Púder Nélkül

2011.02.11. 13:50

Nem egy tipikus szőke a volánnál Szabó Zsófi

Csak nyomom a gázt, mondja magabiztosan Szabó Zsófi, a Jóban-rosszban című sorozat Betty Tanakisa, akit arról kérdeztük, milyen sofőrnek tartja magát, szokott e csapkodni és kiabálni, ha dugóba kerül.

PLT

Egy lakberendezési áruház parkolójában futunk össze, ha épp nem forgat, akkor is folyamatosan úton van. Mint a macska, az egeret, úgy kergettük Zsófit a városban, mire sikerült ugyanabban az időpontban ugyanarra a helyre keverednünk.

Bár csak négy éve van jogosítványa, rengeteget vezet, ezt pedig láthatóan magabiztosan teszi, semmi zavartság, kételkedés, vagy - valljuk be, ettől nehezen tudunk elvonatkoztatni – szőkenős mozdulatok. 

Tizenhét évesen határozta el, hogy jogosítványt szerez, akkor azonban – bár csak egy pont híján, de nem ment át a KRESZ vizsgán. Csak egy év múlva próbálkozott újra, sikeresen vette az akadályokat, azóta megállíthatatlan. Az autó a második otthona, folyamatosan úton van. Gyakran jár külföldre is, meséli, legalább százötvenezer kilométert levezetett már. A legszükségesebb tárgyak a kocsijában is megtalálhatóak, így telefontöltőt, mérhetetlen mennyiségű zsebkendőt az allergiája miatt, sőt, CD-k tömkelegét leljük fel az ezüst színű kisautóban. Kis plüss állatkákat, vagy rózsaszín kiegészítőket nem találunk, bár alapvetően női autó Zsófi szíve választottja, a belső teret hiába kémleljük, hogy erre bizonyítékot találjunk.  Azt mondja, az autóban soha nem sminkel, - ezért nem találunk semmi erre utaló nyomot a kocsiban - ha dugóba keveredik és állni kell, inkább telefonál.


Eredetileg nem volt kifejezett rajongója a négykarikás márkának, nem volt belehabarodva a típusba, a barátnőjétől, Sarka Katától vásárolta. Bár Zsófi még csak négy éve rendelkezik jogosítvánnyal, már a harmadik autóját „fogyasztja”. Egy ideig a legkisebb miniautóval járt, ezt követte egy középkategóriás német márka, azt követte a néhány éves szintén német gyártmányú kocsi. Zsófi saját elmondása szerint jól, és dinamikusan vezet, viszont nem szereti, ha előtte szerencsétlenkednek, vagy ha egyszerűen nem veszik fel a forgalom ritmusát. Ha kell, csapkodja a kormányt is, és kiabál, ami pedig a parkolást illeti, bárhová, bármilyen kis helyre beszorítja az autót – vagyis nem egy tipikus „szőkenő”, ami a vezetést illeti.

- Már az első pillanattól kezdve élveztem a vezetést, a rutinpályán is gyorsan mentem, az oktatóm rám is szólt, hogy lassítsak – meséli Szabó Gyula lánya.
Ha buliba, vagy rendezvényre megy, inkább taxiba száll, amennyiben pedig kocsival ment, inkább sofőrszolgálattal jut haza. Ha ivott, soha nem vezet.

- Egyszer ültem autóba egy pohár bor után, de megbántam, azóta soha nem teszem. Nem azért, mert úgy érezném, egy korty bor után már probléma lenne a reflexeimmel, vagy nem tudnék már úgy vezetni, ahogy előtte – bár tudom, hogy ez kimutatott tény - hanem mert attól tartok, hogy belém jön valaki, vagy más hibájából balesetet szenvedek, az alkohol miatt bajba keveredek és engem hibáztatnak majd – mondja Zsófi.


Szabó Zsófi színésznő, a képernyőn a Jóban-rosszban című sorozat jólelkű, segítőkész Betty Tanakisát alakítja, emellett pedig színházban is játszik, sőt, énekesi babérokra is törne. Édesapja Szabó Gyula, a Nemzet Színésze. Mielőtt bekerült volna a sorozatba, lovagolt, díjugrató volt Németországban, nemzetközi versenyeken ért el dobogós helyezést. Tavaly jelent meg első dala, melyhez videoklip is készült.

Szerző: Szabados Judit

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!