1.) 15-18 óráig

– Külső 2/A pénztár: a mérkőzések előtt két órával

– VidiShop (Piac tér 4.): péntek, 9.30-tól-17 óráig

- Auchan: minden nap 8-20 óráig a vevőszolgálati pultnál

– Tourinform iroda: Székesfehérvár, Városház tér, Hiemer-ház, főszezon: (Július 1. – Augusztus 31.) Hétköznap: 9–18 óra Hétvégén: 10– 18 óra. Ezúttal is ingyenes buszok indulnak a város több pontjáról, a Sóstói Stadion felé 15.20-kor, vissza pedig 18.40-kor. A mérkőzés előtt is lehetőség nyílik a bérlet kiváltására a 2A jegypénztárnál, 14.30-tól.

Barátfüle, civil-parádé

Füle – A Barátfüle Egyesület kistérségi civil találkozóra invitálja környékbeli barátait augusztus 2-án, szombaton 15 órától a sportpályára. Főzőcskével nyitnak, majd a civil-parádén műsort adnak a házigazdák és vendégeik. Estefelé elfogyasztják a közös vacsorát és kezdetét veszi a nótázós, bulizós mulatság.

Nagylóki napok

Szombat, 9 óra: Utcák bajnoksága. 14 óra: Motoros felvonulás, kempo harcművészeti bemutató, kutyás bemutató, hőlégballonozás. 19 óra: Dream Girls. 20 óra: Karaoke est Lakner Lacival. 22 óra: Hien-koncert. 23 óra: Retro diszkó, Dj MPéter3. 01 óra: Diszkó hajnalig, Dj Zelnick.

Szombaton ötödször rendezik meg a viadalt

Gárdony – Több távon is lehet nevezni szombaton, a Sport Beachen az 5. K&H mozdulj! velencei tóúszáson. Az úszáson idén is három táv közül választhatnak a résztvevők. Az 1500 méteres távon azok induljanak, akik csak kedvtelésből szoktak természetes vízben úszni, míg a gyakorlottabbakat a 3000 méteres táv várja. A különleges útvonal végig biztosított, csónakok és vitorlások horgonyoznak az úszók mellett. A gárdonyi Sport Beach ad otthont az egész napos programnak. Az 500 méteres családi távra akár a szurkolók is nevezhetnek! Azoknak, akik az úszáson kívül kerékpározni és egy kicsit túrázni is szeretnének, kiváló alkalom a K&H mozdulj! velencei-tavi túratriatlon. A nevezők három távon is kipróbálhatják magukat, attól függően, hogy a családi, rövid vagy a hosszú távú úszásra neveznek. Ezt követően még mindenkire 6,8 kilométer túrázás, és két szakaszban 13,2 és 15,5 kilométer kerékpározás vár. Rajt: 9 órától folyamatosan. Esőnap: augusztus 3.

 

AUGUSZTUS 1.

Grafikai kiállítás

Kisfalud – Szeretettel várják az érdeklődőket Arató Antal grafikai gyűjteményéből nyíló kiállításra, augusztus 1-én pénteken este hat órára a Kisfaludi Közösségi Házban. A tárlat augusztus 31.ig megtekinthető.

