Púder Nélkül

2016.02.11. 19:49

Közel 700 éves hagyománya van a Valentin-napnak

Dunaújváros - Bálint-nap az év egyik legszebb ünnepe sokak számára, hiszen ez a nap a reményről, a viszonzásról, de főként az el nem múló szerelemről szól.

Braun Dorottya

Idén is elérkezett a szerelmesek ünnepe, a Valentin-nap. Sokan virággal, csokoládéval vagy egy romantikus vacsorával lepik meg kedvesüket ezen a napon. De honnan is eredhet ez az ünnep?

Világszerte február 14-én ünnepeljük a Bálint-napot, ám az angolszász országokban elterjedt elnevezés miatt a kilencvenes évek óta Valentin-napként vált ismertté hazánkban is. Ez a hagyomány eredetileg az ókorból ered, ám a tizennegyedik századtól vált a keresztények ünnepévé, amikor Szent Bálint püspök a jegyesek és a fiatal házasok védőszentjévé vált. A legenda szerint Bálint püspök segítette az ifjú párok szerelmének beteljesülését azzal, hogy a keresztény hagyományok szerint megeskette őket egymással. II. Claudius császár uralkodása alatt a katonáknak tilos volt megházasodniuk, ezért a püspök nem egyszer titokban kötötte össze a szerelmesek életét. Bálint püspök a kertjéből virágot ajándékozott minden ifjú házaspárnak, akik ezután boldog frigyben éltek életük végéig. A püspököt azonban nem sokkal ezután keresztény hite miatt elfogták és halálra ítélték. A végrehajtása előtti raboskodása alatt hitével meggyógyított egy vak lányt. Kivégzése napján, február 14-én búcsúüzenetet hagyott a lánynak, amelyet úgy írt alá, hogy A Te Bálintod . A hagyomány szerint innen ered a Bálint-napi szerelmes üzenetek szokása, amelyek helyét mára főként a virágcsokrok, a szezonális ajándékok és a gyertyafényes vacsorák vették át.

Dunaújvárosban is minden évben számos lehetőség kínálkozik arra, hogy emlékezetes legyen ez a nap minden szerelmes párnak. Városunk éttermei, kávéházai ilyenkor rendszerint Valentin-napi menüsorral és programokkal várják vendégeiket, ám tavaly nyár óta a szerelmesek lakatfala is megnyílt a város lakói számára. A Szerelemsziget névre keresztelt szív alakú lakatfal ötletét a Dunaferr iskola közössége valósította meg, amelyet ünnepélyes keretek között tavaly június 12-én meg is nyitottak a dunaújvárosiak előtt. Ez az örök és el nem múló szerelem jelképévé vált látványosság is egy romantikus programlehetőség a szerelmesek napján.

A nagy séták és a természet kedvelőinek fontos megemlíteni a város Duna-parti sétányáról nyíló páratlan panorámát is, amely az idei enyhe februárnak köszönhetően szintén ideális Valentin-napi helyszín.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!