Rácalmás

2015.12.27. 18:44

Betlehemes játékkal idézték meg az ünnepet Rácalmáson

Rácalmás - Az adventi készülődéshez és a karácsony estéhez hozzátartozik a betlehemes játék is. Így a „Rácalmásiak karácsonyán” sem maradhatott el az előadás.

Munkatársunktól

Régen az emberek életében nagyon meghatározó volt a vallás, az éjféli misére járás, a karácsonyi hagyományok gyakorlása. Ilyennek számított egykoron a karácsony esti betlehemezés is a házaknál. Faluhelyen szokás volt bekopogni és előadni a történetet - a gyerekek december 24-én járták a házakat, és jelmezbe öltözve betlehemes játékkal, énekekkel, versekkel, mondókákkal köszöntötték a megváltó kis Jézus születését. Persze főleg ismerősökhöz kopogtattak be, akik szívesen fogadták őket és előadásukat, amit háziak apró ajándékokkal, almával, dióval, frissen sült kaláccsal köszöntek meg. A népszokás fő célja az volt, hogy a gonosz ártó szellemeket elűzzék zajkeltéssel, jelmezekkel és álarcok viselésével.

Régen, szentestén, amerre ment az ember Rácalmáson, mindenfelé lehetett énekszót hallani. A gyerekek csoportokban jártak, nem volt olyan gyermek, aki ne ment volna betlehemezni, énekelni.

Mára ez a hagyomány már nem sok helyen él, így Rácalmáson sem, de a betlehemes játékokat nem kell teljesen nélkülözni a településen, főleg közösségi helyeken, tereken, ünnepségeken, ahol az emberek össze tudnak gyűlni.

Gyerekek, felnőttek, idősek egyaránt kivették részüket az éneklésből, a szövegmondásból, játékból.

Szombat este a kúria díszudvarán Kovács Enikő református lelkész ünnepi köszöntője után bemutatták a rácalmási betlehemes játékot. Minden korosztály bátran vállalt szerepet az előadásban, gyerekek, felnőttek, idősek egyaránt kivették részüket az éneklésből, a szövegmondásból és a színészi játékból. Mindenki nagyon izgult, de hatalmas lelkesedésük legyőzött mindent, ami hátráltathatta volna őket. A hangulatos, kicsi kis kivilágítás és lobogó tűz mellett adták elő színdarabjukat az egybegyűlt nézőknek, akik igen szép számmal voltak kíváncsiak az előadásra.

Betlehem: a három királyok is köszöntötték a kis Jézust

Felbukkantak a meghatározó jelenetek, mint amikor József és Mária szállást keres - közben az angyal meglátogatja a pásztorokat és Jézushoz küldi őket. A pásztorok köszöntése, illetve az is látható volt a félórás műsor során, amikor ajándékokat adtak át Jézusnak és Máriának, a napkeleti bölcsek Gáspár, Menyhért és Boldizsár a csillag vezetésével keletről Betlehembe érkeztek, hogy hódoljanak Jézus előtt. Ismert dallamok éneklésével tették még élvezetesebbé az előadást a szereplők, gitárral és furulyával is kísértek az énekeket. Hangulatos előadást láthattak a karácsonyozók a kúria kivilágított udvarán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!