HÁRMAK Tripla kiállításmegnyitó pénteken este a KMI-ben

Dunaújváros – Tekintélyes ajánlattal indítja nyári-őszi sorozatát a Kortárs Művészeti Intézet: Kiss Ervin Gábor, Móder Rezső, Nemes Ferenc. Augusztus 1-jén, pénteken 18 órától három kiváló alkotó régi-új munkája mutatkozik be a Kortárs Művészeti Intézetben. Ajánlónk: Kiss Ervin Gábor virágcsendéleteinek, napfényes folyóparti tájainak harmóniáját hátra hagyva a Lábadozó kékek című kiállítás a 2014-ben Pro Cultura Intercisae díjjal jutalmazott művész olyan festményeit és kollázsait mutatja be, melyek – ahogy arra a cím is utal – nem nélkülözik a rá jellemző líraiságot, ám a valósággal az eddigieknél kevésbé önfeledt viszonyt ápolnak. Az idén 60 esztendős, Munkácsy-díjas Móder Rezső Erőtér Etűdök című kiállítása a művész legfrissebb, kisméretű festményeire épül. A grafika hatását keltő olaj-vászon alkotásokon keveredve-összekuszálódva jelennek meg a régi és új dimenziószimbólumok, ilymódon a művek nem csak Móder jelenlegi praxisába nyújtanak betekintést, hanem (tér)képet adnak a teljes alkotói pályájáról. A jórészt kifejezetten a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetben rendezett kiállításra készült tudomány- és világfestészeti sorozatok mellett látható lesz a művész Farkas Gáborral, Páhi Péterrel és Várnai Gyulával közösen jegyzett, Mindent aPunkról című árnyperformanszának videólenyomata is. Nemes Ferenc Dunaföldváron született 1949-ben. A nyolcvanas évek elejétől Csiky Tibor köréhez, a Rend-Rendszer Csoporthoz tartozik. Művészete szoros kapcsolatban áll a tudománnyal és a filozófiával: művei középpontjában kezdetektől a többváltozós rendszerek törvényszerűségeinek elemzése áll. „haladék” című kiállításán a hatvanas évek „betörő” képverseiből, valamint az újabb, és a kiállításra frissen készülő konceptuális szobraiból látható válogatás, melyek szervező elve a „haladék” fogalmának vizuális eszközökkel való körbejárása. A haladéké, amit értelmezhetünk rövid időszaknak, melyet Istentől vagy embertől kapunk céljaink elérésére, de utalhat az (élet)úton való mozgásunkra, illetve halálunkra is. A holnap 18 órakor kezdődő kiállításmegnyitók előtt köszöntőt mond Sztankovics László, a helyi önkormányzat oktatási, kulturális, ifjúsági és sportbizottságának elnöke. Kiss Ervin Gábor tárlatát Boros Judit, Móder Rezsőét Muladi Brigitta, Nemes Ferencét Kozák Csaba ajánlja majd az érdeklődők figyelmébe a KMI-be.

Az InFusion Trió

Dunaújváros – A péntek este a Petőfi Művészeti Ligetbe érkező zenekar egy különleges hangszerpark segítségével (elektronikus hegedű, elektronikus cselló, dob és különböző effekt pedálok, torzítók), saját szerzeményeket, népdal átdolgozásokat és a rádiókból is már jól ismert slágereket szólaltat meg élőben, egy teljesen új, érdekes hangzásvilágban. A csapat dunaújvárosi közönség számára ismerős lehet, hiszen a Magyar Táncok című táncszínházi előadásban épp az Infusion Trió remekelt. Az este 19 órakor kezdődő koncerten a saját szerzemények mellett Sting, U2, Prodigy, Chris Brown slágerek is felcsendülnek majd.

 

STRANDOK ÉJSZAKÁJA

Székesfehérvár ismét csatlakozik a Strandok Éjszakája országos rendezvénysorozathoz. Augusztus 1-jén pénteken 18.00 órától fergeteges hangulatú programokkal várják a vendégeket az idén 80 éves Városi Strandon. Programok: 18:00 – Ünnepélyes megnyitó, Zumba Fitness Dancs Évivel, Szülinapi tortázó az első 80 vendégnek! 19:00 óra Rock & roll party – THE FLIPPERS 20:50 Szülinapi múltidéző – Székesfehérvári Strand 1934, 21:00-00:00 Retro disco – Zsiráf. Lesz éjszakai fürdőzés, korabeli fotókiállítás, retro strand ételek, lángosevő verseny, népi játékok is.

