Rácalmás

2015.04.13. 17:38

A húsvétot ünnepelik a szerb-ortodoxok

Rácalmás - Hatvan napos, szigorú böjttel készültek a szerb-ortodox hívők húsvétra. Krisztus feltámadásának örvendtek szombaton.

Körmendi Erzsébet

A hagyományok szerint ünnepelték nagyszombatot a rácalmási szerb-ortodox hívők: a szépen felújított templomukban gyülekeztek, gyertyákat és fáklyákat gyújtottak, mert ezek fényessége jelezte az örömüket. Krisztus feltámadását hirdette az istentiszteleten Dalibor Milenkovity lelkész az egybegyűlteknek.

A feltámadási örömünnepet szigorú, hatvannapos böjt előzte meg, amely nagypénteken csak fokozódott, ugyanis aznap általában csak vizet isznak és olajos pirítóst esznek. Nagypénteken festik a tojásokat is, amelyekből hagynak a sírszentelésre is.

Az ortodox húsvét helyi zárásaként ma istentiszteletet tart Milenkovity lelkész a dunaújvárosi szerb templomban reggel fél kilenckor. Utána a köztemetőbe vonulnak az egybegyűltek a sírszentelésre. Mohainé Csupity Zsófiától tudjuk, hagyomány náluk a hozzátartozók sírjának felszentelése, ahova elviszik Krisztus feltámadásának örömhírét. Ilyenkor festett tojásokat helyeznek elhunyt szeretteik síremlékére, a sírszentelés után imádkoznak a holtak lelki üdvéért és kalácsot, pálinkát fogyasztanak, végül összeszedik és a lelkésznek ajándékozzák a festett és csokoládé tojásokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!