Rácalmás

2013.11.04. 15:05

Csoki könyvtárat és egyéb csodákat láthattak a rácalmásiak

A Hoffmann Mária vezette Rácalmási Német Nyelvklub, a tavaszi hartai és a nyár eleji móri kirándulást követően, Ausztriába látogatott.

Körmendi Erzsébet

Pál Péter élménybeszámolója alapján az autóbusz a mintegy 42 lelkes turistával indult az általános iskola elől. A korai felkelés miatt a kezdetben még picit zsibbadt társaság egyre vidámabbá vált, arányosan, az előkerülő „ezt kóstold meg, ilyet még nem ittál” üvegek számával. Ebben a felfokozott hangulatban érkezett a csoport az első úti célhoz, a csoki „könyvtárba”. Riegersburgban hozta létre Josef Zotter csokoládé birodalmát, amibe betekintést és természetesen belekóstolást is nyert a csapat – a tisztes belépődíj ellenében. A birodalom minden egyes részlete a filmvetítésen keresztül az egyes alapanyagok és késztermékek bemutatásán, kínálásán át a színtiszta profizmust testesítette meg. A mintegy 400 féle csokoládé illatától, ízeitől és látványától eltelve közel kétórás buszozást követően, szikrázó napsütésben érkezett meg a társaság Grazba, Stájerország tartományi székhelyére. Az elfogyasztott csokoládéval a szervezetbe bevitt több ezer kalória ledolgozása és a csodás panoráma ígérete késztette a résztvevőket a grazi Schlossberg megmászására. A város közepén elhelyezkedő hegy, a rajta elhelyezkedő óratoronnyal nem véletlenül vált Graz jelképévé: a kilátás az egész városra, és a vár látványa minden fáradságot megért.

Vasszécsény volt a következő állomás: a megérkezés után gyors szobafoglalás, vacsora és elpilledés, néhány vállalkozó kedvű utasnak szauna és jakuzzi zárta a napot. Másnap reggeli után indult az autóbusz Bécsbe, meglátogatni és megcsodálni Schönbrunnt, az egykori Osztrák-Magyar Monarchia központjául szolgáló épületegyüttest és annak nevezetes parkját. A kastély bemutatótermei, a maguk pompájával, néhol egyszerűségével a császári-királyi család kiemelkedő személyiségeinek életébe, mindennapjaiba is betekintést engedtek.

A rácalmási németes csoport Ausztriában kirándult, Grazban is jártak. Pál Péter és felesége (középső sorban balról) is tagja a csapatnak (Fotó: Amatőr felvétel)

A világi hatalom erejét képviselő Schönbrunn után, közel egy órai utazást követően, érkezett a csapat Melkbe, ahol az egyház nagyságát, hatalmát és gazdagságát tükrözte a Szent Benedek-rendi apátság (németül Stift Melk). Az apátság elhelyezkedéséről, épületeiről, kapuiról, boltíveiről, a belső díszítésekről, de bármely kis részletéről is a tökéletesre való törekvés tűnik szembe. A fényképek, képeslapok, de a filmrészletek is csak a töredékét képesek visszaadni annak a páratlan élménynek, amit a látogató személyesen tapasztalhat ezen a lenyűgöző helyen.

A vacsorát követően a szállást adó kastély borospincéjében – mintegy búcsúest gyanánt megkóstolta az élményekkel teli csapat a helyi borokat, és saját szórakoztatására előadta a közelmúlt ismert és kevésbé ismert népdalait és nótáit.

A hétfői hazaút a Sárvári Gyógyfürdőn vezetett keresztül, ahol a késői nyár napsugarait még a legmesszebbmenőkig kiélvezte a csoport, és délután hat órakor érkezett haza Rácalmásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!