Motorok, és finom falatok

Perkáta – Hétvégén gasztronómiai fesztivált és motoros találkozót tartanak a kastélykertben remek kísérő programokkal. Augusztus 1-jén, pénteken este hét órakor fellép a Delta Rock Band, majd 22 órakor retro disco következik Garda Árpáddal. Szombaton 9 órakor sakkversennyel indul a nap, ugyanebben az időben kezdődik a főző és grill verseny is. Délelőtt tíz órától várják a gyermekeket ingyenes kézműves programokkal, légvárral, kisvasúttal. Délután gasztronómiai programok, előadások, bemutatók várják az érdeklődőket. Ennek részeként lesz gyümölcsszobrászat Pavlicsek Csabával, majd modern gasztronómiai bemutató következik „Molekuláris ínyencségek és a modern korszerű konyhatechnológia a mai háztartásban” címmel. Ezután kötvetkeznek a kultúrműsorok, előbb a Rozmaring Népdalkör, a Sárszentágotai Gyermek és Ifjúsági Színjátszó Kör, valamint a VoxCaritatis egyházi kórus lép fel, majd a Perkátai Népművészeti Foglalkozás szakköröseinek bemutatója és Kőszegi Zsolt produkciója következik. A kastélykert után a Dózsa György utcában folytatódik a program 18.30-tól Street Fighter Show-val, miután 19.30 órakor Bozsek Márk fellépése már ismét a kastélykertben lesz. Őt követi a színpadon Radics Gigi, végül retro disco vár minden szórakozni vágyót. Augusztus 2-án szombaton lesz a Perkátai Régiség Gyűjtő Egylet II. Kastélykerti Motoros Találkozója is. 9.00 –tól gyülekező a motorosok részére, regisztráció. 10.30 –tól egy Motoros körtúra indul Perkáta, Szabadegyháza, Pusztaszabolcs, Adony, Perkáta útvonalon. Majd kastélykerti pöfögés, Hoffer indítása, motor szépség és hangversennyel és egyéb meglepetéssel várják a motorosokat is a kastélykertbe.

Testvértábor, idén Fenyvesen

Balatonfenyves – A székesfehérvári „Vigyázó kéz” Gyermekvédelmi Egyesület szervezésében immár tizenötödik alkalommal valósulhat meg az a „Testvértábor”, ahol a saját családjukból állami gondozásba kiemelt, de különböző településeken élő vér szerinti tesók együtt nyaralhatnak egy hétig, az idén éppen Balatonfenyvesen. A pénteken induló, egyhetes, gazdag programkínálatú tábor költségeit fehérvári székhelyű alapítványok támogatásával és saját rendezésű, tavaly téli művészeti aukciójuk bevételéből állják a szervezők. A 6-17 év közötti testvérek gyermekotthonokból és nevelőszülőktől érkeznek Előszállásról, Iváncsáról, Martonvásárról, Perkátáról, Velencéről, és Székesfehérvárról

Ünnepi napok Nagyvenyimen

Nagyvenyim – A falunaphoz kötődő programsorozat keretében péntek este ünnepli fennállásának 20. évfordulóját a település táncegyüttese. Csütörtökön este kiállításmegnyitóval és a Quintia koncertjével megkezdődött Nagyvenyim háromnapos ünnepi programsorozata. Ma este fél héttől először az Altomünsterből érkezett fúvószenekar, majd 19 órától a Rock BOX zenekar lép fel a polgármesteri hivatal mellett ligetben. 21 órától a fennállásának huszadik évfordulóját ünneplő Nagyvenyimi Táncegyüttes gálája várja az érdeklődőket. Szombaton zenés ébresztővel, majd ünnepi képviselőtestületi üléssel kezdődik a falunap. Az ülés után a nyugdíjasok süteménykiállítást és vásárt rendeznek. A parkban polgármesteri köszöntővel indul a nagyszabású színpadi program. Délelőtt az Esztam zenekar interaktív zenés előadással várja a kicsiket 11 órától. Délben az altomünsteri fúvósok, utána Máté Otília és Csuti Csaba a jó ebéd mellé nótával szórakoztatja a közönséget. Az egész napos programsorozatot az este fél tizenegykor kezdődő utcabál zárja majd Nagyvenyimen.

 

JÚLIUS 31.

A bentlakásos fesztivál

A tribute zenekarok első „bentlakásos” fesztiválját tartják csütörtöktől a komáromi Monostori Erőd falai között. A szervezők részéről Békési Róbert elmondta, hogy a háromnapos programon összesen 15 zenekar lép fel, főként keményebb rockzene képviselői. A tribute zenekarok működésükkel egy ismert együttes vagy zenész előtt tisztelegnek úgy, hogy az illető előadó dalait játsszák, gyakran a külsőségeket is megjelenítve. A tribute együttesek névválasztásukkal is kifejezik példaképük iránti tiszteletüket. Komáromban fellép többek között a KisCipő zenekar, a Bond Jovi, az Iron Maidnem, a Kiss Forever Band, a Doors Emlékzenekar, a Sabbath Szombat, a Cry Free.

