Rácalmás

2014.06.23. 15:35

Felszentelték a rácalmási szerb ortodox templomot

Kívül és belül egyaránt gyönyörű lett a rácalmási szerb ortodox templom, és a környezete is megújult az elmúlt hónapokban. Istentiszteleten szentelték fel újra.

Körmendi Erzsébet

Rácalmás szerb ortodox templomában közel egy éve nem volt istentisztelet, mert jelentős munkák helyszíne volt az épület. A partfalstabilizálást végzők nemcsak a talajt erősítették meg, hanem a templomot is: a megrepedezett falszerkezeteket megtámasztották és összefogták, gondoskodva arról, hogy több száz évig ismét erős vára legyen a szerb-ortodox hívőknek.

A partvédelem részeként megerősítették a templomot, kívülről rendbetették az épületet, a környékét is (Fotó: Ónodi Zoltán)

Mohainé Csupity Zsófiától, a Rácalmási Szerb Nemzetiségi Önkormányzat elnöke szerint nagyon örültek neki, hogy a partvédelmi munkák jó alkalmat jelentettek a templom helyreállítására. A kivitelező kijavította a vakolatot, kívülről újra festette a templomot és rendbe tette a környezetét. Fel kellett szedni a főfalak tövéből a járdát is, mert az épület alá vezeti a nedvességet.

A szerb templom ikonosztáza, Az oltárban Lukián Pántelity püspök és Zorán Osztoity a budapesti szerb templom esperese

– Ha már ekkora munka zajlott, és össze kellett rakni a bútorokat, elhatároztuk, belülről is felújítjuk a templomunkat, hogy eltűnjenek a repedések, tiszta, rendezett legyen – mondta az elnök, majd hozzátette: szépen sikerült.

A templomszentelési istentiszteleten nagyon sokan részt vettek

Az ünnepi alkalom előkészületeire rövid idő volt, mert az ortodox vallásúak Péter-böjtöt tartanak július 12-ig. A gyors szervezés ellenére különleges ünnep, jeles esemény volt Rácalmáson a templomszenteléssel egybekötött istentisztelet.

Dalibor Milenkovity a rácalmási szerb templom lelkésze áldást kap kinevezése alkalmából Lukián Pántelity püspöktől, aki a Budai Szerb Egyházmegye püspöke

Az eseményen részt vett Pantelity Lukián, a budai szerb egyházmegye püspöke, több lelkész és diakónus, valamint a rácalmási önkormányzat képviselői is megtisztelték jelenlétükkel az eseményt. Az istentiszteleten nevezte ki a püspök Milenkovity Dalibor rácalmási lelkészt esperesi helynöknek. Pantelity Lukián méltatta a munkálatokat, azt, hogy a rácalmási egyházközség ilyen szépen tartja a hagyományokat, megköszönte a települési önkormányzat segítségét, majd az ünnepség templomszenteléssel, szeretetvendégséggel ért véget.

Felújították a rácalmási szerb ortodox templomot belül is, minden részletre nagyon odafigyeltek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!