Rácalmás

2014.04.10. 15:40

Az Almási Álommal nyertek

Rácalmás - Illeszkedjen a közétkeztetéshez és egészséges alapanyagokból készüljön. Ez volt a Pelikán Kupa versenykiíróinak elvárása a cukrászokkal szemben is.

Körmendi Erzsébet

A rácalmási Pomóthy Üzletház cukrászai még soha sem próbálták ki magukat országos szakmai versenyen. Pomóthy Attila cégvezető kérdésünkre elmondta:

- A Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara hívta fel a figyelmünket a Pelikán Kupa versenykiírására, és úgy gondoltuk, izgalmas lehet részt venni egy ilyen szakmai próbatételen. Fiatal, tehetséges cukrász tanulónk, Lupkovics Melinda szívesen vállalta a szakmai kihívást. Támogattuk, mert különlegességeket láthatnak a lányaink, megfigyelhetik kiváló cukrászok munkáit. Vagyis mindenképpen nyerhetnek a részvétellel.

Alapos felkészülés előzte meg a Szolnokon megrendezett versenyt, meg kellett tervezni mindent részletesen, a süteményektől a felszolgálás módján át egészen a terítésig.

Lupkovics Melinda (közpen) cukrász tanuló nyerte a Pelikán Kupát. Gál Réka (b) és Juhász Ágota (j) a felkészítésért különdíjat kapott (Fotó: Ónodi Zoltán)

- A versenymunkáknak két kritériumnak kellett megfelelniük. Olyan süteménnyel kellett beneveznünk, amely beilleszthető a közétkeztetésbe, mert folyamatosan fejleszteni szeretnék azt. Továbbá kikötés volt a kiváló magyar alapanyagok felhasználása, különös tekintettel a helyi termékekre - mondta Juhász Ágota cukrász. Kolléganője, Gál Réka cukrász folytatta a választott sütemények ismertetésével:

- A tavalyi Almavirág Fesztiválra találtuk ki az Almási Álom tortát, amit Melinda most sütemény formában készített el. A másik versenymunka az a különleges tekercs volt, ami rizslisztből készült és köles pudinggal, kandírozott gyümölccsel van megtöltve. A gyümölcs ízű és alakú mignon mellett vittünk még egy narancs ízesítésű pipacsos dísztortát, amit lisztérzékenyek is fogyaszthatnak.

- A termelői méz, az alma, a fahéj, vagyis a természetes alapanyagok elnyerték a zsűri tetszését. Nagy tapasztalatú tagokból állt a bizottság, mint például Szabó Pál, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend főkancellárja. Azonnal megérezték volna, ha silány, vagy mesterséges alapanyagot használunk - tette hozzá Juhász Ágota, majd dicsérte a tanulójukat. Elmondta, hogy Melindának nagyon ügyes keze van, jó az ízlése és a színekkel is tökéletesen bánik. Volt kitől örökölnie fogékonyságát, édesanyja cukrásznak tanult fiatalon.

- Nagyon izgalmas volt a verseny, és sok érdekességet láthattunk. A felnőttek valóságos költeményekkel rukkoltak elő - összegezte a tapasztalatokat Lupkovics Melinda. Örömmel megmutatta a cukrász tanulók versenyében elnyert arany serlegét és érmét az ő süteményei bizonyultak a legjobbnak, az Almás Álomért odavoltak a zsűri tagjai. Gál Réka és Juhász Ágota arany serleg különdíjat vehetett át a felkészítésért.

Azt gondolná az ember, hogy aki édességekkel dolgozik nap mint nap, annak nem létezik igazán kedvenc süteménye, mindegyiket kedveli valamiért. Lupkovics Melinda is gondolkodott kicsit, amikor rákérdeztünk, majd végül azt mondta, talán a sacher torta .

A különlegességeknél maradva, készítettek már négyemeletes katasztrófa tortát, félig megdőlt felső szinttel, a falon mászó marcipán emberfigurákkal, kicsit megégett, füstös talapzattal. Méretét tekintve pedig az Arany iskola 300 személyes tortája vezeti náluk a listát.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!