Várják a kupakokat

Dunaújváros – Újabb kupakos randevú: ezen a csütörtök délelőttön is az Interspar áruház parkolójában jöhetnek össze. Ezen a héten is folytatódik a kupakgyűjtés a városban: csütörtökön reggel kilenc és délelőtt tizenegy óra között ismét várja a műanyagkupakok adományozóit a gyűjtést szervező Ködmön Anita, mégpedig újra az Interspar áruház parkolójában. Mint megírtuk: a kupakokból befolyó összeg egy nyolcéves, napi nyolc-tíz epilepsziás rohamtól szenvedő kislány bécsi operációjára, őssejt-beültetésére kell. A műtét sokat javítana a gyerek állapotán.

VÉRADÁS

A Magyar Vöröskereszt Fejér Megyei Szervezete csütörtökön 12:00-18:00 óra között Székesfehérváron az Alba Plázában (Palotai u. 2.), 15:00-17:00 óra között Nagyvenyimen a Sportcentrumban (Fő u. 13/1.), 15:00-18:00 óra között Válon a Művelődési Központban (Szent István tér 1.), holnap 13:00-16:00 óra között Székesfehérváron a FEZEN-en (Takarodó u. MÁV pálya) szervez véradást. A véradáshoz személyi igazolvány, lakcímkártya és TAJ-kártya szükséges.

Falunapot rendeznek Nagyvenyimen

Nagyvenyim – Elrajtol csütörtökön a nagyvenyimi falunap. A kínálat pazar: kiállítások, koncertek, táncos bemutatók szerepelnek a programban. A csütörtök a kiállítások estéje, ezek színhelye a művelődési ház lesz 20 órától. Pénteken a néptáncegyüttes lép fel 21 órától. A táncgála előtt az altomünsteri fúvósok és a Rock Box szórakoztatja a közönséget este fél héttől. Zenés ébresztővel, majd ünnepi képviselőtestületi üléssel kezdődik a szombati programsorozat. Ezúttal az iskola tornatermében lesz az ülés 9.30 órakor, amelyen díjakat adnak át. Az ünnepség után a nyugdíjasok süteménykiállítást és vásárt rendeznek. A parkban polgármesteri köszöntővel kezdődik a nagyszabású színpadi program és az egész napos nagy mulatság. Délelőtt az Esztam zenekar interaktív zenés előadással várja a kicsiket 11 órától. Délben az altomünsteri fúvósok, utána Máté Otília és Csuti Csaba a jó ebéd mellé nótával szórakoztatja a közönséget. Délután fellépnek a nagyvenyimi tehetségek, klubok, egyesületek, valamint 14 órától hallhatják Szabó Ádám harmonikás-énekes produkcióját, 15.30-tól a Grácia Hegedűtriót, utána Postás Józsi dalait, találkozhat Puskás Petivel, Farkas Zsófival és Demko Gergővel is. Láthatnak rock and roll show-t 21 órától, utána pedig utcabálon mulathatnak 22.30 órától.

A fogyasztók védelmében

Dunaújváros – A Fejér Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének kihelyezett ügyfélszolgálata július 31-én csütörtökön, délelőtt 9 és délután 15 óra között a polgármesteri hivatal „A" épületének 7. emeleti tárgyalójában (709-711-es számú iroda) várja az érdeklődőket. A Fejér Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének székesfehérvári ügyfélszolgálatának címe és telefonszáma, ahol további információ kapható: Székesfehérvár, Piac tér 12-14.; 22/501-626.

 

JÚLIUS 30.

VÉRADÁS

A Magyar Vöröskereszt Fejér Megyei Szervezete szerdán 14:00-17:00 óra között Kápolnásnyéken a Gyermekorvosi Rendelőben (Semmelweis tér 1.), csütörtökön 12:00-18:00 óra között Székesfehérváron az Alba Plázában (Palotai u. 2.), 15:00-17:00 óra között Nagyvenyimen a Sportcentrumban (Fő u. 13/1.), 15:00-18:00 óra között Válon a Művelődési Központban (Szent István tér 1.), augusztus 1-jén 13:00-16:00 óra között Székesfehérváron a FEZEN-en (Takarodó u. MÁV pálya) szervez véradást. A véradáshoz személyi igazolvány, lakcímkártya és TAJ-kártya szükséges.

