Rácalmás

2015.05.28. 13:16

A Nap energiáját használják a rácalmási művelődési háznál és az óvodánál, bölcsődénél

Rácalmás - Napelemes rendszer telepítése kezdődött el Rácalmáson a művelődési háznál és az óvodánál, bölcsődénél.

Körmendi Erzsébet

A fotovoltaikus (napelemes) rendszerek a nap energiáját közvetlenül alakítják át elektromos energiává. A beérkező napsugárzás a speciális félvezető elemekben elektromos töltésszétválást generál. A megfelelően méretezett és egymáshoz kapcsolt energiacellák által leadott energia arányos a besugárzott fény intenzitásával. Ennek megfelelően a rendszer az évszaknak és napszaknak, valamint a földrajzi elhelyezkedésnek megfelelően különböző mértékben termel energiát.

Fotó: Ady Géza

Ilyen rendszer telepítésére nyert Rácalmás önkormányzata közel 22 millió forint támogatást KEOP-os forrásból az elmúlt esztendőben. A részben uniós támogatásból megvalósuló beruházás megvalósításához két héttel ezelőtt láttak hozzá a szakemberek, és most már a látványos résznél, a napelemek felszerelésénél tartanak.

A most készülő fotovoltaikus rendszer Rácalmás két meghatározó intézményét, a művelődési házat és könyvtárt, valamint a tőle nem messze lévő óvodát és bölcsődét látja el villamos energiával, illetve plusz termelés esetén lehetőség lesz az elektromos hálózatra feltöltésre is. Az önkormányzat vezetői bíznak abban, hogy a nap energiájának kihasználásával jelentősen csökkennek az intézmények fenntartási költségei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!