Rácalmás

2016.10.07. 17:35

Emléknyomok a tablón - Töredékek Rácalmás írásos dokumentumaiból

Rácalmás - Egy különleges gyűjteményből láthatnak válogatást mindazok, akik az elkövetkező hetekben szemrevételezik az Emléknyomok - Töredékek Rácalmás történelmének írásos emlékeiből című kiállítást.

Körmendi Erzsébet

Az értékes tárlatot tegnap este nyitotta meg és ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Németh Miklósné, Rácalmás alpolgármestere, a Jankovich iskola nyugalmazott igazgatója, művészpedagógus. Nemcsak a tablókban, tárlókban fellelhető és tanulmányozható iratok, dokumentumok a történelmi érdekességek, hanem maga a gyűjtemény is.

Mess Viktória és Baji Krisztiánné tanulmányozza az iratokat
Fotó: Szilágyi Irén

A két éve elhunyt Mosonyi Mihály, Rácalmás múltjának kutatója összegyűjtötte a korábbi évtizedekben a település tárgyait, régiségeit, amelyeket a Jankovich Kúria Rendezvény és Turisztikai Központban kialakított helytörténeti gyűjteményben bemutatnak. Ám Misi bácsi ennél is többet tett: a tárgyakon kívül a fennmaradt dokumentumokat is gyűjteménybe rendezte és megőrizte. Ez a máig fennmaradt, jelentős írásos kincs akár levéltári anyagnak is tekinthető, hiszen a dokumentumokból megismerhetjük a település történetét. Oktatásról, postáról, régi kúriákról, családokról egyaránt találunk benne hiteles lenyomatokat.

A gyűjteményből mutat be most válogatást a művelődési ház és könyvtár az Emléknyomok - Töredékek Rácalmás történelmének írásos emlékeiből című kiállításon, az intézmény kistermében. A tárlat október 30-ig tekinthető meg.

Ajánljuk figyelmükbe!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!