Rácalmás

2015.03.13. 20:35

A történelem Rácalmáson

Rácalmás - Kávéház, huszárbemutató, színielőadás - végül Petőfi szobrának megkoszorúzása volt az ünnep.

Pekarek János

Igazán változatos és emlékezetes programokkal várták a rácalmásiakat pénteken délután a Jankovich-iskola udvarán nemzeti ünnepünk alkalmából. Nem is hiába: kicsik és nagyok zsúfolásig megtöltötték az intézmény udvarát.

Már délután két órától működött az iskolában egy kávézó (a nevezetes Pilvax-ra emlékezve), ahol a nagy eseményekről is eszmét lehetett cserélni: csakúgy, mint egykoron. Négy órától hagyományőrző huszárok is jöttek (sajnos, lovak nélkül), bemutatni a díszes huszáregyenruhát és az egykori, a szabadságharcban is résztvevő huszárok életét, harcmodorát. Ám az igazi ünnepi műsort ezúttal is az udvari díszelőadás jelentette!

A januárban alakult rácalmási színjátszó kör tagjai (kisiskolásoktól a felnőtteken át a nyugdíjasokig) Baksa László tanár úr vezetésével és részvételével pazar előadást produkáltak! Mégpedig szerintem a lehető legjobb megközelítésből: néhai Schwamfelder Kristóf, Rácalmás egykori plébánosa sorsán keresztül mutatták be 1848-49 eseményeit.

Schwamfelder, aki ma is a rácalmási temetőben nyugszik, nem csak kihirdette szószékéről Kossuth fegyverbeszólító felhívását, hanem maga is katonának állt, Komáromnál fejezte be a harcot, meghurcoltatás lett a része. Ám sorsa példa s már személyes élmény a nézőknek!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!