Púder Nélkül

2014.04.16. 20:05

Nézőpontok női szemmel – Kovács Lászlóné

Ha bezárul mögötted egy ajtó, gondolj arra, hogy mindig kinyílik egy másik – bölcseletre épül Kovács Lászlóné, Somorjai Horváth Piroska élete.

Szente Tünde

Művészettörténésznek készült, mégis vegyész lett, nyugdíjas éveiben sorra jelennek meg alsóörsi témájú kötetei. Beszélgetés közben néhány ajtó mögé mi is bepillantottunk.Kovácsné Piroska miután ötvenöt évesen a Dunaferr nyugdíjasa lett, tavasztól őszig Alsóörsön éli az év legaktívabb hónapjait. Egy véletlen folytán lett az alsóörsi honlap munkatársa, ennek köszönhetően hívják kulturális/közéleti rendezvényekre, s természetesen a messze földön híres Harley Davidson motoros találkozókra, hogy cikkezzen róluk.

Első interjúkötetének gondolata az alsóörsi kőfaragótábor résztvevőinek faggatása közben merült fel, akiket egy riporthoz arról faggatta, hogy a Föld-történet permi korszakában keletkezett vörös-kő szeretetén és az alkotás örömén túlmenően mi az, ami számukra a község ad. A szobrászok után pedig meg kellett szólítania az alsóörsieket is... Így született meg az önkormányzat támogatásával 2010-ben a „Pillanatfelvétel” című, 85 beszélgetést magába foglaló interjús kötet, nem is akármilyen küllemben...

Kovács Lászlóné, Somorjai Horváth Piroska – már újabb kötetek összeállításán munkálkodik második otthonában, Alsóörsön

„Nemcsak a kapuk tárultak előttem szélesre, hanem a lelkek is” – mondja Piroska.

„Sírkert a Somlyó ölén” címmel 2013 októberében jelent meg következő könyve ünnepélyes bemutatójára meghívta Kurucz Gergely vezetésével a Viadana Kamarakórust: – Ennek a könyvnek a megírásában az motivált, hogy Alsóörs múltja és jelene kiváló lokálpatrióták jóvoltából különféle műfajokban már könyvalakot öltött, egyetlen kivétellel, ez a temető. A témaválasztáshoz Dankó Dalma művészettörténésszel, a Kegyeleti Múzeum vezetőjével hallgatott rádiós beszélgetés adta az ötletet. A másik oka annak, hogy tollat ragadtam, a kegyelet. Megkerülhetetlennek látszott, hogy a temetőt ne csak elhunytak nyughelyének, hanem a kultúrtörténet részének is tekintsem, mert ezen keresztül ismerhetjük meg a halotti kultusz ezer arcát, a hagyományokat, szokásokat – véli Piroska, aki mindkét kötetében együtt dolgozhatott Kovács Endre fotóművésszel.

A fáradhatatlan asszonynak mindez nem elég, ötletgazdája az Endrődi Sándor költő, Petőfi-kutató emlékére létrehozott Endrődi Szalonnak, a művelődési házban rendszeresen pódiumbeszélgetéseket szervez és vezet. A Látás Hónapjához kapcsolódóan vendégül hívta dr. Bíró Andrást, a dunaújvárosi kórház szemészeti osztályának nyugalmazott osztályvezető főorvosát, akit festőként szintén szoros szálak fűznek Alsóörshöz. Írói nevén Somorjai Horváth Piroska újabb kapukat, bocsánat, ajtókat dönget, már kiválasztotta a következő kötet témáját, az „Így élt...” sorozat mintájára az alsóőrsi dr. Iklódy-Szabó János, Sebők Soma és dr. Woynárovich Elek életét szeretné megírni, hogy azután újabb ajtók táruljanak ki előtte...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!