Rácalmás

2014.08.18. 17:55

Vasúttörténeti emlékpark is lesz a rácalmási állomáson

Rácalmás - Az állványokat már felállították - elkezdődik a rácalmási vasútállomás épületének a felújítása.

Körmendi Erzsébet

A városvédő egyesület elnökének, Bodnár Sándornak sikerült maga mellé állítania a vasúti értékek megóvásában jeleskedő helybélieket tavaly ilyenkor, és kezdeményezése olyannyira elnyerte a MÁV vezetőinek tetszését is, hogy mostanra elmondható: érdemes körülnézni a rácalmási állomáson. A megújulás már most is látványos. De folytatása következik.

A városvédők és támogatóik több millió forintot áldoztak munkában és felajánlásban a szépítésre. Kivágták és elszállították az épületet benőtt bozótost, virágtartókat helyeztek ki, az egykori állapotnak megfelelően murvás felületet kapott az épület és a sínek közötti kijáró. Harmincnyolc díszalmafát is elültettek, mert almaligetet szeretnének kialakítani ott, a település elnevezéséhez igazodva. A tavaly októberi Tökfesztiválra már szép vasútállomásra érkezhettek meg a vendégek, olyan kép fogadta őket, ami miatt nem kellett szégyenkezni.

A MÁV vezetői is betartották a múlt évi ígéretüket: elkezdődött az állomás épületének külső tatarozása, hogy az idei Tökfesztiválra az is régi formájában fogadja a látogatókat. A munkák során helyreállítják a tetőszerkezetet és kicserélik az elöregedett esőcsatornákat, az öreg ablakpárkányokat is.

- A Rácalmási Városvédő- és Szépítő Egyesület vállalta, hogy a felújítás után megoldja a lábazatot, illetve csepegtető járdát építtet a forgalom-irányító körül. Az építkezés törmelékekkel, kosszal jár. Utána természetesen rendbe tesszük a környéket, a parkot ismét - tájékoztatta lapunkat Bodnár Sándor.

Különlegességgel is készülnek: az épülettől északra vasúttörténeti emlékparkot alakítanak ki, sétányokkal, évelőkkel az előkészület, a vágányszakasz építése már elkezdődött. A MÁV-tól kaptak egy vasúti étkezőkocsit és egy mozdonyt. Nem gőzöst, mert mindenütt az van, hanem dieselt, hogy kapjon az is elismerést. A városvédők vállalták a szerelvények eredeti szerinti helyreállítását. A mozdonyon kívül a negyvenkét személyes étkezőkocsi is nagyon érdekes lesz, tetszeni fog a látogatóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!