Púder Nélkül

2012.02.09. 06:22

A csokitorta segíthet a fogyásban?

Nagyon jó hír a csokiimádó, de fogyni vágyók számára!

MTI

A reggel a nap legjobb időszaka arra, hogy édességet is fogyasszunk, mert a szervezet anyagcseréje ilyenkor a legaktívabb, és a nap hátralévő részében bőven van időnk ledolgozni a magunkhoz vett kalóriákat. Ha egy teljes reggeli részeként csokitortával kezdjük a napot, az segíthet a fogyásban - idézte izraeli kutatók megállapítását a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása (www.telegraph.co.uk).

 

 

A Tel-Avivi Egyetem kutatói 193 klinikailag elhízottnak számító, nem cukorbeteg embert vontak be tanulmányukba. Az önkéntesek egyik csoportja alacsony szénhidráttartalmú étrendet követett, amelyben a reggeli 300 kalóriás volt, míg a másik csoport egy 600 kalóriás, kiegyensúlyozott, teljes reggelivel indíthatta a napot. Ez utóbbi étrend reggelije tartalmazta a csokitortát vagy más édességet is.

A 32 hetes fogyókúra félidejében mindkét csoport tagjai személyenként átlagosan 15 kilogrammal nyomtak kevesebbet, ám a következő 16 hétben az első csoport tagjai visszaszedtek átlagosan 10 kilogrammot, míg a csokitortás csoport tagjai további hét kilogrammot adtak le.

A teljes tanulmány ideje alatt a 600 kalóriás reggelit evő résztvevők átlagosan 18 kilóval többet fogytak, mint a 300 kalóriás, szénhidrátszegény reggelivel napot indító társaik, miközben a napi energiabevitel mindkét csoportban ugyanannyi volt, férfiaknak 1600 kalória, nőknek 1400 kalória.

"A szénhidrátszegény étrenden lévő csoport tagjai kevésbé voltak elégedettek, úgy érezték, nem laktak jól" - idézte fel Daniela Jakubowicz kutatásvezető. A professzor szerint az édesség teljes megvonása, vagy az erre irányuló próbálkozás ellenkező hatást válthat ki, hosszabb távon pszichés függőséghez vezethet ezekkel az ételekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!