Rácalmás

2014.12.22. 17:40

Elhozták kisvárosukba a csodát

A Rácalmási Betlehemes és Passió Csoport tagjai idén is elhozták a kisvárosba a csodát: betlehemi játékkal idézték fel a kis Jézus születésének történetét.

Körmendi Erzsébet

A betlehemezők házilag készített, jászol vagy templom alakú betlehemet hordoznak magukkal. A paraszti betlehemezés középpontjában a betlehemi pásztorok párbeszédes, énekes játéka áll. A szereplőkeljátsszák a Jézus születéséről szóló bibliai történetet, átadják ajándékaikat, jókívánságaikat, majd a háziak megvendégelik őket. A játék bemutatja ahogyan a pásztorok elmennek az újszülötthöz s ajándékokat adnak át neki. A pásztorok fáncolnak, furulyáznak, énekelnek is, és a betlehemezést adománykérő formulák zárják.Rácalmási betlehemes misztériumjáték e régi hagyományt éleszti fel immár negyedik éve. A műsor a különböző tájegységeink betlehemeseinek egyfajta szintézisét mutatja, az ünnepkörről mai gondolatokat megfogalmazó dalokkal kísérve, Kereki Rita szerkesztésében. Az előadás jellegzetessége a nagy létszám, 30 fős a szereplőgárda, a közösségi tereken történő fellépés. A műsor előtt és után a szereplőket megvendégelték és jó hangulatú beszélgetések alakultak ki. A részvételt mindenki – minden érdeklődő – számára lehetővé tette a Rácalmási Betlehemes és Passió Csoport.

A Jankovich-kúria díszudvarán láthattuk először az idei betlehemes játékot. Balról Kovács Pál (Fotó: Zsedrovits Enikő)

Szombaton Kulcson és a Rácalmásiak Karácsonya rendezvényen mutatták be az előadást. Vasárnap pedig délben a nagykarácsonyiakat örvendeztették meg a betlehemi csodával, délután pedig lakóhelyük forgalmas csomópontjaiban, a Martinász lakótelepen, és a Deák téren elevenedett meg a kis Jézus születésének története.

Címkék#Rácalmás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!