Púder Nélkül

2014.06.25. 14:42

Engedd barkácsolni!

Nagyon elgondolkodtató videó találtunk az egyik honi nőfókuszú blogon.

Kocsis Noémi

A képsorokon egy felnövekvő amerikai kislány hétköznapjain keresztül mutatják be, hogyan alakítják a még most is nagyon erősen élő nemi sztereotípiák azt, mivel fogunk nagyobb korunkban foglalkozni. A világot teljes nyitottsággal felfedezni képes kisgyermekre miként szólnak rá rendre, hogy ne piszkálja a békát, ne nyúljon a festékekhez, majd tiniként ne használja barkácsolásnál az elektromos fúrót, mert úgyis csak megsebzi magát vele. Bízza csak rá a bátyjára, az sokkal ügyesebb ebben.

A film végén a tinilány egy iskolai plakát előtt cövekel, de a tudományos szakkörbe toborzó hirdetés mögötti ajtó üvegében inkább már csak kirúzsozza a száját, majd tovább megy.

Miért is fontos mindez?

Nos, mert a filmecske szövege szerint a kisiskolás lányok 66 százaléka még kifejezetten érdeklődik a tudomány, a reáltárgyak, a matematika iránt, de a verbális ellenmunka következtében továbbtanuláskor már csak 18 százalékuk választja ezeket. Barkácsoló nőkről meg alig hallani. Ez egy rém rossz irány, ami mindenképpen változtatni kellene.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!