Púder Nélkül

2014.03.19. 19:06

Minden 5. nőt bántalmaznak otthon

Lehetséges a kitörés az áldozat-szerepből? Kihez lehet fordulni, ha segítséget akarunk kérni? Március 13-án, az Igézőben a „Nemekből igenek” klub találkozóján erre keresték a válaszokat!

Sebestyén Lilla

A „Nemekből igenek” klub második, március 13-ai találkozóján, a női-férfi kapcsolatokról, azon belül is az áldozattá válás problémájáról beszélgettek Fischer Imre pszichológiai mentor-mediátorral és Horváth Noszkó Zsolt áldozatsegítő jogásszal. A gondolatébresztő előadás legfontosabb kérdése volt: Áldozattá teszik a nőt, vagy áldozattá válik? A szakember szerint egy kapcsolatért 50 százalékban mindig mi vagyunk a felelősek. Nincs olyan, hogy csak az egyik fél a hibás, vagy csak az másik félnek van igaza. Az áldozattá válás kérdése is ilyen, csak akkor lehet valakiből „préda”, ha hagyja, ha nem lép. Az interaktív előadás során több megdöbbentő statisztikai adat is előkerült, például, hogy egy nőt átlagosan harmincöt alkalommal ver meg a párja, mielőtt a bántalmazottban egyáltalán felmerül, hogy egyáltalán valamit tenni kéne ez ellen. Sőt, ha el is jut odáig, hogy elhagyja a férfit, még jópárszor – általában öt alkalommal – visszamegy hozzá, még mielőtt bekövetkezne a végleges elvállás, és itt még nem ér véget a rémálom; Ma minden ötödik nőt bántalmaz férje vagy partnere, azaz ha szétnézünk ismerőseink között, egészen biztos találunk olyat, akit érint ez a probléma. Felmerül a kérdés: Mit tehetünk, ha benne vagyunk egy ilyen helyzetben? Mindenekelőtt a legfontosabb, hogy ne szégyenkezzünk, vagy okoljuk magunkat, hanem kérjünk segítséget, és ha szükséges forduljunk a rendőrséghez és a helyi áldozatsegítő szolgálathoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!