Klasszikus és kortárs költők az „édes hazáról”

Dunaújváros – Zenés, verses összeállítást hirdetnek szerda estére a Petőfi Művészeti Liget Líra Pavilonjába Édes hazám címmel. A hazai közönség előtt itt mutatkozik be először az egyik új társulati tag, Páder Petra. Az estet Csadi Zoltán szerkesztette, aki fontosnak tartja, hogy erről a témáról beszéljünk, hisz ezen a nyelven beszél, ír, gondolkodik, játszik. Szeretné távol tartani magát a témára ragadt politikai mellékzöngéktől, mindössze szeretné a költészet nyelvén elmondani, hogy számára fontos a magyarsága, annál is inkább, mert a felvidékről származik. A kisebbségben élők más kapcsolatot ápolnak a nyelvvel. Abban az időben volt tinédzser, amikor Szlovákiában a Mečiar rendszer nagyon határozottan tiltotta a magyar nyelv használatát. Az előadásba azok az alkotások kerültek be, amik számára fontosak a magyarságról, a hazaszeretetről, a nyelvhez való viszonyról. Akadnak az összeállításban irredenta hangvételűnek tűnő versek is, amik pusztán a költők reakciói a trianoni döntésre. Fellelhetők kortárs versek is, melyek közül Kemény István Búcsúlevél című költeményét emeli ki a szerkesztő. Megrendítő hatásúnak tartja. Az előadásban jelen vannak a furcsa, elidegenedett érzések is, amik az emberben a mai világban megjelennek – állítja. Bár a műfaji meghatározásban koncert áll, nem megzenésített versekről beszélünk. Négy kortárs könnyűzenei dal hangzik el Tótin Katalin zongorakíséretével, Tótin István hangszerelésében azokról az érzésekről, amik köré az előadás épül. Kortól, nemtől függetlenül mindenkit vár a ligetbe, akik a verseket szeretik, hiszen ezek olyan költemények, amik mindenki számára jelenthetnek valamit, akik értenek a líra nyelvén.

 

JÚLIUS 28.

METAL Székesfehérváron, a 8-as Műhelyben jövő hétfőn a svájci Hypocras folk-metal zenekar játszik.

 

KIÁLLÍTÁSOK

Duna Ökoturisztikai Központ, Rácalmás: A helytörténeti, halászati és Afrika kiállítás az intézmény nyitva tartási idejében, keddtől péntekig 10-16-ig, szombaton 13-16-ig tekinthető meg.

Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara székházának Kamara Galériájában július 18-ától látható Dohárszki Judit kiállítása Ez is én vagyok... címmel. A kiállítás megtekinthető augusztus 7-éig, hétköznap 8-tól 16 óráig. A kiállítás megtekintésére minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Intercisa Múzeum: Állandó kiállítás – Dunaújváros története az őskortól az 1970-es évek közepéig. Időszakos kiállítás: Paddi Attila éremgyűjtő Berán Lajos – művész és magánember című kiállítása július 31-ig látható. A kiállítások megtekinthető a múzeum nyitva tartási idejében, keddtől péntekig 10-16 óráig.

Pentelei Kovács Múzeum: nyitva a mai napon 16-18 óráig. A belépés ingyenes.

ESEMÉNYEK

Munkásművelődési Központ:

Reiki Klub 17-19 óráig a 207-es teremben (minden hó első csütörtökén). Sakk Kör 16-20 óráig a 105-ös teremben. A Dunaferr Dunai Vasmű Vasas Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Bizottságának félfogadása 13-17 óráig a fszt. 011-es teremben. Kézimunkázók Baráti Köre 16-18 óráig a 108-as teremben. Civilek Dunaújvárosért és Térségéért Egyesület 15-19 óráig a földszint 011-es teremben (minden hó második és negyedik csütörtökén). Nyugdíjas Pedagógusok Klubja 15-19 óráig a 102-es teremben (minden hó második és harmadik csütörtökén).

József Attila Könyvtár: Nyitva tartás: a felnőttkönyvtár 13-17 óráig. A gyermekkönyvtár: 13-18 óráig. Béke fiókkönyvtár: 13-18 óra.

Ki kapja a kitüntetéseket?

Székesfehérvár – Augusztus 30-ig lehet leadni a javaslatokat több székesfehérvári kitüntető cím esetében a polgármesteri hivatalban. A város a következő címek méltó gazdáit keresi: Fricsay Richárd Zenei Díj, Érdy János Emlékérem (a fehérvári Nemzeti Emlékhely megőrzése, bemutatása érdekében végzett munkáért), Pro Caritate Albae Regiae (a gyermekvédelem, a fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációja, idősek segítése terén végzett munkáért), valamint a Székesfehérvár Gazdaságáért díj.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!