Púder Nélkül

2014.07.09. 18:25

Dunaújvárosban a felnőttképzésnek nagy becsülete van

A Pécsi Tudományegyetem címzetes egyetemi tanára az ottani tapasztalatok alapján szervezte meg az andragógia szakot a Dunaújvárosi Főiskolán. A hallgatók között nagy népszerűségnek örvendő Cser Valériusné dr. Adermann Gizella tanárnővel a tanításon túl fő kutatási témájáról, az önbeteljesítő jóslatokról beszélgettünk.

Szente Tünde

Cser Valériusné dr. Adermann Gizella úgy látja, hogy az andragógusok egyik lényeges feladata az időskorúak aktivitásának felkeltése, szemléletváltásuk elősegítése

- Az országban elsőként Pécsett az egyetemen indítottak andragógia alap- és mesterszakot, később másutt is próbálkoztak vele. Dunaújvárosban másodszori nekifutással, kétezer tíztől kezdődött a képzés. Épp terveztem a nyugdíjba vonulásomat, amikor a szak felelősének bíztak meg - idézi fel az előzményeket a helyi főiskola egyetemi docense.

- Az új szak sikerének egyik okát abban látom, hogy a városban hiányzott a bölcsészképzés. Az andragógia a felnőttek tanításával, oktatásával, nevelésével foglalkozik, így azoknak ajánlott, akik a felnőttekkel kapcsolatos területen szeretnének dolgozni, vagy már el is helyezkedtek azon. Dunaújvárosban a felnőttképzésnek nagy becsülete van, az így szerzett végzettséget többre becsülik, mint egy tradicionális polgári városban, hiszen a város építésétől kezdve mindenki tanult. Rendkívül lelkes hallgatóság jött össze, például létrehozták a Paletta Kulturális Szabad-egyetemet. A szak sajnos a profiltisztítás áldozata lett, pillanatnyilag felfüggesztették. Kétezer tizenegyben elindítottuk a pedagógiai mérés-értékelés tanári mester szakot, ami a tanárképzés átalakulása miatt kétezer tizenhatban indítható utoljára. A pedagógiai asszisztensképzésen közel száz fő vett részt.

A tanárnő fő kutatási területe az önbeteljesítő jóslatok hatásmechanizmusának vizsgálata, a Dunaújvárosi Főiskolán indított Nyugdíjas Szabadegyetemen előadást is tartott erről: Manapság egyre több figyelem irányul az önbeteljesítő jóslat szerepére a társadalmi-gazdasági, pénzügyi, üzleti folyamatok magyarázatánál. Ha egy szituációt valósnak gondolunk, holott nem az, akkor úgy viselkedünk, hogy az mégiscsak valóra válik. Ha egy szülő feltételezi, hogy a gyerek valamit összetör, és viselkedésével befolyásolja a gyerek mozgását, nagy valószínűséggel bekövetkezik az, amit el akart kerülni. Ha hiszünk a gyógyszerek gyógyító hatásában, nagyobb valószínűséggel jutunk eredményre: csökken a betegséget kísérő stressz, ami kedvez az immunrendszernek, így a szervezet a gyógyulásra tud koncentrálni.

Megoldásra váró problémahalmazt vet fel a fiatalságkultusz és az idősödő társadalom számtalan ellentmondása. Cser tanárnőt az új és a régi generáció tagjainak együttműködéséről, illetve annak hiányáról faggatva, elmondja, hogy változniuk kell az időseknek, nyitniuk kell a világra, azt javasolja, hogy ők is üljenek le a számítógép elé, haladjanak a korral:

- Az a kor már nem jön vissza, amikor az időst a tudásáért, tapasztalatáért tisztelték. Ma már a tudáshoz nagyon sok forrásból lehet hozzájutni, nem csupán az idősek kiváltsága, ráadásul annak tartalma rendkívül gyorsan változik. Kölcsönös tisztelettel tud helyreállni a világ rendje. ad hangot meggyőződésének a felnőttképzési szakember, s még hozzáteszi: Azt sem szabad hagyni, hogy az idősek társas tere az orvosi rendelő legyen! Esetleg az egészségbiztosítás pénzeit befektethetnék az idősek aktivitását elősegítő programokba.

A pécsi születésű tanárnő őszinte elragadtatással beszélt városunkról: Igazi meglepetés ért tíz évre rá, hogy először jártam itt vizsgáztatni. Egy élhető város fogadott, sok zöldterülettel, rendben tartott parkokkal, az évszakoknak megfelelően cserélt virágokkal. Tetszettek a sétányok, a szocreál míves házak. A város egyre érdekesebbé vált számomra, ezért belenéztem történetébe, amelyhez ráadásul családi szálak is fűznek. Élénk település, sok a fiatal és a babakocsit tologató anyuka, a belváros nem ürült ki, a sportélet fantasztikus. Elvétve találkozom hajléktalanokkal, koldusokkal. Az sem utolsó szempont, hogy a város földrajzilag jól megközelíthető.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!